Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Συμβούλιο της Επικρατείας : απόφαση σταθμός για τους 18άρηδες !

πηγή : www.basketblog.gr

Τέλος στο… σκλαβοπάζαρο, αλλά και αρχή σε έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των νέων παιδιών, των ακαδημιών, γενικότερα του συστήματος παραγωγής παικτών, βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καταργεί το "δικαίωμα" των ομάδων στο πρώτο συμβόλαιο, άμα τη ενηλικίωση του παίκτη (στα 18). Η απόφαση έχει ληφθεί και το μόνο που απομένει είναι να καθαρογραφτεί, ώστε να αλλάξει το καθεστώς που διέπει τις σχέσεις ομάδων (εν προκειμένω ΚΑΕ) και παικτών.

Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, αθλητές ηλικίας κάτω των 18, που ανήκουν σε τμήματα υποδομής, είναι υποχρεωμένοι μόλις ενηλικιωθούν να υπογράψουν τριετές συμβόλαιο με την αντίστοιχη ΚΑΕ. Η διαδικασία είναι απλή και μονομερής. Ο παίκτης δέχεται ένα εξώδικο από την ΚΑΕ για να υπογράψει το τριετές συμβόλαιό του. Ακόμα και αν αρνηθεί, η ομάδα έχει το δικαίωμα -βάσει νόμου- να ενεργοποιήσει μόνη της την οψιόν και ο παίκτης είναι αναγκασμένος να βρίσκεται για τα επόμενα τρία χρόνια στις τάξεις της.

Από το 2002 έγινε αίτηση στο ΣτΕ να κριθεί αντισυνταγματική αυτή η διάταξη και πριν από λίγες ημέρες η γνωμοδότηση άλλαξε τα δεδομένα. Οι παίκτες θα είναι ελεύθεροι στο εξής να επιλέγουν την ομάδα της αρεσκείας τους, χωρίς την υποχρέωση να μείνουν για τρία χρόνια στο σωματείο στο οποίο "ανδρώθηκαν". Άμα τη εφαρμογή της απόφασης πολλά θα αλλάξουν και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα τμήματα υποδομής οι ΚΑΕ, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πολλές φορές αντιμετωπίστηκαν παίκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: