Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Βλασσόπουλος: «Δώστε τους χρόνο συμμετοχής»


Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας των Εφήβων, ο πρωταθλητής Ευρώπης Γιώργος Βλασσόπουλος μίλησε στο sepk.gr για την τεράστια επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ, για την διαχείριση ενός θριάμβου, αλλά και για την επόμενη μέρα αυτής της ομάδας. Ο Έλληνας προπονητής, χτύπησε καμπανάκι και... υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι αυτά τα παιδιά να έχουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι καταστάσεις είναι λεπτές και οι... συμβουλάτορες από δω και πέρα οφείλουν να είναι προσεκτικοί!

- Πρωταθλητές Ευρώπης λοιπόν...
«Ήταν κάτι το εκπληκτικό, ήταν μοναδικό! Η πρώτη ομάδα εφήβων στην Ελλάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήταν ιστορική η στιγμή».

- Πόσο εύκολο, ή πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να διαχειριστεί υλικό αποτελούμενο από 17άρηδες και 18άρηδες και μάλιστα να κάνει πρωταθλητισμό;
«Το δύσκολο δεν είναι, τόσο να συμμετέχεις στην τελική φάση και να πετύχεις κάτι καλό. Το δύσκολο είναι η περίοδος πριν από τη διοργάνωση. Να είσαι μαζί τους, κοντά τους να τους προετοιμάζεις σωματικά και ψυχολογικά. Κάναμε κλιμάκια, κάναμε πολλά φιλικά και μέσα από αυτές τις διαδικασίες προσπαθήσαμε να επιλέξουμε τους 12 πιο κατάλληλους για αυτή την ομάδα. 12 παίκτες καλούς σαν χαρακτήρες, με ατομικά προσόντα και πάνω από όλα ταλέντο».

- Το ερώτημα που δημιουργείται πλέον είναι αν οι πρωταθλητές Ευρώπης, οι παίκτες αυτής της Εθνικής Εφήβων, έχουν επαγγελματικό μέλλον στο μπάσκετ;
«Αν ανατρέξουμε και σε παλιότερες Εθνικές Εφήβων που είχαν καλές πορείες μπορούμε να δούμε ότι πολλά παιδιά κατάφεραν να παίξουν και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Από την ομάδα του Σπανούλη και του Ζήση, ή την ομάδα του Σχορτσιανίτη. Μακάρι και σε αυτή την ομάδα να υπάρχει κάτι ανάλογο. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει από όλου να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά, πάντα με σοβαρότητα και μεράκι. Εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το περιβάλλον του κάθε παιδιού. Οι γονείς, οι παράγοντες, οι μάνατζερ και γενικά οι συμβουλάτορες. Είναι πολύ σημαντική περίοδος για όλα αυτά τα παιδιά και όσοι ασχολούνται μαζί τους οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

- Ο Παππάς ήδη έκανε ένα βήμα στο ξεκίνημα της καριέρας του! Έμεινε ελεύθερος από τον Πανελλήνιο και ανακοινώθηκε από την ισπανική Μπιλμπάο...
«Το πιο σημαντικό για όλα αυτά τα παιδιά είναι να έχουν χρόνο συμμετοχής από τις ομάδες που θα παίξουν την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Φέτος ένα από τα προβλήματά μας ήταν αυτό, ότι πολλά από τα παιδιά της Εθνικής δεν είχαν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους και συμμετείχαν απλά σε εφηβικά πρωταθλήματα. Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να δώσουμε περίπου 45 φιλικά και επίσημα ματς, προκειμένου να αποκτήσουν αγωνιστικές εικόνες. Στα τελευταία 25 παιχνίδια μάλιστα ήμασταν αήττητοι. Παίζαμε φιλικά ακόμα και με ελληνικές ομάδες Α2, Β και Γ Εθνικής κατηγορίας».

- Ποια είναι τα δυνατά σημεία αυτής της ομάδας;
«Για μένα είναι η ομαδικότητα. Αυτό φάνηκε και κατόπιν της απουσίας του Βλαδίμηρου. Η ομάδα παρά του ότι έχασε έναν από τους καλύτερους παίκτες της, κατάφερε να αντιδράσει για τον λόγο αυτό το ότι ήταν πολύ ομαδική. Το παιχνίδι μας ξεκινούσε από την άμυνα. Εκεί θέλαμε να είμαστε πάντα σταθεροί και από την άμυνα προσπαθούσαμε να βρούμε τον ρυθμό μας στην επίθεση. Η καλή άμυνα μας γέμιζε με ενέργεια και αυτοπεποίθηση στην επίθεση. Βγάλαμε πολλούς αιφνιδιασμούς, μοιράσαμε πολλές ασίστ. Με την άμυνα γνωρίζαμε ότι ακόμα και να μην είμαστε καλά στην επίθεση μπορούμε να κερδίσουμε οποιοδήποτε ματς».

- Η επόμενη μέρα αυτή της ομάδας;
«Η ίδια ομάδα έχει μπροστά της μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Έχουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Νέα Ζηλανδία».

- Το μέλλον της Ανδρών ενδεχομένως να είναι αυτά τα παιδιά. Το μέλλον της Εφήβων είναι καλό, τι φουρνιά έρχεται;
«Υπάρχει καλό υλικό και στις μικρότερες κατηγορίες. Το θέμα είναι να συνεχίσουμε την καλή δουλειά με σοβαρότητα και σεμνότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: