Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Εθνική Ανδρών : Ελλάδα - Ρουμανία 88-46

H Εθνική Ομάδα επιβλήθηκε της Ρουμανίας 88-46 στο ΟΑΚΑ, στο πρώτο της αγωνιστικό τεστ. Ο Γιόνας Καζλάουσκας είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σχήματα στη σημερινή αναμέτρηση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός σκοπός του στο πρώτο αυτό κεκλεισμένων θυρών αγώνα της Εθνικής Ανδρών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.
Η Ελλάδα ξεκίνησε καλύτερα, πήρα από το πρώτο λεπτό το προβάδισμα στην αναμέτρηση (4-0, 1’20’’), η Ρουμανία προσπάθησε, έμεινε μέχρι το 6’35’’ κοντά στο σκορ (19-16). Από εκεί και πέρα όμως η ελληνική ομάδα βρήκε το ρυθμό της και η απόστασή της από τους αντιπάλους της. Η αφλογιστία των Ρουμάνων βοήθησε: Από το 6’35’’ ευστόχησαν εντός πεδιάς ξανά στο 17’30’’ (44-24), με τη διαφορά να έχει φτάσει λίγο νωρίτερα και στους 22 πόντους (42-20 στο 16’20’’, 44-22 στο 17’). Το ημίχρονο έκλεισε 48-28 με την Ελλάδα να κυριαρχεί στα ριμπάουντ (23-14) και να μετρά 6/6 αιφνιδιασμούς, 16/20 δίποντα, 7 ασίστ και 6 κλεψίματα. Το επιμέρους 24-5 που καταγράφηκε στο τρίτο δεκάλεπτο λέει πολλά από μόνο του για την εικόνα της αναμέτρησης στο διάστημα αυτό. Και το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στην τελευταία περίοδο. Η διαφορά έφτασε στους 40 πόντους (84-44, 36’10’’) και λίγο αργότερα στους 42 (86-44, 37’), η οποία ήταν και η τελική διαφορά (88-46).
Διαιτητές: Αφεντουλίδης, Ψαριανός, Ανδρικόπουλος
Δεκάλεπτα: 27-16, 48-28, 72-33, 88-46
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 6 (2), Καϊμακόγλου 9 (1), Παπανικολάου, Καλάθης 13, Τσαλδάρης 4, Πρίντεζης 13, Γλυνιαδάκης 4, Μαυροκεφαλίδης 9 (1), Κουφός 13, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 15
Ρουμανία (Καλάντσα): Μπλιντάρου 5, Μαντάκε 13, Σιάρτο 1, Μουντεάν, Ντραγκουσίν 9, Μολντοβεάνου 4, Καπουσάν 2, Κετρεάν, Λάζαρ, Γιουκάν, Νικοάρα 5, Σίλβασαν 7
*Με πολιτικά παρακολούθησαν τον αγώνα οι Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης και Αντώνης Φώτσης.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας δήλωσε μετά τη λήξη της αναμέτρησης: «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε μετά από ένα τέτοιο παιχνίδι, γιατί οι αντίπαλοί μας δεν είναι επιπέδου Ευρωμπάσκετ. Θέλαμε ο πρώτος αντίπαλος να μην είναι τόσο δυνατός, ώστε να καταλάβουμε το δικό μας παιχνίδι και να δώσω την ευκαιρία στους νέους παίκτες να μου δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Φάνηκε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και είμαι πολύ χαρούμενος με τον τρόπο που έπαιξαν κάποιοι από αυτούς, αλλά δεν θέλω να πω πολλά ούτε για ονόματα. Είμαι χαρούμενος όμως με τον τρόπο που παίξαμε. Προσπαθήσαμε να δοκιμάσουμε παίκτες σε θέσεις, οι οποίες δεν είναι συνηθισμένες, όπως ο Καϊμακόγλου που έπαιξε στο τρία ή ο Τσαλδάρης ως άσος και τσεκάραμε πως είναι αυτοί σε αυτές τις θέσεις και τι μπορούν να προσφέρουν στο παιχνίδι μας. Στην άμυνα, στην επίθεση… Είναι παιχνίδια προετοιμασίας και σκοπός είναι να δούμε τι κάνουμε».
Ο Γιάννης Καλαμπόκης συμπλήρωσε: «Αυτό το παιχνίδι έγινε κυρίως για να ξεφύγουμε από τη μονοτονία των προπονήσεων, να δούμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε. Σίγουρα η ομάδα που παίξαμε δεν ήταν πολύ ανταγωνιστική, αλλά βγήκαν τα πρώτα συμπεράσματα. Στο ίδιο τέμπο θέλουμε να συνεχίσουμε και όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Ο αντίπαλος ήταν τέτοιος, κυρίως για να λυθούμε. Για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα των προπονήσεων. Νομίζω ότι δείξαμε κάποια καλά στοιχεία. Υπάρχουν φυσικά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε. Το καλύτερο που δείξαμε ήταν ότι παίξαμε αρκετά γρήγορα και είχαμε καλό ποσοστό στους αιφνιδιασμούς και είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε. Όλο αυτό με το τρέξιμο και τους αιφνιδιασμούς ξεκινά από την πιεστική άμυνα. Πήραμε εύκολες πάσες, ριμπάουντ και κάναμε κλεψίματα και καταφέραμε να βγάλουμε αιφνιδιασμούς. Αν δεν παίξουμε καλά στην άμυνα που χαρακτηρίσει αυτή την ομάδα δεν θα μπορούμε να είμαστε και γρήγοροι στην επίθεση αυτά είναι αλληλένδετα».
Όσο για το αυριανό, μπροστά σε φιλάθλους πια φιλικό με τη Ρουμανία ο Καλαμπόκης τόνισε: «Είναι τα πρώτα παιχνίδια, σίγουρα υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα και αυτό δίνει μεν μια φρεσκάδα, αλλά στερεί κάτι από τη χημεία της ομάδας, γιατί υπήρχε ένας βασικός κορμός. Θα γίνουν λάθη, θα υπάρξουν κακές επιλογές σίγουρα. Το ζητούμενο είναι ο καθένας να μπορέσει να βρει το ρόλο του μέσα από τα παιχνίδια. Να βοηθήσουμε τον κόουτς να βγάλει συμπεράσματα και να βοηθηθεί κι εκείνος μέσα από τον τρόπο που παίζουμε για να βγάλει τα συστήματά του. Και φυσικά το να έχουμε και τον κόσμο δίπλα μας θα είναι πολύ μεγάλη βοήθεια και συν για εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: