Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

23ου τουρνουά "Ακρόπολις-Eurobank" : Ελλάδα - Λιθουανία 75-73 και το κύπελλο στην Εθνική Ανδρών ! MVP του τουρνουά ο Βασίλης Σπανούλης !

Τουρνουά "Ακρόπολις" 2009 - το κύπελλο στην Ελλάδα - MVP των αγώνων ο Βασίλης Σπανούλης : Ελλάδα - Λιθουανία 75-73 (26-8-09) Top Plays - οι καλύτερες φάσεις - απονομές

To κύπελλο στην Ελλάδα και στον αρχηγό Αντώνη Φώτση !

MVP του Τουρνουά ο Βασίλης Σπανούλης

Πρώτος στα ριμπάουντ ο Γιάννης Μπουρούσης

Καλύτερη στο τέταρτο δεκάλεπτο, σε έναν αγώνα όπου υπήρχε γενικότερα ισορροπία, η Ελλάδα πήρε τη νίκη από τη Λιθουανία με 75-73 και κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» που ολοκληρώθηκε απόψε στο ΟΑΚΑ.
Το πρόβλημα στα ριμπάουντ, η αστοχία στις ελεύθερες βολές και η δυστοκία στην κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση ήταν τα τρία στοιχεία που δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να ξεκινήσει πιο δυνατά στον αγώνα, επιτρέποντας στους Λιθουανούς σε μεγάλο βαθμό να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Προσπάθησαν και βγήκαν στον αιφνιδιασμό μέσα από τα αμυντικά ριμπάουντ ή εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των Ελλήνων παικτών, βρίσκοντας εύκολο καλάθι και παράλληλα διεκδίκησαν και πήραν δεύτερες επιθέσεις μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ.
Τα θετικά για την Ελλάδα ήταν ότι είχε στιγμές που οι συνεργασίες λειτούργησαν, η επικοινωνία ήταν υπαρκτή και αυτό την κράτησε μέσα στο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες τουλάχιστον σε ότι αφορά το σκορ να βρίσκονται σε ισορροπία. Το 3-7 (3’25’’), έγινε 11-11 (8’) με δύο τρίποντα από τον Μπουρούση και τον Φώτση, η Ελλάδα πέρασε μπροστά λίγο μετά την επανέναρξη της δεύτερης περιόδου (16-15, 10’30’’) με τον μαχητικό Κώστα Καϊμακόγλου να σκοράρει, αλλά οι Λιθουανοί επέστρεψαν για να φτάσουν στο 19-23 (13’). Ήταν η σειρά της ελληνικής ομάδας να δώσει απαντήσεις ως το +4 (32-28, 17’30’’) με ένα «γκολ-φάουλ» του Αντώνη Φώτση. Το 34-34 του ημιχρόνου έδινε ανάγλυφα και την εικόνα του παιχνιδιού με τις δύο ομάδες να μην επιτρέπουν η μία στην άλλη να ξεφύγει, χρησιμοποιώντας η καθεμία τα διαφορετικά, δικά της όπλα.

Η Λιθουανία ήταν σαφώς καλύτερη στο τρίτο δεκάλεπτο, καταφέρνοντας με τη λήξη του να πάρει μια διαφορά εννέα πόντων (50-59). Η επανέναρξη του αγώνα έφερε την ελληνική ομάδα και πάλι σε απόσταση βολής με ένα 8-0 που είχε πρωταγωνιστές τους Κουφό-Καλάθη και Ζήση (58-59, 31’30’’). Ο Αντώνης Φώτσης με τρίποντο έφερε την Ελλάδα και πάλι μπροστά στο σκορ (63-62, 32’40’’) με τη βοήθεια και του Καϊμακόγλου, ο οποίος συνέχισε να κάνει καλή δουλειά σε άμυνα και ριμπάουντ. Ένα επιμέρους 10-3 οδήγησε στο 65-62 (33’30’’) με τον Κουφό να βοηθά να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο ως το +4 (68-64, 34’25’’). Οι Λιθουανοί ισοφάρισαν γρήγορα (68-68, 35’) και προσπέρασαν με μία εύστοχη βολή (68-69, 35’30’’). Ο Βασίλης Σπανούλης με την επιστροφή του στο παρκέ ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων για να δώσει και πάλι τα ηνία στην Ελλάδα (71-69, 36’). Ο Φώτσης με νέο «γκολ φάουλ» έγραψε το 74-71 (38’), μία βολή του Ζήση έκανε το 75-71, πριν μειώσουν οι Λιθουανοί 75-73. Μια λάθος συνεννόηση ανάμεσα σε Σπανούλη και Φώτση και ένα φάουλ του Περπέρογλου με 1’’8 να υπολείπεται έστειλε τον Γιομάντας στις βολές. Άστοχος στην πρώτη, έχασε επίτηδες και τη δεύτερη. Με 0’’7 να απομένουν η μπάλα ήταν στην κατοχή της ελληνικής ομάδας που κράτησε τη νίκη με το τελικό 75-73 και την πρώτη θέση της τελικής κατάταξης.
Διαιτητές: Χριστοδούλου-Παπαδημητρίου-Κορομηλάς
Δεκάλεπτα: 14-15, 34-34, 50-59, 75-73
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλάθης 5, Μπουρούσης 10, Ζήσης 10, Σπανούλης 12, Τσαλδάρης, Φώτσης 17, Πρίντεζης 4, Καϊμακόγλου 4, Κουφός 5, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 6
Λιθουανία (Μπουτάουτας): Μαζούτις 2, Καλνιέτις, Μασιούλις, Λαβρίνοβιτς Ντ. 13, Λουκάουσκις 6, Ντελινινκάιτις, Γιασάιτις 4, Κλέιζα 15, Λαβρίνοβιτς 15, Γιομάντας 3, Πετραβίτσιους 13, Γιαβτόκας 2
*Εκτός 12άδας ήταν ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης και ο Γιάννης Καλαμπόκης.
*Δύο τούρτες υπήρχαν στο σημερινό… μενού για την Εθνική Ομάδα, καθώς τα γενέθλιά τους είχαν τόσο ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, όσο και ο μάνατζέρ της, Σταύρος Ελληνιάδης.
*Στο γήπεδο ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, αλλά και οι πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική Νέων Ανδρών, Γιώργος Μπόγρης και Νίκος Παππάς.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης αποχώρησε κουτσαίνοντας από το γήπεδο λόγω του τραυματισμού του και σήμερα θα διαπιστωθεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Υπέστη διάστρεμμα και θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Ο Σόφο κτύπησε στο ξεκίνημα της επανάληψης και αρχικά πάγωσαν όλοι. Ομως σηκώθηκε αμέσως και του πήγε στον πάγκο. Τοποθετήθηκε πάγος, δεν έπαιξε στο υπόλοιπο ματς και πλέον απομένει να κάνει εξετάσεις. "Έχει πρηστεί το πόδι του από ένα διάστρεμμα. Θα βγάλει μαγνητική τομογραφία την Πέμπτη και θα δούμε", δήλωσε ο Γιόνας Καζλάουσκας.

Ο Βασίλης Σπανούλης MVP toy "Ακρόπολις 2009"

Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» μετά από την ψηφοφορία των εκπροσώπων του Τύπου. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Μαριγιόνας Πετραβίτσιους και πρώτος ριμπάουντερ ο Γιάννης Μπουρούσης.


Γιόνας Καζλάουσκας : "ψάχνουμε τον ηγέτη"

Στην απαραίτητη ομοιογένεια, που είναι λογικό να μη διαθέτει ακόμα η εθνική μας ομάδα, τουλάχιστον όχι στο μέγεθος που θα ήθελε, στάθηκε ο Γιόνας Καζλάουσκας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα με τη Λιθουανία. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός προχώρησε σε έναν μίνι απολογισμό των φιλικών προετοιμασίας, εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμφάνιση του Κώστα Καϊμακόγλου στη θέση "3". "Ήταν ένα δύσκολο ματς και οι αντίπαλοι έπαιξαν πολύ καλά. Νομίζω πως η Λιθουανία έκανε το καλύτερο παιχνίδι της στο τουρνουά. Εμείς είχαμε πολλά προβλήματα. Η Λιθουανία είναι αθλητική ομάδα, που παίζει καλά το τρανζίσιον και οι ψηλοί της σούταραν καλά. Στόχος μας ήταν να πιέσουμε τα γκαρντ της Λιθουανίας και το επιχειρήσαμε. Κάποιες φορές με επιτυχία και άλλες όχι. Στο τελευταίο δεκάλεπτο βρήκαμε πέντε παίκτες που ήταν μαχητικοί και καταφέραμε να νικήσουμε", ήταν το σχόλιό του για το σημερινό ματς. Όσον αφορά την έως τώρα παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, παραδέχθηκε: "Τα ματς απέναντι στη Ρουμανία δεν αποτελούν κριτήριο, γιατί ο αντίπαλος ήταν πολύ αδύναμος. Δεν έχουμε παίκτες μόνο από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά και παίκτες από άλλες ομάδες ή τις ΗΠΑ, καθώς και νεαρούς. Έτσι συχνά δεν υπάρχει καλή συνεννόηση. Προσπαθούμε πολύ, αλλά είναι δύσκολο να το καταφέρουμε τόσο σύντομα. Είμαι ικανοποιημένος, πάντως, από την προσήλωση που υπάρχει στην άμυνα. Η Εθνική έχασε δύο παίκτες-ηγέτες μέσα και έξω από το γήπεδο, όπως τον Παπαλουκά και τον Διαμαντίδη. Για να είσαι ηγέτης δεν αρκεί να είσαι καλός παίκτης, αλλά και να είσαι μεγάλη προσωπικότητα και να έχεις το σεβασμό όλων. Είμαστε ακόμη στην αναζήτηση για το ποιος θα είναι αυτός ο παίκτης. Κάθε μέρα βελτιωνόμαστε στην άμυνα, αλλά αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα στην επίθεση. Απέναντι σε ομάδες επιπέδου ίσως είναι και θέμα συγκέντρωσης. Όμως, είναι λογικό από μία άποψη να υπάρχει νευρικότητα. Ίσως κάποιοι παίκτες που διεκδικούν θέση για τη δωδεκάδα να είναι νευρικοί. Πάντως, υπάρχει ακόμη χρόνος έως το τουρνουά της Πολωνίας και δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για να ανακοινώσουμε τους 12 παίκτες". Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός στάθηκε και στην εμφάνιση του Κώστα Καϊμακόγλου, ως "3άρι", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Καϊμακόγλου έκανε αυτά που του ζητήσαμε στα δύο ματς που αγωνίστηκε. Ήταν πολύ καλός στην άμυνα και αποτελεσματικός στην επίθεση. Έδειξε πως μπορεί να καλύψει τη θέση "3", ενώ σε ερώτηση για την κατάσταση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη είπε: "Έχει πρηστεί το πόδι του από ένα διάστρεμμα. Θα βγάλει μαγνητική τομογραφία την Πέμπτη και θα δούμε".

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τη εθνική μας ομάδα ο προπονητής της Λιθουανίας, Ραμούνας Μπουτάουτας: "Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα διότι είναι μία εκπληκτική ομάδα με έναν εκπληκτικό προπονητή. Είναι το φαβορί για την Πολωνία, θα παλέψει για τον τίτλο", ενώ -αφού αποκάλυψε πως "έκοψε" τον Γιανκούνα- συμπλήρωσε: "Πρέπει να διορθώσουμε πολλά σε άμυνα και επίθεση. Γενικά, σε αυτό το τουρνουά, είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Με την Ελλάδα και τη Ρωσία δεν παίξαμε άσχημα, με τη Σερβία ήμασταν τραγικοί. Σήμερα δεν ήμασταν έξυπνοι στο τέλος, την τελευταία επίθεση δεν την κάναμε ποτέ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: