Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Εθνική Ανδρών , Δεύτερη στην Ευρώπη, τέταρτη στον κόσμο - Τουρνουά Μάριμπορ - Σλοβενία : Ελλάδα - Βουλγαρία 100-73 (29-8-09) !

Δεύτερη στην Ευρώπη, τέταρτη στον κόσμο. Η Εθνική Ανδρών βρίσκεται στην ελίτ του μπάσκετ και αυτό αποδεικνύεται από την κατάταξη που ανακοίνωσε η FIBA. Στην πρώτη θέση του κόσμου βρίσκεται η Αργεντινή, δεύτερες είναι οι ΗΠΑ, τρίτη Ισπανία, τέταρτη η Ελλάδα.

1. Αργεντινή..... 881
2. ΗΠΑ..............868,2
3. Ισπανία.........739
4. ΕΛΛΑΔΑ.........509
5. Σερβία...........469
6. Λιθουανία......381
7. Γερμανία........329
8. Ιταλία............308
9. Κίνα..............254
10. Αυστραλία... 234

Σε ό,τι αφορά στην Εθνική γυναικών, είναι 18η στην παγκόσμια κατάταξη και 8η στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα πήρε τη νίκη από τη Βουλγαρία στον πρώτο της αγώνα στο τουρνουά του Μάριμπορ. Επιβλήθηκε με 100-73, με πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και τον Γιόνας Καζλάουσκας να βρίσκει την ευκαιρία να δοκιμάσει και πάλι σχήματα, απέναντι τόσο στις διαφορετικές άμυνες που εφάρμοσε στο παρκέ ο Πίνι Γκέρσον.
Το παιχνίδι ξεκίνησε ισορροπημένα με τον ομοσπονδιακό προπονητή να επιλέγει για την αρχική πεντάδα του Σπανούλη, Ζήση, Περπέρογλου, Φώτση και Μπουρούση και την πρώτη αλλαγή να έρχεται με τον Γιάννη Καλαμπόκη να παίρνει τη θέση του Νίκου Ζήση. Ο Καλαμπόκης ήταν από τα πλέον θετικά σημεία αναφοράς στη σημερινή εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας, καθώς αρχικά βοήθησε σημαντικά στην άμυνα και στη συνέχεια έδωσε και λύσεις στην επίθεση, κυρίως απέναντι στην άμυνα ζώνης, όντας εύστοχος σε σουτ τριών πόντων. Στα συν προστέθηκε γρήγορα και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο οποίος αγωνίστηκε δείχνοντας ότι ξεπερνά το πρόβλημα του τραυματισμού (είχε υποστεί διάστρεμμα στην αναμέτρηση με τη Ρωσία την Τρίτη μέρα του τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank»).
Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν σε όλο σχεδόν το πρώτο μισό του αγώνα (4-4 στο 3’, 12-12 στο 6’, 17-18, 7’50’’) με τη Βουλγαρία να προηγείται με πέντε πόντους (20-25) με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου. Η Ελλάδα με πρωταγωνιστή τον Σχορτσανίτη έκανε ένα 7-0 με την επανέναρξη του αγώνα (27-25, 23’), η Βουλγαρία ισοφάρισε (35-35, 17’), πριν η ελληνική άμυνα αρχίσει να σφίγγει περισσότερο, δίνοντας μια… πρόγευση για το τι θα ακολουθούσε στο δεύτερο ημίχρονο (54-40, 20’).
Το σχήμα με τρεις περιφερειακούς (Σπανούλη, Ζήση, Καλαμπόκη) έδωσε λύσεις και το έναυσμα για την Ελλάδα να «τελειώσει» την αναμέτρηση, με τον Γιώργο Πρίντεζη να έρχεται να προστεθεί στους παίκτες που προσπάθησαν να κάνουν τη διαφορά. Στην Τρίτη περίοδο σημείωσε 10 πόντους και βοήθησε την Εθνική να πατήσει το γκάζι και να αρχίσει να απομακρύνεται από τη Βουλγαρία. Το σκορ ήταν 56-48 στο 25’, έγινε 63-50 λίγο αργότερα και 72-56 στο 29’. Το σκηνικό δεν άλλαζε. Η ελληνική ομάδα βρήκε το ρυθμό της, είχε στα χέρια της το παιχνίδι και έδειξε να έχει και τη διάρκεια που αναζητά, απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε παραδώσει τα όπλα ως το 100-71 (η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα με το +29) με την «κατοστάρα» να γράφεται με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου, λίγο πριν το τελικό 100-73.
Δεκάλεπτα: 20-25, 45-40, 72-58, 100-73
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Περπέρογλου 2, Σπανούλης 11, Ζήσης 9, Καλάθης 4 (3 α), Κουφός 6, Καλαμπόκης 12 (5ρ), Σχορτσανίτης 12 (6ρ), Πρίντεζης 12, Μπουρούσης 17 (3κ, 8ρ), Παπανικολάου 5, Φώτσης 12 (4ρ)
Βουλγαρία (Γκέρσον): Βιντένοφ 17, Ρόουλαντ 8, Στόικοφ 11, Ιβανόφ 13, Κοστόφ, Ιβανόφ Κ 11, Εφθίμοφ 5, Αβράμοφ, Γκεοργκίεφ 2, Μλαντένοφ 3, Σλαβέικοφ 2, Αγγέλοφ 1
*Αύριο η Ελλάδα αντιμετωπίζει στις 9μ.μ. (Eurosport2) τη Σλοβενία.
*Εκτός 12άδας βρέθηκαν οι Δημήτρης Τσαλδάρης και Κώστας Καϊμακόγλου

Γιόνας Καζλάουσκας : "ευχαριστημένος από την επίθεση, όχι όμως και από την άμυνα"

Ο Γιόνας Καζλάουσκας δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Γενικά είμαι ευχαριστημένος από αυτό το φιλικό. Είμαι ευχαριστημένος και για τα 40 λεπτά σε ότι αφορά την επίθεση, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για την άμυνα, καθώς δεν ξεκινήσαμε καλά και δεν παίξαμε καλά στον τομέα αυτόν στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου. Βελτιωθήκαμε όμως πολύ από ένα σημείο και μετά και επιβάλλαμε την κυριαρχία μας. Ξέραμε ότι απέναντι στη Βουλγαρία θα αντιμετωπίσουμε άμυνες ζώνης και είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτό. Ήταν κάτι που λειτούργησε όπως το σχεδιάζαμε και κάναμε τα σωστά πράγματα. Είναι κάτι που αποτυπώνεται και στο σκορ, καθώς φτάσαμε τους 100 πόντους. Σε ότι αφορά τα λάθη, πρέπει να πω ότι είναι δύσκολο να κρίνω ξεκάθαρα, καθώς αντιμετωπίσαμε μια ομάδα που έπαιξε πάρα πολύ ώρα άμυνα ζώνης. Ακόμη και τα 10 λάθη υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι μάλλον πολλά. Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας. Θα μπορούσε να είναι και λιγότερα». Ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε ακόμη ευχαριστημένος από την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, καθώς ήταν φανερό ότι βρήκε ρυθμό μέσα από το παιχνίδι και είναι κάτι σημαντικό και πολύ αισιόδοξο τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα συνολικά», αλλά και από το σχήμα με τους τρεις γκαρντ: «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την εικόνα που είχαμε με τους τρεις γκαρντ στο παρκέ. Η ομάδα λειτούργησε πολύ σωστά με αυτό το σχήμα».

Ο Γιάννης Καλαμπόκης και ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν από τους πρωταγωνιστές της σημερινής αναμέτρησης.
Ο Καλαμπόκης έκανε λόγο για το πραγματικό πρόσωπο της Εθνικής Ομάδας: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνολική εικόνα που παρουσιάσαμε σήμερα στο παρκέ. Όχι όμως ειδικότερα για το πρώτο ημίχρονο και ακόμη περισσότερο το πρώτο δεκάλεπτο για να είμαι πιο σωστός. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι αυτό το θετικό πρόσωπο που δείξαμε στο δεύτερο ημίχρονο, είναι και το πραγματικό μας».
Ο Πρίντεζης αναφέρθηκε στο σωστό δρόμο στον οποίο βρίσκεται η Εθνικής Ελλάδας: «Είμαστε σε καλό επίπεδο και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Είμαστε όμως και περίπου μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ και από εδώ και πέρα τα περιθώρια στενεύουν. Πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα λάθη μας και να βγάλουμε τους αυτοματισμούς μας στο γήπεδο, να δείξουμε με συνέπεια τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα».

Τέλος ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στον Sentra 103,3 για την επικείμενη προσπάθειά της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. "Προέκυψαν πολλές απουσίες φέτος όπως του Παπαλουκά και του Διαμαντίδη και αυτό είναι ένα θέμα. Γίνεται προσπάθεια να παίξουν κάποιοι παίκτες σε θέσεις που δεν έχουν συνηθίσει. Παρακολούθησα την Εθνική και νομίζω ότι χρειάζεται η ψυχή του Έλληνα. Η ομάδα έχει πρόβλημα στο πέντε εναντίον πέντε. Τα περισσότερα ματς κρίνονται εκεί. Φάνηκε ότι δεν έχει λεπτομέρειες στο παιχνίδι της".

Δεν υπάρχουν σχόλια: