Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Γιώργος Μακράκης : "Δεν υπάρχει λόγος οι ομάδες να σπαταλούν τα χρήματα, όταν μπορεί μια ομάδα να κάνει 4-5 ήττες και να μην έχει κανέναν στόχο"


Η Ιεράπετρα πέρασε νικηφόρα από τη Λιβαδειά και συνεχίζει την εκπληκτική της πορεία στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής (2ος Όμιλος Νότου). Ο προπονητής της, Γιώργος Μακράκης, μίλησε στο sepk.gr για την τελευταία επιτυχία και κυρίως για τις "νίκες" που έχιε πετύχει η ομάδα της Κρήτης εκτός γηπέδου με τη δημιουργία παικτών και φιλάθλων σε μια ολόκληρη πόλη.
"Ήταν μια νίκη με μεγάλη σημασία. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο που κάναμε κάμψη. Έχουμε λίγους παίκτες που ταλαιπωρήθηκαν πολύ, υπήρχε η κούραση και έπεσαν όλα μαζί. Εκτός από το ματς με τη Νίκαια, που στενοχωρήθηκα από το γεγονός ότι δεν παρουσιάσαμε το πρόσωπο που θέλουμε, δείχνουμε ένα καλό πρόσωπο μιας ομάδας που είναι σοβαρή, παίζει καλή άμυνα και ξέρει τι ζητάει μες στο γήπεδο. Αυτό με χαροποίησε χθες. Κάναμε καταπληκτική εμφάνιση κι όταν κερδίζεις έναν αντίπαλο που έχει τους ίδιους στόχους στην έδρα του απέναντι σε πολύ κόσμο, η αξία της νίκης μεγαλώνει. Παρότι το κοινό φανατίστηκε και προσπάθησε να αλλάξει το ματς από την κερκίδα, στο τέλος πήραμε τα συγχαρητήρια. Μας χειροκρότησαν, δέχτηκαν ότι κερδίσαμε δίκαια κι αυτή ήταν η ανταμοιβή τόσο για μένα ως προπονητή, όσο και για τα παιδιά" ήταν τα πρώτα του λόγια.
Για να συνεχίσει; "Γενικά παρουσιαζόμαστε προετοιμασμένοι και θέλαμε να χτυπήσουμε σε ένα σημείο, που εν τέλει δικαιωθήκαμε. Πίστευα ότι οι αντίπαλοι θα είχαν πίεση για τη νίκη. Έτσι προετοιμάσαμε την τακτική μας για να τους δημιουργήσουμε άγχος τόσο με την άμυνα, όσο και με την επίθεση ας. Αλλάζαμε συχνά άμυνα και κάναμε προσαρμογές. Ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι. Στην επίθεση ανοίξαμε τους χώρους και εκμεταλλευτήκαμε τα miss-match που παρουσιάστηκαν. Έτσι όσο κυλούσε το παιχνίδι και δεν σκόραραν αγχωνόντουσαν περισσότερο. Και τελικά πιστεύω ότι λύγισαν από αυτό το άγχος. Στο 15ο λεπτό είχαμε ξεφύγει με 21 πόντους και παρότι στο δεύτερο ημίχρονο δεχτήκαμε μεγάλη πίεση μέσα κι έξω από το γήπεδο δείξαμε χαρακτήρα και κρατήσαμε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα"
Ο προπονητής της Ιεράπετρας συνέχισε λέγοντας: "ήταν πολύ μεγάλη νίκη και την ευχαριστηθήκαμε πολύ γιατί ήρθε αυτή τη χρονική περίοδο. Έτσι συνεχίζουμε να παλεύουμε για το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Τώρα αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε την πρώτη θέση, είμαστε κοντά στο να πάρουμε τη δεύτερη που οδηγεί στα μπαράζ".Α ναφερόμενος στη φιλοσοφία της ομάδας τόνισε: "Δεν προγραμματίζουμε το μέλλον, αλλά κοιτάμε κάθε παιχνίδι χωριστά. Είμαστε μια καλή παρέα με τα παιδιά και τη διοίκηση και το πιο θετικό είναι ότι χαιρόμαστε να παίζουμε μπάσκετ. Υπάρχει χημεία και νομίζω ότι παίζουμε καλά για τα επίπεδα της κατηγορίας, παρότι δεν έχουμε πολύ μεγάλο μπάτζετ ή βάθος. Δεν είμαστε η ομάδα που ξεκινάει για να κάνει πρωταθλητισμό με την έννοια ότι βάζουμε ως απόλυτο στόχο την άνοδο. Όλα αυτά τα χρόνια βάζουμε διαφορετικούς στόχους: να κάνουμε γνωστή την πόλη, να κάνουνε γνωστή την ομάδα, να σταθεροποιηθούμε στη Γ' Εθνική, να πρωταγωνιστήσουμε και να αποτελέσουμε τη βιτρίνα ενός ολόκληρου νομού. Είμαι φιλοξενούμενος στην Ιεράπετρα αλλά τρία χρόνια τώρα νιώθω ότι έχω γίνει κομμάτι της. Η μεγαλύτερη νίκη μας είναι ότι έχουμε φέρει παιδιά στο γήπεδο. Πριν τρία χρόνια υπήρχαν 15 παιδιά κάτω από το Παιδικό και το Εφηβικό. Τώρα μετράμε 100 παιδιά ως τους Β' Παμπαίδες, παιδιά δηλαδή γεννημένα από το 1998 ως το 2002. Έχουμε και αγωνιστικές ομάδες ακόμη και στους Νέους, με τους οποίους συνεργάζομαι κι εγώ, διότι έχουμε βάλει αρκετά νέα παιδιά στο ανδρικό. Έχουμε κάνει κράχτη την ομάδα κι έχουμε φέρει οικογένειες στο γήπεδο. Εκτός από παίκτες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και φιλάθλους που είναι άλλη μια νίκη για μας. Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η Ιεράπετρα, αλλά ήδη έχει πετύχει πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανέβει και να κρατηθεί στη Β' Εθνική, διότι τα έξοδα για μια επαρχιακή ομάδα είναι πάρα πολλά. Αυτό που έχουμε σαν στόχο είναι να φτιάξουμε τους δικούς μας παίκτες, ώστε να φέρνουμε λιγότερους από άλλες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να παίρνεις κάθε χρόνο δέκα παίκτες και να πληρώνεις μισθούς, σπίτια, έξοδα μετακίνησης κτλ".
Κι ενώ ο Γιώργος Μακράκης μιλούσε με ιδιαίτερα θέρμη για την ομάδα και την πόλη, όταν αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα έβγαλε μια πικρία. "Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει λόγος οι ομάδες να σπαταλούν τα χρήματα, όταν μπορεί μια ομάδα να κάνει 4-5 ήττες και να μην έχει κανέναν στόχο. Θα πρέπει να γίνει αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα πρέπει δηλαδή να μπουν κάποιοι κανόνες για να παίζουν νεαροί παίκτες. Να υπάρχει δηλαδή ένα στόχο. Γιατί να δίνουν δηλαδή τα Δειλiνά τόσα χρήματα και τελικά να πέφτουν κατηγορία; Ή τουλάχιστον θα πρέπει να μειωθούν οι ομάδες. Κατά τα άλλα έχουν έρθει πολλοί καλοί παίκτες από μεγαλύτερες κατηγορίες. Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό κι ειδικά οι 5-6 πρώτες ομάδες του ομίλου θα μπορούσαν κάλλιστα να σωθούν στη Β' Εθνική. Είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, ωστόσο, διότι μόνο ο πρώτος ανεβαίνει κατηγορία ενώ υποβιβάζονται αρκετές ομάδες. Θα πρέπει δηλαδή να πρωταγωνιστήσεις για να μην κινδυνεύσεις".
Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της διοίκησης λέγοντας: "είναι άνθρωποι που αγάπησαν το μπάσκετ, παρότι δεν είχαν άμεση σχέση. Αγαπούσαν όμως τον αθλητισμό και θέλουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αυτόν. Όπως γράφτηκε και σε μα πρόσφατη ανακοίνωση «για μας ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα". Νιώθω γεμάτος όταν παίζουμε ένα παιχνίδι στην Ιεράπετρα. Με καλύπτει το γεγονός ότι υπάρχουν φίλαθλοι στην εξέδρα που δεν βρίζουν, παρά μόνο χειροκροτούν, ενώ στο ημίχρονο ή μετά το ματς 100 παιδιά συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και παιχνίδια. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα δουλειάς ανθρώπων μέσα κι έξω από το γήπεδο και πραγματικά το ευχαριστιέμαι, έστω κι αν πριν από 4-5 χρόνια δε περίμενα να έπαιρνα τέτοια ικανοποίηση από τέτοια πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι κι ομάδες που σκέφτονται έτσι και θα πρέπει να βοηθηθούν. Πως; Με κίνητρα. Είναι κρίμα να φεύγουν επειδή υπάρχουν άσχημες καταστάσεις, όπως αυτή που ζήσαμε πέρσι όταν οι οργανωμένοι του ΟΦΗ έσπασαν το γήπεδο. Είναι επιτακτική η ανάγκη για να βοηθηθεί η επαρχία, γιατί αυτή θρέφει τις ομάδες με παίκτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: