Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Μπάσκετ Ανδρών : ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ 92-69



Ίσως το πιο χαλαρό μας απόγευμα στο Ολυμπιακό Τουρνουά. Η Ελλάδα έχασε από τις ΗΠΑ με 92-69, σ' ένα παιχνίδι όπου ο πιο αλτικός, ο πιο γρήγορος, ο πιο ψηλός, κέρδισε. Ήταν ένα ματς χωρίς αγωνιστικό ενδιαφέρον, ένας αγώνας όπου χάσαμε, όχι με κατεβασμένα χέρια, χωρίς να απωλέσουμε την αξιοπρέπειά μας. Ένα ματς όπου αντιπαρατάξαμε ό,τι είχαμε κι εν τέλει νίκησε ο καλύτερος.

Οι Αμερικανοί τα έχουν όλα στη διοργάνωση. Παίκτες με τρομακτικά φυσικά προσόντα, αθλητές που δύσκολα συναντάς (τόσο πολλούς και τόσο καλούς) στην ίδια ομάδα. Κόντρα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχαν και κάτι παραπάνω: κίνητρο.Η ήττα στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας τούς είχε στοιχειώσει και έδειξαν από την αρχή διάθεση να την... ξεπληρώσουν. Στο ξεκίνημα, βέβαια, έχασαν τον Κιντ με τρία γρήγορα φάουλ και για ένα δεκάλεπτο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν στο σκορ. Ήταν το διάστημα που ελέγξαμε τον ρυθμό, περιορίσαμε τα λάθη. Όμως ήταν εμφανές πως υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Με επιμέρους σκορ 11-1 μετέτρεψαν το 9-13 σε 20-14 υπέρ τους, βάζοντας τις βάσεις.

Όσο περνούσε η ώρα τόσο ανέβαζαν στροφές οι Αμερικανοί. Μας οδήγησαν σε γρήγορο τέμπο, μας έκλεψαν μπάλες με την επιθετική τους άμυνα, μας ανάγκασαν σε λάθη, ενώ στο "βαμμένο" κυριάρχησαν ολοκληρωτικά. Από ένα σημείο και μετά χάθηκε κάθε επαφή στο σκορ. Το ημίχρονο έληξε με διαφορά 19 πόντων (51-32) και το υπόλοιπο κομμάτι είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Η Εθνική μας προσπάθησε να μην χάσει επαφή με το ταμπλό, να αντιπαρατάξει κάποια θετικά στοιχεία απέναντι στους NBAers. Με μπροστάρη τον Σπανούλη τα κατάφερε ως έναν βαθμό, αν και υπήρχαν στιγμές που... χάνονταν η μπάλα.
Μικρό το κακό, καθώς αυτό το ματς δεν έκρινε τίποτα. Η ήττα εξ ορισμού ήταν εντός προγράμματος, με ελάχιστο κόστος. Περισσότερο με πολύ σκληρή προπόνηση και ευκαιρία για... εκτόνωση προσφέρονταν το ματς. Και δεδομένου ότι ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη αναμέτρηση (με την Αγκόλα), στην ουσία ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους, να δοκιμάσει πράγματα και να προετοιμαστεί αφενός για τον αγώνα κόντρα στην Κίνα (όπου θα διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση στον όμιλο), αφετέρου για το παιχνίδι των χιαστί που θα καθορίσει στην ουσία την παρουσία μας στο Πεκίνο.

Τα δεκάλεπτα: 20-16, 51-32, 74-54, 92-69.
ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Μπούζερ 4, Κιντ, Τζέιμς 13, Ουίλιαμς 5 (1), Ρεντ 3 (1), Ουέιντ 17 (1), Μπράιαντ 18 (2), Χάουαρντ 2, Μπος 18, Πολ 4, Πρινς, Άντονι 8 (2).
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 15 (2), Μπουρούσης 9, Ζήσης 3, Σπανούλης 14, Βασιλόπουλος 3, Φώτσης 9 (1), Πρίντεζης, Γλυνιαδάκης 2, Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης, Σχορτσανίτης 3, Πελεκάνος 5 (1).




Δεν υπάρχουν σχόλια: