Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Εθνική Ανδρών : καλή εμφάνιση και εύκολη νίκη με 80-52 επί της Λετονίας !

Τριεθνές Τουρνουά Αθήνας : Ελλάδα - Λετονία 80-52 (20-8-09) Δηλώσεις Περπέρογλου και Καλαμπόκη - Highlights


Νίκη με καλή εμφάνιση και σωστές αντιδράσεις σε διαφορετικές συνθήκες στη διάρκεια της αναμέτρησης έδωσαν στην Ελλάδα τη νίκη επί της Λετονίας με 80-52 στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας του Διεθνούς Τουρνουά που φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ.
Ο ρυθμός ήταν στα δικά της χέρια από την αρχή. Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης και Νίκος Ζήσης κατά κύριο λόγο φρόντισαν γι’ αυτό έχοντας στα χέρια τους τη διεύθυνση της… ορχήστρας. Οι συμπαίκτες τους ακολούθησαν, δεν έπεσαν στην παγίδα της σκληρής άμυνας των Λετονών που είχαμε δει και την πρώτη μέρα του τουρνουά, έτρεξαν σε κάθε ευκαιρία που βρήκαν, αλλά το σημαντικότερο έπαιξαν μυαλωμένα όταν ο αιφνιδιασμός δεν ερχόταν.
Η μοναδική στιγμή που η Λετονία βρέθηκε μπροστά στο σκορ ήταν πριν τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού (1-2). Ο Νίκος Ζήσης έκανε το 3-2 και η πρωτοκαθεδρία στο σκορ ανήκε στην ελληνική ομάδα ως το φινάλε της αναμέτρησης, προσφέροντας σε κάποιες περιπτώσεις και θέαμα. Στο 3’45’’ ο Νικ Καλάθης έκανε το 12-6 για το νταμπλ σκορ, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης με «γκολ-φάουλ» ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο (22-10, 8’30’’) με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει 26-12
Η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε δραματικά ούτε στη συνέχεια, οι Λετονοί υπέπεσαν σε 13 λάθη μέχρι την ολοκλήρωση του εικοσαλέπτου, έναντι μόλις 4 για την Ελλάδα, η οποία ήταν και πιο εύστοχη. Και επίσης είχε καλύτερες συνεργασίες στην τελική προσπάθεια με τον Σπανούλη να μετράει μία ασίστ παραπάνω από όλη τη Λετονία στο σημείο αυτό (5 ο γκαρντ της Ελλάδας, 4 η Λετονία). Το σκορ στο ημίχρονο είχε διαμορφωθεί στο 45-27 και το τρίτο δεκάλεπτο ήρθε να σφραγίσει την κυριαρχία της ελληνικής ομάδας, την οποία ήταν αδύνατον να σταματήσουν οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα. Στο 30’ το σκορ έγινε 68-40, πριν ο Σχορτσιανίτης εκτοξεύσει τη διαφορά στο +30 (70-40, 31’). Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν… τυπική διαδικασία με το τελικό 80-52 να σφραγίζει την αναμέτρηση.
Διαιτητές: Αναστόπουλος-Κορομηλάς-Καλδίρης
Δεκάλεπτα: 26-12, 45-27, 68-40, 80-52
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 1, Μπουρούσης 5, Ζήσης 10, Σπανούλης 10, Τσαλδάρης 2, Φώτσης 4, Πρίντεζης 4, Καλάθης 16, Καϊμακόγλου 2, Κουφός 9, Περπέρογλου 8, Σχορτσανίτης 9
Λετονία (Κεμζούρα): Χελμάνις, Βίτολς 3, Σκέλε 4, Μπλουμς 5, Μπέρζινς 5, Βάλτερς 8, Κάλβε, Φρεϊμάνις 2, Στάλμπεργκς 2, Καμπάλα 9, Γιανιτσένοκς 2, Μπιέντρινς 12

*Εκτός δωδεκάδας ήταν οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης και Κώστας Παπανικολάου. Τον αγώνα παρακολούθησε η Εθνική Παγκορασίδων.
*Αύριο η Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης μέρας του Διεθνούς Τουρνουά αντιμετωπίζει τη Σερβία στις 21.45.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιόνας Καζλάουσκας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εικόνα των παικτών του στο παρκέ στην αναμέτρηση με την Λετονία. Απόψε κάναμε το καλύτερο μας παιχνίδι από όσα έχουμε δώσει μέχρι σήμερα. Παίξαμε πολύ καλή άμυνα. Η Λετονία πολύ καλή ομάδα. Είναι μια ομάδα που εντός των συνόρων της διαφημίζεται ως η καλύτερη των τελευταίων είκοσι ετών. Μάλιστα, έχουμε ένα σλόγκαν που λέει: ή τώρα ή ποτέ. Έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες. Έχουν δύο πολύ καλούς παίκτες στο ποστ, έχουν καλούς σουτέρ στην περιφέρεια και τρανσίσιον σε υψηλό ρυθμό. Εμείς είχαμε πειθαρχεία. Όλα άρχισαν από την καλή μας άμυνα. Σπάσαμε συνδετικό κρίκο ψηλών και κοντών. Αυτό ήταν το κλειδί. Σίγουρα είχαμε προβλήματα, αλλά όταν παίζουμε με την ενέργεια που παίξαμε σήμερα, είναι εύκολο να τα διορθώσουμε. Είμαι ικανοποιημένος από ενέργεια και διάθεση». Όταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα, είπε: «Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι τα ριμπάουντ. Τους αφήσαμε να μας πάρουν πολλά αμυντικά ριμπάουντ. Ο αριθμός δώδεκα είναι μεγάλο νούμερο. Βέβαια εν μέρει δικαιολογείται λόγω των μις ματς που δημιουργήθηκαν επειδή προσπαθήσαμε να σταματήσουμε το περιφερειακό σουτ. Επίσης, σύμφωνα με την αμυντική μας φιλοσοφία θα πρέπει να ‘στέλνουμε’ την διείσδυση στην κατεύθυνση που θέλουμε. Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: