Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Τουρνουά Μάριμπορ : Σλοβενία - Ελλάδα 81-64 (30-8-09) !


Εθνική Ανδρών - Τουρνουά Μάριμπορ Σλοβενίας : Σλοβενία - Ελλάδα 81-64 (30-8-09) Highlights - Top Plays (οι καλύτερες φάσεις του αγώνα)

Η βράβευση του Έλληνα διαιτητή Στέλιου Κουκουλεκίδη ( ο οποίος αφήνει την ενεργό δράση) από την ομποσπονδία της Σλοβενίας πριν την έναρξη του αγώνα !

Μάχη γιγάντων ... μύτη με μύτη στην Σλοβενία !

Η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Σλοβενία στο Μάριμπορ 81-64, στο τελευταίο φιλικό πριν το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας στις 7 Σεπτεμβρίου, «πληρώνοντας» το κακό ξεκίνημα στον αγώνα.

Το πρόγραμμα των Ομίλων στο Ευρωπαϊκό της Πολωνίας
1ος Όμιλος (Ελλάδα, Κροατία, Ισ
ραήλ, ΠΓΔΜ): Πόζναν
1η αγωνιστική (07/09): ΕλλάδαΠΓΔΜ (17:30), Κροατία – Ισραήλ (20:15)
2η αγωνιστική (08/09): Ισραήλ – ΠΓΔΜ (17:30), ΕλλάδαΚροατία (20:15)
3η αγωνιστική (09/09): ΠΓΔΜ – Κροατία (17:30), Ελλάδα Ισραήλ (20:15)
2ος Όμιλος (Ρωσία, Γαλλία, Λετονία, Γερμανία): Γκντανσκ
3ος Όμιλος
(Ισπανία, Σερβία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία): Βαρσοβία
4ος Όμιλος
(Τουρκία, Λιθουανία, Πολωνία, Βουλγαρία): Βρότσλαβ

Με τον αγώνα κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της ΠΓΔΜ ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας η εθνική μας ομάδα. Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας μετέχει στον 1ο Όμιλο και αυτή είναι η μοναδική αναμέτρησή του που θα δοθεί απόγευμα (17:30), καθώς οι άλλες δύο (με Κροατία και Ισραήλ) είναι βραδινές (20:15).


Σλοβενία - Ελλάδα 81-64

Ένα από τα χειρότερα δεκάλεπτα στους αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα στην προετοιμασία της πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα. Χωρίς συνεργασίες στην άμυνα, χωρίς επιστροφές και με κακές επιλογές στην επίθεση, βρέθηκε γρήγορα να χάνει από τη Σλοβενία, η οποία στο δεύτερο πεντάλεπτο της πρώτης περιόδου εκμεταλλεύτηκε οτιδήποτε της δόθηκε και έκανε ένα 17-4 με αποτέλεσμα το 6-6 (4’) να γίνει 23-10 (10').
Ο Ούντριχ ανέβασε το δείκτη της διαφοράς στο +16 με την επανέναρξη της αναμέτρησης (27-11) με την Ελλάδα να εξακολουθεί να αδυνατεί να βρει ρυθμό. Τα ελεύθερα σουτ δεν βρίσκονταν εύκολα με την ελληνική ομάδα να αναζητά αυτά σε πρώτο χρόνο: Ευστόχησε σε σουτ εντός πεδιάς από το 6ο λεπτό και με το γκολ φάουλ του Σχορτσανίτη, ξανά στο 14’ με λέι απ του Καλαμπόκη, χωρίς η μπάλα να περάσει το διχτάκι, αφού κόπηκε αντικανονικά, πριν ευστοχήσει σε ένα τρίποντο "βάλσαμο" ο Γιώργος Πρίντεζης για το 29-16 (15’). Ήταν οι δύο φάσεις που βοήθησαν να βρεθεί κάποιος ρυθμός, σε συνδυασμό με κάποιες καλές φάσεις στην άμυνα, είτε με κλεψίματα, είτε με ριμπάουντ και γρήγορη πρώτη πάσα που βοήθησε τους διεθνείς μας να ανοίξουν ταχύτητα με τους Καλάθη, Καλαμπόκη, Κουφό, Πρίντεζη, Καϊμακόγλου στην πεντάδα και την άμυνα να γυρίζει σε μαν του μαν.

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν καταλύτης επιθετικά για την αλλαγή της εικόνας του παιχνιδιού, ο Στράτος Περπέρογλου επέστρεψε στο παρκέ και ο Νικ Καλάθης ανέλαβε να δώσει το ρυθμό, βγαίνοντας η Ελλάδα πλέον στον αιφνιδιασμό, για να μειώσει στους έξι πόντους με ένα δυναμικό κάρφωμα από τον Κώστα Κουφό (32-26, 17’30’’). Ο Περπέρογλου μείωσε με τρίποντο σε 34-31 (19’55’’) με τον Γιάκα Λάκοβιτς να αυξάνει τη διαφορά στο +6 με τη λήξη, πετώντας την μπάλα σχεδόν από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη για το 37-31. Η ελληνική ομάδα είχε ένα επιμέρους 15-5 στο τελευταίο τετράλεπτο του ημιχρόνου, το καλύτερό της ως εκείνη τη στιγμή στο παιχνίδι.
Η Σλοβενία πήρε μια μικρή διαφορά με την επανέναρξη της αναμέτρησης (42-34 στο 21’ και 44-36 στο 22’) με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ, αλλά η Ελλάδα είχε αυτή τη φορά τις απαντήσεις. Η πιεστική άμυνα ήταν το κλειδί. Τα επιθετικά ριμπάουντ του Φώτση, τα δύο συνεχόμενα κερδισμένα φάουλ του Ζήση και τα δύο συνεχόμενα κλεψίματα του Περπέρογλου ήταν το έναυσμα για την αντεπίθεση που οδήγησε στο να μειωθεί η διαφορά και να έρθει η ισοφάριση (44-44, 25’) με δύο βολές του Γιάννη Μπουρούση. Η Ελλάδα με τον Σχορτανίτη να σκοράρει πήρε το προβάδισμα για πρώτη φορά (49-50, 29’), αλλά δεν μπόρεσε και να το κρατήσει. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Σάμο Ούντριχ (52-50), πριν ο Έλληνας σέντερ μειώσει και πάλι για το 52-51 με το οποίο έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο, λίγο πριν την ολοκλήρωση του οποίου υπήρξαν και κάποιες στιγμές έντασης.

Ο Καζλάουσκας έβαλε για πρώτη φορά μαζί στο παρκέ Σπανούλη και Καλάθη, ενώ ήταν φανερή η πρόθεση να πάει η μπάλα στον Σχορτσανίτη, στην καρδιά της άμυνας ζώνης των αντιπάλων μας. Οι Σλοβένοι είχαν όμως τον πρώτο λόγο, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα, μέχρι να ισοφαρίσει VSpan σε 59-59 (33’). Ο Λιθουανός είχε επιλέξει ένα σχήμα με τρεις κοντούς με τους Σπανούλη-Ζήση-Καλαμπόκη. Οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς ήταν αυτοί που έβρισκαν στην επίθεση τις λύσεις για να ξεφύγουν και πάλι (70-59, 36’) εκμεταλλευόμενοι την αστοχία της ελληνικής ομάδας, αλλά και τα δικά τους ριμπάουντ. Οι γηπεδούχοι από τη γραμμή των βολών έφτασε στο +12 (76-64, 38’) και απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο ως το 81-64 (39’25’’) που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.


Δεκάλεπτα: 23-10, 37-31, 52-51, 81-64
Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 11, Μπρέζετς 12, Ούντριχ Μπ 5, Νάχμπαρ 11, Ντράγκιτς 3, Γιάγκοντνικ 4, Ούντριχ Σ 10, Γκόλεματς 5, Λόρμπεκ Ε. 13, Λόρμπεκ Ντ. 7.
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 6, Μπουρούσης 4 Ζήσης 10, Σπανούλης 8, Φώτσης 7, Πρίντεζης 11, Κουφός 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσανίτης 10, Παπανικολάου, Καλάθης 1, Γλυνιαδάκης, Καϊμακόγλου

ελληνική αποστολή επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, για τις τελευταίες προπονήσεις πριν την αναχώρηση στις 4 Σεπτεμβρίου με τελικό προορισμό το Πόζναν της Πολωνίας.


Ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Γιόνας Καζλάουσκας, δήλωσε: «Για να κερδίσεις ένα τέτοιο παιχνίδι, το οποίο ήταν σαν πραγματικό παιχνίδι Ευρωμπάσκετ, με πολύ νεύρο και πολύ δύναμη, πρέπει να είσαι σκληρός και αποτελεσματικός για 40 λεπτά. Εμείς όμως δεν είχαμε αυτή την εικόνα για περισσότερο από 25 λεπτά. Και αυτό δεν φτάνει για να πάρεις τη νίκη. Επιπλέον ήμασταν αρκετά νευρικοί, το παιχνίδι είχε πολλές επαφές, πολύ δύναμη και έπρεπε να έχουμε συγκέντρωση και εξυπνάδα. Βρεθήκαμε στο -16, γιατί στα πρώτα λεπτά δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Θα ξαναπώ ότι σε τέτοιους αγώνες πρέπει να είσαι σκληρός και συγκεντρωμένος καθόλη τη διάρκειά του. Βρήκαμε ρυθμό και παίξαμε καλά από τη δεύτερη πεντάδα μας, τους κρατήσαμε για τέσσερια λεπτά χωρίς καλάθι και επιστρέψαμε. Από εκεί και πέρα όμως είχαμε την απόδοση που θα έπρεπε μόνο κατά διαστήματα και όχι με τη συνέπεια που απαιτείται για να νικήσουμε σε έναν τέτοιον αγώνα».

Ο Νίκος Ζήσης αναφέρθηκε στην αναμέτρηση με τη Σλοβενία, ενώ έκανε και έναν απολογισμό της προετοιμασίας, με το τελευταίο φιλικό να ανήκει και αυτό το παρελθόν: «Η διαφορά των 17 πόντων είναι πλασματική σίγουρα, διότι μέχρι το 35’ ο αγώνας ήταν στον πόντο. Κάναμε κακή αρχή, παίξαμε πολύ κακή άμυνα στο τρανζίσιον και αυτό έδωσε στους Σλοβένους ρυθμό και αυτοπεποίθηση και παράλληλα άγχος σε εμάς. Ο πάγκος όμως έκανε φοβερή δουλειά και επιστρέψαμε στον αγώνα. Βελτιώσαμε τις επιστροφές μας και με καθαρό μυαλό και οξυδέρκεια περάσαμε την μπάλα μέσα στο καλάθι και γενικότερα εκτελέσαμε πιο σωστά τις επιθέσεις μας. Για 15 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλοί θεωρώ. Η αψιμαχία ανάμεσα στον Περπέρογλου και τον Νάμπαρ ανέβασε την ένταση στην εξέδρα και επηρέασε τους διαιτητές που έδωσαν ένα δύο σφυργίματα στους Σλοβένους, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι καλό για εμάς, γιατί το αντιμετωπίσαμε τώρα που είμαστε στην προετοιμασία. Από εκεί και πέρα από το 59-59 και μετά ήταν σαν να αφήσαμε το παιχνίδι να φύγει. Δεν ήμασταν ψύχραιμοι στο τέλος, δεν είχαμε τις σωστές επιλογές για να κρατηθούμε μέσα στο παιχνίδι. Κάνοντας έναν απολογισμό της προετοιμασίας θεωρώ ότι αυτός είναι θετικός, γιατί είμαστε μια νέα ομάδα που βρίσκεται μαζί μόλις έξι εβδομάδες με πάρα πολλά καινούρια πρόσωπα και το σημαντικό είναι ότι ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε μπροστά μας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις απουσίες των παικτών που δεν είναι στη διάθεση των προπονητών. Δεν κοιτάμε πίσω. Το μόνο που θέλουμε είναι να εμφανιστούμε τη Δευτέρα στο Ευρωμπάσκετ όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι».



*Με το τέλος της αναμέτρησης ο Νίκος Ζήσης έδωσε τη φανέλα του στον Στέλιο Κουκουλεκίδη, ο οποίος αφήνει την ενεργό δράση. Τον διεθνή Έλληνα διαιτητή τίμησε και η ομοσπονδία της Σλοβενίας πριν την έναρξη της αναμέτρησης.





Η απουσία του από τα παρκέ τού στοίχισε. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης διψάει να παίξει μπάσκετ και στην επάνοδό του, μέσω του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, βρήκε δίπλα του ένα πολύτιμο στήριγμα. Τον Γιόνας Καζλάουσκας, για τον οποίο παραδέχεται: "Για μένα είναι κίνητρο το ότι ξαναβρεθήκαμε με τον Γιόνας Καζλάουσκας. Πέρα από αυτό, όμως, ήθελα έτσι κι αλλιώς να προσφέρω το καλύτερο στην ομάδα, για να ξαναγυρίσω στο μπάσκετ. Μου στοίχισε η απουσία μου όλον αυτό τον καιρό και θέλω από εδώ και πέρα να προσφέρω τόσο στην Εθνική όσο και στον σύλλογό μου". Ο διεθνής σέντερ πιστεύει στις δυνατότητες της Ελλάδας, καθώς όπως εξηγεί: "Έχουμε τα πάντα ως ομάδα, ένα εξαιρετικό τεχνικό επιτελείο και πολύ καλούς ανθρώπους κοντά μας, ένα πολύ καλό περιβάλλον. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας και να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα". Όσον αφορά στις απουσίες βασικών στελεχών, εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, επεσήμανε: "Ορισμένα παιδιά που ήταν βασικοί άξονες της ομάδας δεν είναι μαζί μας, αλλά θα ήταν λάθος να μείνουμε σε αυτό. Αυτοί που είμαστε εδώ ξέρουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να δώσουμε στη χώρα μας το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα, θα ήμασταν καλύτεροι με αυτούς, αλλά κατά την άποψή μου αν δώσουμε όλοι μας το 110% θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες". Αναφορικά με την άσχημη εικόνα της ελληνικής ομάδας στο τελευταίο φιλικό, κόντρα στη Σλοβενία, ξεκαθάρισε: "Ηταν εμφανές ότι βγήκε η κούραση. Δεν είναι, βέβαια, δικαιολογία. Απέχουμε μία εβδομάδα από τους αγώνες και πρέπει να καταβάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. Το θέμα είναι να έχουμε συγκέντρωση και αποφασιστικότητα για να κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό στο Ευρωμπάσκετ".

Με την απουσία των Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά, ο Βασίλης Σπανούλης είναι αυτός που επωμίζεται, στον μεγαλύτερο βαθμό, την ευθύνη της περιφερειακής γραμμής της εθνικής μας ομάδας. Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο του εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας όσο και, γενικότερα, στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. "Σίγουρα, με την απουσία του Διαμαντίδη και του Παπαλουκά οι ευθύνες που μου αναλογούν είναι μεγαλύτερες. Η διαφορά είναι ότι πρέπει να βρω τον τρόπο και τη δύναμη ακόμη και όταν δεν είμαι σε καλή μέρα να βοηθήσω την ομάδα και τους συμπαίκτες μου", ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει... "Με τους δύο παίκτες που λείπουν από την περιφέρεια επιμεριζόταν η ευθύνη σε περισσότερα πρόσωπα. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος έχει και την εμπειρία και την ποιότητα να προσφέρει σε αυτό το κομμάτι. Ξέρω ότι οι ομάδες θα προσπαθήσουν να με φθείρουν, να με κουράσουν, αλλά στο μυαλό μου αυτό που υπάρχει τώρα είναι πώς θα μπορέσω να βοηθήσω και όταν δεν θα είμαι σε καλή μέρα. Ο ρόλος μου θα είναι να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να γίνουν καλύτεροι, γιατί πάντα τελικά στόχος είναι η νίκη". Ο Βασίλης Σπανούλης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Παραδέχθηκε πως η Εθνική είναι μια νέα ομάδα με προβλήματα ομοιογένειας, το σημαντικότερο, όμως, θα είναι τα αποτελέσματα που θα πάρει κι όχι οι εμφανίσεις της αυτές καθαυτές: "Το 2005 δεν παίξαμε καλό μπάσκετ, αλλά ποιος το θυμάται; Όλοι θυμούνται ότι πήραμε το Ευρωπαϊκό. Όλοι θυμόμαστε το τρόπαιο που κατακτήσαμε. Το ίδιο ας γίνει και τώρα. Είμαστε μια καινούρια, νεανική ομάδα, η οποία δεν έχει πολλές εμπειρίες. Είναι σίγουρα δύσκολη η αποστολή μας, γιατί το επίπεδο στο Ευρωμπάσκετ είναι πολύ ψηλό. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το 2004, όταν είχαμε κάνει επίσης μια νέα αρχή, μας πήρε καιρό να αποκτήσουμε την απαιτούμενη ομοιογένεια και συνοχή και να παίξουμε πραγματικά καλό μπάσκετ. Αυτό συνέβη μετά το 2006. Το 2005 πήραμε το Ευρωμπάσκετ χωρίς να παίξουμε πραγματικά καλό μπάσκετ, λόγω της προσωπικότητας και της εμπειρίας κάποιων παικτών. Χρειάζεται χρόνος για να βρεθούν όλα τα παιδιά. Έχουμε μόνο μία εβδομάδα μπροστά μας και πρέπει όλα αυτά να μπουν στην άκρη. Τα ψέματα τελείωσαν, από εδώ και πέρα έχουμε ευθύνες, οι οποίες είναι μεγάλες και θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, είτε χρειαστεί να βοηθήσουμε για ένα λεπτό είτε για 40'. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε και σωματικά και πνευματικά έτοιμοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: