Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

23ο τουρνουά "Ακρόπολις-Eurobank" : Ελλάδα - Ρωσία 71-63 (25-8-09) !

Τουρνουά "Ακρόπολις" 2009 : Ελλάδα - Σερβία 71-63 Highlights - Δηλώσεις Παναγιώτη Γιαννάκη, Κώστα Μίσσα, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, Κώστα Καϊμακόγλου

Η Ελλάδα επιβλήθηκε της Ρωσίας 71-63 στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας του τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» που φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με τις αναμετρήσεις Ρωσία-Σερβία και Ελλάδα-Λιθουανία.
Ένα πρώτο ημίχρονο ισορροπημένο μεταξύ τους παρουσίασαν Ελλάδα και Ρωσία. Η ελληνική ομάδα με ένα σερί 11-0 προηγήθηκε 13-5 (4’30’’), η ρώσικη απάντησε με ένα 8-0 για να κάνει το 13-13 (6’50’’), για να κυλήσει το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της αναμέτρησης με το ίδιο σκηνικό και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με απόσταση δύο πόντων (41-39).
Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν για μια ακόμη φορά από τα «καλά» της Εθνικής. Η ταχύτητα ανέβηκε, η άμυνα δυνάμωσε ακόμη περισσότερο και αυτό που φάνταζε σημαντικότερο και από το σκορ ήταν ότι οι συνεργασίες ήταν καλύτερες, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Κι αυτό απέναντι σε μια ομάδα πολύ διαφορετική σε στυλ σε σχέση με τον προηγούμενο αντίπαλο της, τη Σερβία, στον επιθετικό προσανατολισμό και πολύ περισσότερο στον αμυντικό, στον τρόπο που επιλέγει να αμυνθεί.

Η απόσταση ανάμεσα στις δύο ομάδες αυξήθηκε για να φτάσει ως το +11 (50-39, 23’) με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου που έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank». Οι δύο ομάδες βρέθηκαν να κρατούν τις ίδιες… αποστάσεις και λίγο αργότερα (54-43, 29’) μετά από ένα τετράλεπτο αφλογιστίας και από τις δύο πλευρές. Λίγο πριν πέσει η αυλαία για την Τρίτη περίοδο με το σκορ 54-44.
Δύο τρίποντο του Βοροντσέβιτς ήταν αυτά που έδωσαν τις μεγαλύτερες ανάσες στη Ρωσία στο πρώτο πεντάλεπτο της τέταρτης περιόδου με την Ελλάδα να κρατά σταθερά το τιμόνι, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αποφύγει λάθη και κάποιες κακές επιθετικά επιλογές. Η Ελλάδα έφτασε ως το +10 (64-54, 35’40’’), η Ρωσία προσπάθησε, μείωσε στους έξι πόντους (64-58, 37’15’’), αλλά η νίκη ήταν ελληνική υπόθεση που σφραγίστηκε με το τελικό 71-63 διά χειρός Ανδρέα Γλυνιαδάκη και τις συνεργασίες να λειτουργούν και πάλι.


Διαιτητές: Χριστοδούλου-Μουζάκης-Κορομηλάς
Δεκάλεπτα: 19-18, 41-39, 54-44, 71-63
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 3, Μπουρούσης 5 (7ρ), Ζήσης 7, Σπανούλης 8 (4 α), Καλάθης 10 (4 α), Φώτσης 8, Πρίντεζης 3, Γλυνιαδάκης 6, Παπανικολάου 3, Κουφός 10, Καϊμακόγλου 4, Σχορτσανίτης 4
Ρωσία (Μπλατ): Βοροντσέβιτς 20, Κουρμπανόφ 2, Μπίκοφ 4, Φρίντζον 2, ΜακΚάρτι 7, Σοκόλοφ 3, Σβεντ, Βιάλτσεφ, Μόνια 4, Πονκράσοφ 8, Κάουν 11, Μόζγκοφ 2
*Εκτός 12άδας ήταν ο Στράτος Περπέρογλου και ο Δημήτρης Τσαλδάρης.


Παναγιώτης Γιαννάκης : "τα παιδιά δουλεύουν σκληρά και πιστεύω ότι αυτή τους η προσπάθεια θα μας ανταμείψει στο τέλος"

Αισιόδοξος για το μέλλον της εθνικής ομάδας και πεπεισμένος ότι με αρκετή δουλειά και υπομονή μπορεί να φτάσει ξανά σε επιτυχίες, παρουσιάστηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και νυν τεχνικός του Ολυμπιακού εξέφρασε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, την εμπιστοσύνη του στους νέους παίκτες αυτής της ομάδας και χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» τα μηνύματα από τις εμφανίσεις της. «Βλέπουμε όλοι ότι τα παιδιά δουλεύουν σκληρά και πιστεύω ότι αυτή τους η προσπάθεια θα μας ανταμείψει στο τέλος», τόνισε, στο ημίχρονο του παιχνιδιού με τη Ρωσία για τη 2η μέρα του τουρνουά «Ακρόπολις», ο Γιαννάκης και συνέχισε: «Στην ομάδα υπάρχει μεγάλη διάθεση απ’ όλους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μια καινούργια προσπάθεια και να έχουμε υπομονή. Υπάρχουν κάποια καλά διαστήματα και κάποια άλλα που φαίνεται ότι θέλει δουλειά, όμως γενικά τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα». Ο προπονητής του Ολυμπιακού, εξάλλου, αναφέρθηκε και στον εαυτό του και την ομάδα του και, αφού σημείωσε πως «όπως όλοι, έτσι κι εγώ, απολαμβάνω κάποιες στιγμές ξεκούρασης», έκανε λόγο για «πολύ δουλειά, τόσο από μένα προσωπικά, όσο και από την υπόλοιπη ομάδα, προκειμένου φέτος να παίξουμε πολύ καλύτερα από πέρυσι».

Γιόνας Καζλάουσκας : "θα αποφασίσουμε μετά το τουρνουά της Σλοβενίας θα αποφασίσουμε ποιοι θα είναι οι 12 που θα αγωνιστούν στην Πολωνία"

Το τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» δεν θα αποτελέσει το τελικό κριτήριο της επιλογής των δώδεκα παικτών που θα ταξιδέψουν στην Πολωνία για το Ευρωμπάσκετ, όπως δήλωσε ο Γιόνας Καζλάουσκας μετά τη νίκη επί της Ρωσίας. «Αποφάσισα πώς θα κρατήσω και τους 14 παίκτες και θα αποφασίσουμε μετά το τουρνουά της Σλοβενίας θα αποφασίσουμε ποιοι θα είναι οι 12 που θα αγωνιστούν στην Πολωνία. Έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μπροστά μας για να αποφασίσουμε από τώρα ποιοι θα είναι οι δύο παίκτες που δεν θα έχουμε μαζί μας στην τελική φάση», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Όσον αφορά στην εμφάνιση της ελληνικής ομάδας, έδειξε ικανοποιημένος από την άμυνα, αλλά όχι από τον μεγάλο αριθμό λαθών. «Ήταν ένα καλό και δυνατό παιχνίδι απέναντι στη Ρωσία που ήταν καλύτερη από ό,τι στο πρώτο της ματς στο τουρνουά. Σε κάποιες στιγμές παίξαμε πολύ καλή άμυνα, κυρίως στην τρίτη περίοδο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ελέγξαμε τα ριμπάουντ και οι αντίπαλοί μας πήραν μόνο ένα επιθετικό. Είχαμε όμως πρόβλημα με τα λάθη. Κάποιοι παίκτες ήταν διστακτικοί και είχαν πίεση και έγιναν κάποια εύκολα λάθη». Για τα «πειράματα» που έκανε για τη θέση «3» είπε: «Ο Στράτος Περπέρογλου είχε έναν μικροτραυματισμό και ήταν ευκαιρία για μας να δοκιμάσουμε στη θέση ‘3’ τον Παπανικολάου και τον Καϊμακόγλου. Προσπάθησαν πολύ έκαναν ό,τι τους ζητήσαμε, ειδικά στην άμυνα. Ο Καϊμακόγλου ήταν πιο δυνατός κοντά στο καλάθι, ενώ στην περιφέρεια ο Παπανικολάου. Κανένας από αυτούς δεν χάλασε το παιχνίδι μας και διαπιστώσαμε πως μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε. Συχνά όταν χρησιμοποιείς πολλά νέα παιδιά μπορεί να έχεις προβλήματα στη λειτουργία της ομάδας, αλλά αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση των δύο αυτών παικτών. Δεν έχω εγκαταλείψει τη σκέψη της χρησιμοποίησης του Πρίντεζη στη θέση ‘3’. Πρέπει όμως να δοκιμάσουμε τα πάντα». Σχολιάζοντας την παρουσία του Ανδρέα Γλυνιαδάκη και την πληθώρα λύσεων στη φροντ λάιν, είπε: «Ο Γλυνιαδάκης έδειξε πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα και να μας βοηθήσει. Έγινε απέναντι στη Σερβία και έγινε και σήμερα. Έχουμε πολλούς καλούς ψηλούς, που μπορούν να ποστάρουν και αυτό είναι θετικό. Ο Μπουρούσης μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση ‘4’», ενώ αναφέρθηκε στο γιατί υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί ψηλά σχήματα: «Έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε με τρία γκαρντ και χαμηλότερο σχήμα, αλλά πολλές φορές δεν μπορούμε να το κάνουμε λόγω του αντιπάλου. Αν είχαμε ψηλά γκαρντ, όπως τον Παπαλουκά και τον Διαμαντίδη, θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε αμυντικά, αλλά επειδή λείπουν τα ψηλά σχήματα είναι αναγκαιότητα». Τέλος, στάθηκε στην έλλειψη διάρκειας στην απόδοση της ομάδας. «Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι πως στη διάρκεια του αγώνα χάνουμε φρεσκάδα. Έχουμε μόλις έξι εβδομάδες να προετοιμαστούμε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι Έλληνες παίκτες έχουν μάθει να βρίσκουν ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια, κάτι που δεν ισχύει στη Ρωσία και τη Λιθουανία».

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ρωσίας, Ντέιβιντ Μπλατ, ανέφερε: «Δεδομένων των συνθηκών, ήμασταν πολύ καλοί. Η Ελλάδα ήταν λίγο καλύτερη και γι αυτό νίκησε. Αν σκεφτούμε ότι παίζαμε εκτός έδρας σε ένα δυνατό τουρνουά, όπως και άλλα αντικειμενικά πράγματα, τα πήγαμε μια χαρά. Δεν λέω ότι είμαι χαρούμενος, αλλά ούτε πως δεν είμαι και ικανοποιημένος. Έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα είναι τα ριμπάουντ. Παρότι εκβιάζουμε τους αντιπάλους μας να κάνουν περισσότερα λάθη παίζοντας έξυπνη άμυνα, δεν τελειώνουμε το θέμα με τα αμυντικά ριμπάουντ. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε λύσεις στη θέση του πλέι μέικερ. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παρουσίας του Χόλντεν, τώρα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη η νέα γενιά και θα χρειαστεί χρόνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: