Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Τσίλντρες: «Έχουμε σπουδαία ομάδα»

Πηγή www.sport-fm.gr

Τη βεβαιότητα πως ο Ολυμπιακός θα δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή ομάδα εξέφρασε ο Τζος Τσίλντρες σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας. «Νομίζω πως έχουμε σπουδαία ομάδα. Έχουμε πολλούς νέους παίκτες γι’αυτό και χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλο. Προσπαθώ να προσαρμοστώ το συντομότερο στο νέο τρόπο παιχνιδιού», δήλωσε ο Αμερικανός φόργουορντ. «Ανυπομονώ να διαπιστώσω πόσο… τρελοί είναι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού», πρόσθεσε. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς βλέπεις την Ελλάδα ως τώρα;

«Μέχρι στιγμής το απολαμβάνω και προσπαθώ να δω όσα περισσότερα μπορώ από την Αθήνα. Είναι μία σπουδαία πόλη και περνάω καλά αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο μου για να μάθω μία νέα κουλτούρα».

Εξέπληξες πολλούς φέτος με την απόφασή σου να έρθεις στον Ολυμπιακό. Ποια ευκαιρία είδες και πείστηκες να κάνεις αυτή τη μετακίνηση;

«Βρήκα μία καλή ευκαιρία για τον εαυτό μου να μεγαλώσει τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν παίκτης. Όχι όπως μεγάλωνα στο ΝΒΑ, αλλά με έναν τρόπο που ήθελα εγώ για τον εαυτό μου. Προφανώς ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά είμαι βέβαιος πως ήταν μία καλή κίνηση».

Η πολύ καλή παρουσία των ευρωπαϊκών ομάδων και των Ευρωπαίων παικτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε επηρέασε στην απόφασή σου;

«Δεν με επηρέασε ιδιαίτερα, αφού πνευματικά ήμουν έτοιμος για αυτή την αλλαγή. Όμως μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν την ευκαιρία κάποιοι άλλοι άνθρωποι να διαπιστώσουν πως το επίπεδο του μπάσκετ εδώ είναι πολύ υψηλό. Αυτό ήταν καλό για το άθλημα».

Ως παίκτης που απέδειξες την αξία σου σε όλα τα επίπεδα στην πατρίδα σου, τι σε έφερε στην Ευρώπη στο αποκορύφωμα της καριέρας σου;

«Με προσέλκυσε το ότι είδα ότι το παιχνίδι εδώ είναι πιο ομαδικό. Έπαιξα τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ και τα πράγματα εκεί είναι διαφορετικά. Εδώ τα πράγματα γίνονται περισσότερο με γνώμονα την ομάδα και ήταν κάτι στο οποίο ήθελα να επιστρέψω».

Όλοι ανυπομονούν να σε δουν σε δράση. Εσύ είχες την ευκαιρία να δεις τους Έλληνες φιλάθλους εν δράση;

«Η αλήθεια είναι πως όχι. Έχουμε παίξει μόνο σε ένα φιλικό τουρνουά στην Ελλάδα (του Κολοσσού Ρόδου) κι αυτό έγινε σε μικρό γήπεδο, γι’αυτό δεν είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσω πώς ακριβώς θα είναι τα πράγματα. Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε τα πρώτα μας ματς και θα έχω τη δυνατότητα να δω πόσο… τρελοί και θορυβώδεις είναι. Ανυπομονώ για αυτό».

Ποιους ήξερες από την ομάδα σου πριν έρθεις και με ποιους από τους νέους σου συμπαίκτες έχεις συνεργαστεί καλύτερα στο παρκέ ως τώρα;

«Οι μόνοι παίκτες που γνώριζα, κι αυτούς όχι προσωπικά, ήταν ο Λιν Γκριρ και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Αυτοί ήταν οι μόνοι που είχαν παρακολουθήσει. Τώρα στην προετοιμασία ‘συνδέομαι’ με τους υπόλοιπους παίκτες και νομίζω πως έχουμε σπουδαία ομάδα. Έχουμε πολλούς νέους παίκτες γι’αυτό και χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλο. Μέχρι τώρα απολαμβάνω να παίζω μαζί τους και να τους μαθαίνω μέσα κι έξω από το γήπεδο».

Πώς είναι η εκμάθηση του νέου τρόπου παιχνιδιού ως τώρα;

«Προσπαθώ να προσαρμοστώ. Στο τελευταίο μας παιχνίδι υπέπεσα 1-2 φορές σε βήματα. Θα χρειαστώ λίγο χρόνο, αλλά ανυπομονώ να τα πάω καλά. Ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου με έχουν βοηθήσει να κάνω υπομονή και να καταλάβω πως θα χρειαστεί λίγο διάστημα. Ξέρω πως όσο γρηγορότερα συνηθίσω, τόσο το καλύτερο».

Ο προπονητής σου, Παναγιώτης Γιαννάκης, είναι ένας θρύλος στην Ευρώπη, πρωταθλητής σαν παίκτης και προπονητής, και ασφαλώς ένας σημαντικός άνθρωπος για την προσαρμογή σου. Πώς σε έχει βοηθήσει;

«Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ κάνοντας ό,τι μπορεί από την πλευρά του για την προσαρμογή μου. Έχει αναλάβει το έργο να με διδάξει πώς θα πετύχω εδώ, όπως έκανε κι εκείνος στην καριέρα του. Το εκτιμώ πολύ αυτό».

Ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει την Ευρωλίγκα σαν υβρίδιο του NBA και του NCAA, με το φανατισμένο κόσμο και το ομαδικό πνεύμα σαν στοιχεία από το δεύτερο και τις ικανότητες των παικτών που όλο και πλησιάζουν στο επίπεδο του πρώτου. Θεωρείς ακριβή αυτή τη σύγκριση;

«Νομίζω πως ναι. Θεωρώ πως ισχύουν αυτά που αναφέρατε και κάθε χρόνο το επίπεδο είναι και υψηλότερο. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ γίνεται όλο και καλύτερο».

Θεωρείς ότι με την απόφασή σου να έρθεις στην Ευρώπη άνοιξες ένα νέο δρόμο;

«Μου το έχουν πει αυτό και ως ένα βαθμό συμφωνώ. Μάλλον είμαι ο πρώτος παίκτης στη θέση μου που ήθελε να κάνει τη μετάβαση στην Ευρώπη σε αυτό το στάδιο της καριέρας του. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό. Αισθάνθηκα πως θα μου ταίριαζε μία τέτοια μετακίνηση. Νομίζω πως αυτή η κίνηση θα ανοίξει τα μάτια σε άλλους παίκτες που θα με δουν και ίσως αποφασίσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: