Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Εθνική Ανδρών: Ελλάδα – Κροατία 86-71



Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο φιλικό της Εθνικής Ανδρών, ενόψει της πρεμιέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Πεκίνο η Ελλάδα στον τελευταίο της αγώνα προετοιμασίας επιβλήθηκε της Κροατίας με 86-71, με όπλο της την άμυνα κυρίως από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά.Η Ελλάδα ξεκίνησε νωθρά κυρίως αμυντικά, με αποτέλεσμα να δεχθεί αιφνιδιασμούς και να βρεθεί πίσω στο σκορ με 16-24 (7’). Η αλλαγή του ρυθμού, οι φωνές από τον πάγκο και η κατακόρυφη άνοδος στην αμυντική λειτουργία, άλλαξαν το σκηνικό, η ελληνική ομάδα βρήκε και το εύκολο καλάθι, μετρώντας 10 αιφνιδιασμούς στο δεύτερο δεκάλεπτο, αφήνοντας την Κροατία στο «μηδέν» σε αυτόν τον τομέα. Η συνισταμένη όλων αυτών αποδόθηκε στο σκορ. Ένα αρχικό 9-0 οδήγησε από το 22-26 της πρώτης περιόδου, στο 31-26 και λίγο αργότερα στο 52-40 με το οποίο έκλεισε το πρώτο ημίχρονο. Το προβάδισμα δεν χάθηκε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, ως και το τελικό 86-71 με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να χρησιμοποιεί όλους τους παίκτες του και την ελληνική ομάδα να δείχνει ότι έχει υψηλό βαθμό ετοιμότητας.

Δεκάλεπτα: 22-26, 52-40, 68-62, 86-71
Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 12 (2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 12, Ζήσης 2, Βασιλόπουλος 10 (1), Φώτσης 15 (1), Πρίντεζης 4, Γλυνιαδάκης 1, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 10 (2), Σχορτσιανίτης 9, Πελεκάνος 3 (1)
Κροατία (Ρέπεσα): Ούκιτς 10 (1), Πόποβιτς 3 (1), Τόμας 14 (2), Μπάνιτς 14, Μπάρατς 3, Κους 2, Νίτσεβιτς, Πλάνινιτς 5, Πρκάτσιν 2, Ρόζιτς 8, Λόντσαρ 10Π.

Γιαννάκης: Κλειδί η ταχύτηταΟ Παναγιώτης Γιαννάκης έμεινε ευχαριστημένος από αυτό που είδε να αποδίδει στο παρκέ η ελληνική ομάδα, τονίζοντας: «Ότι κι αν βλέπαμε σε αυτό το φιλικό, θα ήταν ένα επιτυχημένο τεστ, γιατί αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πόσο γρήγορα θα βρει η ομάδα οργανικά και πνευματικά το ρυθμό της. Όσο περνά ο καιρός βελτιωνόμαστε και κυρίως σε λεπτομέρειες που θέλουμε και επιπλέον πιστεύουμε ότι σε μια δύο μέρες θα έχουμε συνηθίσει γενικότερα στις συνθήκες εδώ». Ο ομοσπονδιακός προπονητής ρωτήθηκε και για την αναμέτρηση της πρεμιέρας με αντίπαλο την Ισπανία: «Κλειδί στον αγώνα αυτόν θα είναι η ταχύτητα. Ο ρυθμός και τα λάθη. Δεν σκεφτόμαστε ότι χάσαμε τα δύο προηγούμενα παιχνίδια στα οποία την αντιμετωπίσαμε. Σκοπός είναι να διατηρήσει η ομάδα τον τρόπο σκέψης της και να βελτιώνεται συνέχεια».



Β. Σπανούλης: Το δώρο να το κάνουμε εμείς!Ο Βασίλης Σπανούλης όπως αναμενόταν πριν καν μπει στο αεροπλάνο για το Πεκίνο, έγινε αντικείμενο λατρείας στην Κίνα, εξαιτίας και της θητείας του στο πλευρό του Γιάο Μινγκ στους Χιούστον Ρόκετς. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, έμεινε πάνω από δέκα λεπτά στο παρκέ, υπογράφοντας αυτόγραφα, στους νεαρούς Κινέζους και Κινέζες που συνέρρεαν γύρω του, ενώ παράλληλα δεχόταν τα «χρόνια πολλά» για τα γενέθλιά του (7/8/1982) από τους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονται στο Πεκίνο. Στην παρατήρηση που έκαναν ότι δεν του είχαν φέρει δώρο για την περίσταση, ο Σπανούλης είχε έτοιμη την απάντηση: «Ελπίζω να σας κάνω εγώ δώρο, μαζί με τους συμπαίκτες μου. Τη νίκη την Κυριακή στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων». Ο Έλληνας γκαρντ αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται γενικότερα η ελληνική ομάδα: «Ούτε εμείς περιμέναμε να έχουμε τόσο καλές ανάσες, γιατί τις τελευταίες μέρες είμαστε κάπως περίεργα από την αλλαγή των συνθηκών. Είμαστε σε καλή κατάσταση και ελπίζουμε να το βγάλουμε αυτό και στο τουρνουά. Το βασικό ατού της ομάδας είναι ότι καθένας ξέρει το ρόλο του και παίζουμε χωρίς εγωισμό».Τα γενέθλια του Βασίλη Σπανούλη θα δώσουν την ευκαιρία και για μια διαφορετική βραδιά για την ελληνική ομάδα, καθώς στο δείπνο θα δώσει το «παρών» και η απαραίτητη τούρτα, μαζί με τις καλύτερες ευχές όλων.


* Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν δύο από τους συνεργάτες των Γιαννάκη και Ρέπεσα. Από την ελληνική πλευρά «σφύριξε» ο Νίκος Λινάρδος....

Δεν υπάρχουν σχόλια: