Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Εθνική Ανδρών - πρώτη επίσημη εμφάνιση : Ελλάδα -Ρουμανία 102-57 !

Ένα ακόμη εύκολο απόγευμα πέρασε η Εθνική Ομάδα απέναντι στη Ρουμανία. Το τελικό 102-57 είναι κάτι παραπάνω από αντιπροσωπευτικό της εικόνας, αλλά και της διαφοράς των δύο ομάδων στο παρκέ. Το θετικότερο όλων για την Ελλάδα ήταν ότι ο Γιόνας Καζλάουσκας είχε έναν ακόμη αγώνα «εργαλείο» στα χέρια του για να κάνει δοκιμές σε σχήματα και συστήματα, να δει τι λειτουργεί σωστά και σε ποιους τομείς θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη συνέχεια της προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.
Η Ρουμανία άντεξε ουσιαστικά ένα πεντάλεπτο. Προηγήθηκε στο 2’20’’ (4-5), η Ελλάδα απάντησε άμεσα με ένα 7-0 (12-5, 4’50’’) με την πρώτη περίοδο να κλείνει 24-13. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε το νταμπλ σκορ (32-16, 13’30’’) και από εκεί και πέρα σε ότι αφορά το σκορ τουλάχιστον ο αγώνας έχασε το ενδιαφέρον του. Το επιμέρους 32-5 (με ένα σερί 22-0 που έκανε το 32-16 του 13’30’’, 54-16 στο 19’30’’) που καταγράφηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο είναι ενδεικτικό του τι συνέβαινε στο παρκέ. Η πίεση δεν άφησε τους Ρουμάνους να κάνουν το παιχνίδι τους σε καμία περίπτωση, δεν τους επέτρεψε όχι μόνο να σουτάρουν ελεύθερα, αλλά ούτε και να έχουν σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Η καλή άμυνα έδωσε αποτελεσματικές επιθέσεις με την ελληνική ομάδα να απομακρύνεται από τους αντιπάλους της. Το ημίχρονο έκλεισε 56-18, οι Ρουμάνοι προσπάθησαν, αλλά και στη συνέχεια της αναμέτρησης η εικόνα δεν άλλαξε με την Ελλάδα να φτάνει στους 100 πόντους και τη διαφορά στο +50 στο 37’ (100-49) και τον αγώνα να σφραγίζεται με το τελικό .
Διαιτητές: Μουζάκης, Αναστόπουλος, Σώμος
Δεκάλεπτα: 24-13, 56-18, 72-37, 102-57
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 8, Μπουρούσης 10, Ζήσης 9, Σπανούλης 10, Φώτσης 7, Πρίντεζης 2, Κουφός 15, Περπέρογλου 5, Σχορτσανίτης 13, Καλάθης 7, Καϊμακόγλου 7, Παπανικολάου 9
Ρουμανία (Καλάντσα): Μπλιντάρου 5, Μαντάκε 8, Σιάρτο, Μουντεάν 3, Ντραγκουσίν 10, Μολντοβεάνου 6, Καπουσάν 3, Σετρεάν, Λαζάρ, Γιούκαν 2, Νικοάρ 10, Σιλβασάν 10
*Εκτός 12άδας ήταν οι Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Δημήτρης Τσαλδάρης
*Η συμμετοχή ήταν η πρώτη επίσημη με την Εθνική Ανδρών για τους Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Κουφό, Κώστα Καϊμακόγλου και Νικ Καλάθη

Γιόνας Καζλάουσκας : "είμαστε σε καλό επίπεδο από πλευράς δεσίματος και σταδιακά αποκτούμε χημεία"

Απόλυτα ευχαριστημένος από την πορεία της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας δήλωσε ο Γιόνας Καζλάουσκας μετά τη νίκη επί της Ρουμανίας στο δεύτερο φιλικό του ελληνικού συγκροτήματος. «Είναι δύσκολο να πούμε για το μπάσκετ που παίζουμε μετά από αυτά τα δύο ματς. Ο αντίπαλος δεν ήταν αρκετά δυνατός για να βγάλουμε συμπεράσματα. Όμως έχουμε μία νέα ομάδα και ήταν καλό για μας να δούμε πού βρισκόμαστε, πώς δουλεύουν τα συστήματα που εφαρμόζουμε σε άμυνα και επίθεση. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, αλλά έχουμε μπροστά μας περίπου ένα μήνα για να βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το επίπεδο της προετοιμασίας μέχρι τώρα και ευελπιστώ να συνεχίσουμε έτσι». «Εμείς επιλέξαμε να παίξουμε τα πρώτα φιλικά απέναντι στη Ρουμανία, που δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή ομάδα. Αν αντιμετωπίζαμε μία πιο δυνατή ομάδα ίσως να είχαμε πρόβλημα. Στη συνέχεια τα φιλικά είναι πιο δυνατά. Η ομάδα τώρα επικεντρώνεται στο θέμα της τακτικής στην άμυνα και την επίθεση. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι δουλειά μας και πιστεύω πως είμαστε σε καλό επίπεδο από πλευράς δεσίματος και σταδιακά αποκτούμε χημεία. Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, βιαζόμαστε και έχουμε κάποιες ασυνεννοησίες. Είναι πολύ δύσκολο μετά από ένα καταιγιστικό δεκάλεπτο να πιέσεις τους παίκτες να συνεχίσουν έτσι. Το πρόβλημα με την αρχική μας πεντάδα ήταν πως προσπάθησε να παίξει πολύ σύνθετα για αυτό το επίπεδο. Στο μέλλον όμως δεν θα έχουμε αντιπάλους τέτοιου επιπέδου». «Δεν μου αρέσει να λέω καλά λόγια για συγκεκριμένους παίκτες, ιδιαίτερα για τους νέους. Έπαιξαν με πολλή ενέργεια, για την ομάδα και ήταν προσηλωμένοι στην άμυνα. Αυτό είναι καλό. Στο επόμενο ματς απέναντι στη Σερβία, που είναι καλύτερη ομάδα θα δούμε περισσότερα και θα βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα». «Ψάχνουμε να βρούμε ένα ακόμη φιλικό, για να μην μείνει η ομάδα χωρίς παιχνίδι μία εβδομάδα πριν το Ευρωμπάσκετ, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί αντίπαλος».

Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Αντώνης Φώτσης, τόνισε: «Ήταν μία καλή ευκαιρία να αποκτήσουμε ρυθμό αγώνων. Δεν ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και ελπίζω στα επόμενα φιλικά να φανούμε πιο έτοιμοι, γιατί θα είναι πιο δύσκολοι και οι αντίπαλοι».

Βασίλης Σπανούλης: «Είναι αρχή της προετοιμασίας και ακόμη είμαστε αρκετά πιασμένοι. Κάνουμε πολύ σκληρή προπόνηση. Σίγουρα ο αντίπαλος δεν βοηθά ιδιαίτερα. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να φτιάξουμε τη φυσική μας κατάσταση, να βρούμε τα πατήματά μας και τα σουτ μας που είναι λογικό να έχουμε χάσει μετά από δύο μήνες απραξίας και να μπούμε στο πνεύμα των παιχνιδιών. Δεν είναι εύκολο να «μπεις» άμεσα. Δεν είναι εύκολο τα νέα παιδιά να μπουν στη νοοτροπία του νικητή που έχει αυτή η ομάδα. Κάνουν όμως μεγάλη προσπάθεια, δουλεύουν πολύ στις προπονήσεις. Υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς τα παιδιά και από τους προπονητές και από εμάς. Πιστεύω πως όταν χρειαστεί θα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την ομάδα. Ο προπονητής προσπάθησε να μας δώσει κίνητρο να παίξουμε δυνατά σε όλο το παιχνίδι, αν και είναι δύσκολο για τον παίκτη, όταν είσαι μπροστά 40-50 πόντους. Αυτή είναι η δουλειά μας όμως πρέπει να είμαστε συνέχεια σοβαροί και να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας και όχι τον αντίπαλο».
Γιώργος Πρίντεζης: «Είμαστε ομάδα, με όρεξη για να τρέξουμε, να πιέσουμε, ενώ έχουμε πάρα πολύ ενθουσιασμό. Είναι το τέλος μιας φουρνιάς και η αρχή της επόμενης, γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες. Προσπαθούμε να τρέξουμε για να καλύψουμε τα κενά. Ο προπονητής μας είναι λάτρης του λιθουανικού μπάσκετ, στο οποίο όλα ξεκινούν από την άμυνα. Γενικά, δουλεύουμε επί όλων των στοιχείων που χρειάζονται, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί».
Νίκος Ζήσης: «Είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο αντίπαλος ήταν πολύ χαμηλότερης δυναμικότητας. Το ματς λοιπόν, ήταν σαν μια καλή προπόνηση. Στην τρίτη περίοδο ήμασταν κακοί, γιατί χαλαρώσαμε. Οι Ρουμάνοι ήταν τέτοιου επιπέδου που έφυγε το μυαλό μας. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι δύσκολο να μείνεις συγκεντρωμένος. Τώρα έχουμε 7 πολύ δυνατά παιχνίδια που θα μας βοηθήσουν να μπούμε στο ρυθμό που θέλουμε. Έχουμε απουσίες, αλλά δεν τις σκεφτόμαστε. Σκεφτόμαστε μόνο ότι έχουμε δυνατότητες για κάτι πολύ καλό». ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: