Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Ευρωπαϊκό U20: Συνέχεια αύριο με τη Σλοβενία

Ψυχολογικά τουλάχιστον το δεύτερο στάδιο των αγώνων είναι το πιο δύσκολο για τους αθλητές του Γιώργου Σιγάλα από την στιγμή που βγήκαν εκτός στόχου και υποχρεώνονται να παίξουν για τις θέσεις 13-16. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο όμως, από το να παλέψουν για την εξασφάλιση της παραμονής και να δείξουν ότι άξιζαν κάτι καλύτερο. Τον πρώτο της αγώνα για το Ζ’ όμιλο η Εθνική Ομάδα τον δίνει αύριο στις 14:00 στο Olympic Sports Centre κόντρα στη Σλοβενία, η οποία τερμάτισε τελευταία χωρίς νίκη στο Δ’ Όμιλο (έχασε 91-46 από τη Γαλλία, 90-78 από τη Σερβία και 77-69 από τη Ρωσία).
«Ας ελπίσουμε ότι ψυχολογικά θα είναι πιο εύκολα για μας υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει η φόρτιση όπως στην αρχή που θέλαμε το μετάλλιο. Θα συσπειρωθούμε, θα συγκεντρωθούμε για να δείξουμε όλοι μαζί ότι αξίζαμε καλύτερη θέση. Γιατί αξίζαμε και από συγκυρίες βγήκαμε έξω από τη 12άδα», δήλωσε ο Βαγγέλης Σακελλαρίου, που σήμερα είχε γενέθλια κι έκλεισε το 20ο έτος της ηλικίας του. Λίγες ώρες πριν από το ξεκίνημα της δεύτερης φάσης ο γκαρντ της Αβελίνο τόνισε: «Σίγουρα είναι επικίνδυνα αυτά τα ματς αφού και οι άλλες ομάδες παίζουν τη ζωή τους στην κατηγορία, αλλά εμείς έχουμε καλύτερη ποιότητα. Το παιχνίδι με την Σλοβενία είναι κλειδί γιατί ενδεχόμενη νίκη θα κάνει πιο εύκολη τη συνέχεια. Την ξέρουμε και μας ξέρει, σε προηγούμενα τουρνουά τούς νικήσαμε, αλλά πρέπει να το ξανακάνουμε».Με αρκετές επιτυχίες στις μικρές ηλικίες οι Σλοβένοι έχουν να επιδείξουν στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νέων Ανδρών δύο χρυσά μετάλλια το 2004 και το 2000, ένα ασημένιο το 1998 κι ένα χάλκινο το 2006. Στο άλλο αυριανό ματς του γκρουπ Gη Γεωργία θα παίξει με τη Βουλγαρία. Σε αντίθεση με τα δύο γκρουπ της πρώτης 12άδας οι τέσσερις ομάδες δεν παίρνουν μαζί τους βαθμούς από το αρχικό στάδιο των αγώνων και αρχίζουν όλες από μηδενική βάση. Στις 7 του μήνα η Ελλάδα θ’ αναμετρηθεί με τη Βουλγαρία και στις 9 με τη Γεωργία.
* Ενενήντα χρόνια από την ανακήρυξή της ως ανεξάρτητο κράτος συμπληρώνει φέτος η Λετονία, που εκτός από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Νέων Ανδρών διοργανώνει την επόμενη χρονιά στο μπάσκετ και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών. Η σημαδιακή ημέρα είναι η 18η Νοεμβρίου και γιορτάζεται ως εθνική επέτειος (18-11-1918). Επίσης, στις 21-08-1991 το κοινοβούλιο της Λετονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας από την τότε Σοβιετική Ένωση με πολίτευμα την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
* Η όμορφη πρωτεύουσα της Λετονίας έχει περίπου 750.000 κατοίκους και είναι ένα από τα τρία κυριότερα λιμάνια της χώρας. Η μέση θερμοκρασία αυτές τις ημέρες είναι 24-25 βαθμοί και το βράδυ μπορεί να πέσει στους 17-18. Συννεφιάζει συχνά και τις προηγούμενες δύο μέρες σημειώθηκε βροχόπτωση. Το πλέον χαρακτηριστικό όμως, είναι ότι καθότι βορειοευρωπαϊκή χώρα, το καλοκαίρι συναντά κάποιος και στη Λετονία το φαινόμενο να μεγαλώνει η μέρα και να μικραίνει η νύχτα. Νυχτώνει μετά τις 22:00 και ξημερώνει μετά τις 4:00.
* Το πολυτελές ξενοδοχείο «Άλμπερτ», όπου διαμένει η ελληνική αποστολή και άλλες έξι ομάδες ακόμα (η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Λιθουανία και η Ισπανία) πήρε το όνομά του από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο διάσημος διανοούμενος είχε έναν πολύ στενό φίλο, που έμενε στη Ρίγα, ονόματι Ροδόλφος Κάρκλινς, ενώ λέγεται ότι ένα από τα μεγάλα όνειρά του ήταν να επισκεφτεί κάποια στιγμή τη Ρίγα και να διαπιστώσει από κοντά τη σαγηνευτική ομορφιά της. Το όνειρο του Αϊνστάιν έμεινε απραγματοποίητο.
* Τουλάχιστον στους αγώνες της Λετονίας οι ντόπιοι φίλαθλοι δίνουν έντονο παρών και δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα. Οι εντυπωσιακές τσιρλίντερς δίνουν το δικό τους χρώμα, ενώ η τηλεόραση της Λετονίας καλύπτει τα παιχνίδια των γηπεδούχων με απευθείας μεταδόσεις, ρεπορτάζ από τον αγωνιστικό χώρο κ.α..

Δεν υπάρχουν σχόλια: