Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ξάνθη : μεγάλη επιτυχία του All Star Game 2009 της ΕΣΑΚΕ !


All Star Gane 2009 της ΕΣΑΚΕ : Τρίποντα και Καρφώματα


Φοβεροί δουλειά έκαναν οι άνθρωποι του www.basketblog.gr με τις ανταποκρίσεις τους από το All Star Gane 2009 της ΕΣΑΚΕ στην Ξάνθη. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία του υπερθεάματος.

Έλληνες Αστέρες - Ξένοι Επίλεκτοι 127-93

H 17η γιορτή των αστεριών του μπάσκετ πέρασε στην ιστορία. Οι "αμφιτρύωνες" άφησαν ευχαριστημένους όλους όσοι αποδέχτηκαν το "προσκλητήριο" και βρέθηκαν στο κλειστό της Ξάνθης. Πιο… ευχαριστημένοι και ας μην έχει ιδιαίτερη σημασία η "all star" νίκη, ενδεχομένως να ήταν οι Ελληνες του Παναγιώτη Γιαννάκη που επικράτησαν 127-93 για πρώτη φορά από το 2005 στην Πάτρα. Είχαν προηγηθεί δύο νίκες των ξένων επιλέκτων και μία ισοπαλία.
Είναι πολλές οι φορές που όλοι μας έχουμε πει ότι οι αριθμοί δεν λένε ποτέ την αλήθεια. Και μέχρι ενός σημείου έτσι είναι. Μόνο που αυτό το οποίο έγινε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα ανάμεσα στους Greek Stars και τους Rest of the world οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν το έχουμε ξανασυναντήσει. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για εσάς αλλά και για τους ανθρώπους που εργάζονται στη στατιστική υπηρεσία του Κώστα Γαλάνη. Τα μηχανήματά τους έβγαλαν καπνούς από την εκπληκτική επίδοση του Γιάννη Μπουρούση αφού ο Καρδιτσιώτης σέντερ του Ολυμπιακού σε 8 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα έκανε πράματα και θάματα με αποτέλεσμα να γράψει 2,139 στο tendex!!! Αυτή η εξαιρετική παρουσία του Γιάννη Μπουρούση του "χάρισε" και τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.
Τα δεκάλεπτα: 37-19, 56-51, 87-67, 127-93
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΕΡΕΣ (Π. Γιαννάκης-Γ. Σφαιρόπουλος): Παπαλουκάς 18 (2), Φώτσης 11 (1), Μπουρούσης 23, Βασιλόπουλος 11 (1), Περπέρογλου 6 (2), Χαραλαμπίδης 3 (1), Τσαλδάρης 2, Παπανικολάου 2, Σπανούλης 11 (3), Μαυροκεφαλίδης 12, Διαμαντίδης 14 (4), Γλυνιαδάκης 14.
ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ (Ζ. Ομπράντοβιτς- Αν. Ματσόν): Γιασικεβίτσιους 3 (1), Γκράντι 2, Μπατίστ 17 (1), Πέκοβιτς 8, Μπράιαντ 8, Χαλπερίν 9 (3), Κλαρκ 7 (1), Μάιλς 8, Νίκολας 7, Βούισιτς 10, Γκριρ 9 (1), Πάργκο 5 (1).

Ο Διαγωνισμός Καρφωμάτων

Σεσημασμένος για τα όσα έχει κάνει φέτος κοντεύει να γίνει ο Ουίλ Ντάνιελς. Ο Αμερικανός της Καβάλας, μετά τα δύο στεφάνια που έσπασε στις προπονήσεις της ομάδας του, τρίτωσε το «καλό» στην Ξάνθη όπου στον μεγάλο τελικό των καρφωμάτων κέρδισε σπάζοντας στην πρώτη του προσπάθεια το στεφάνι και θυμίζοντας λίγο τον μεγάλο Τζον Χάτσον. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ανέκαθεν η επιτομή του μπάσκετ ήταν, είναι και θα παραμείνει το θέαμα. Κι όταν λέμε αυτή τη λέξη εννοούμε όμορφες πάσες, εντυπωσιακά μπλοκ αλλά πάνω απ’ όλα καρφώματα. Αυτή άλλωστε είναι και η επιτομή του σόου τάιμ. Από την εποχή που ο Έρβιν Τζόνσον μάγευε τα πλήθη μέχρι σήμερα που ο κοντορεβυθούλης Νέιτ Ρόμπινσον "σκότωσε" τον "Σούπερμαν" Ντουάιτ Χάουαρντ, οι φίλαθλοι επιθυμούν να βλέπουν τους παίκτες να καρφώνουν όσο το δυνατόν πιο συχνά και με μεγαλύτερη φαντασία. Το 17ο All-Star Game δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση με τους Άντονι Γκράντι, Ουίλ Ντάνιελς, Λανς Χάρις και Λεβόν Κένταλ, να δίνουν τη δική τους παράσταση. Πρώτος ξεκίνησε ο Λανς Χάρις με ένα θεσπέσιο ανάποδο κάρφωμα ενώ στη δεύτερη προσπάθεια πέταξε την μπάλα στο αέρα και πραγματοποίησε το λεγόμενο "ανεμόμυλο", δείχνοντας το δρόμο προς τον τελικό με 112 βαθμούς.Δεύτερος στη σειρά διαγωνίστηκε ο Λεβόν Κένταλ με τον Καναδό να προσφέρει θέαμα αλλά να είναι σαφώς κατώτερος του Χάρις παίρνοντας 107 βαθμούς. Η σκυτάλη πέρασε στον Ουίλ Ντάνιελς ο οποίος αποθεώθηκε από μέρος του γηπέδου αφού όπως φάνηκε πολλοί Καβαλιώτες έδωσαν το παρών στην Ξάνθη. Μάλιστα το πρώτο κάρφωμα του Αμερικανού όταν και πέταξε την μπάλα στο ταμπλό και την έριξε με δύναμη με το ένα χέρι στο καλάθι ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο όλο το γήπεδο. Βέβαια η δεύτερη προσπάθεια δεν ήταν εξίσου καλή αλλά ήταν αρκετή για να του χαρίσει την είσοδο στον τελικό χάρη στους 111 βαθμούς που συγκέντρωσε. Τελευταίος διαγωνίστηκε ο Άντονι Γκράντι, όμως ο παίκτης του Πανελληνίου έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες με αποτέλεσμα να βαθμολογηθεί μόνο για το ένα κάρφωμα και να μαζέψει 45 βαθμούς. Στον μεγάλο τελικό, ο Λανς Χαρις φορώντας τη φανέλα του μεγάλου άτυχου Στιβ Σμιθ, "μάγεψε" τα πλήθη με ένα κάρφωμα 180 μοιρών που ήταν πετυχημένο-έστω και με τη δεύτερη-αλλά το επόμενο κάρφωμα όταν και προσπάθησε να περάσει την μπάλα ανάμεσα από τα πόδια του ήταν άστοχο κάτι που του στοίχησε αφού βαθμολογήθηκε με 59. Ο Ουίλ Ντάνιελς, αφού στο πρώτο κάρφωμα έβαλε λίγη περισσότερη δύναμη με αποτέλεσμα να σπάσει την μπασκέτα, έκανε δύο πολύ καλά καρφώματα στο άλλο καλάθι, πήρε 113 βαθμούς και κέρδισε άνετα αφού ο αντίπαλός του βαθμολογήθηκε μόνο για το ένα

Ο Διαγωνισμός Tρίποντων

Με πέντε στις πέντε έγχρωμες μπάλες και συνολικά 22 βαθμούς, ο Δημήτρης Καραδολάμης αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό των τριπόντων του 17ου All Star Game, που διεξάγεται στην Ξάνθη. Μετά τη χθεσινή νίκη του στους Ελπίδες, ο νεαρός παίκτης της ΑΕΛ κέρδισε και σε επίπεδο Ανδρών, ξεσηκώνοντας το κοινό του "Φίλιππος Αμοιρίδης" με την πραγματικά εντυπωσιακή εμφάνισή του. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο Γιοτάμ Χαλπερίν του Ολυμπιακού, με μόλις 15 πόντους. Αμφότεροι είχαν βαθμολογηθεί με 17 στα προκριματικά.

Διπλή πρέπει να είναι η χαρά του Δημήτρη Καραδολάμη αφού σήμερα, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του διαγωνισμού τριπόντων που κερδίζει και αυτό των Ελπίδων και των Ανδρών. Ο 22άχρονος παίκτης από την ΑΕΛ έγραψε τη δική του ιστορία... βάζοντας τα "γυαλιά" στους μεγάλους. Ο νεαρός φόργουορντ ξεσήκωσε τον φίλαθλο κόσμο, αποδεικνύοντας ότι το μέλον του ανήκει…

Ο μικρός που έγραψε ιστορία

Μπορεί να αδικούμε τον νικητή του διαγωνισμού τριπόντων, ωστόσο αυτός που έκλεψε την παράσταση δεν ήταν άλλος από τον μαθητή του 2ου Λυκείου Ξάνθης, Βασίλης Κάλφας. Αυτό που είδαμε στο κλειστό "Φίλιππος Αμοιρίδης" δεν το έχουμε ξαναδεί, καθώς ο πιτσιρικάς φόρεσε τα γυαλιά στους επαγγελματίες παίκτες και πήγε στον τελικό (πετυχαίνοντας 16 πόντους) μαζί με τους Δημήτρη Καραδολάμη (16 πόντους) και Μιχάλη Γιαννακίδη (17 πόντους). Nικητής ήταν ο παίκτης της ΑΕΛ ο οποίος στον τελικό επικράτησε του παίκτη που είχε πετύχει τους περισσότερους πόντους στον πρώτο γύρο και του αγαπημένου του κοινού, Βασίλη Κάλφα. Ο παίκτης της ομάδας της Λάρισας πέτυχε 14 πόντους, με τον Γιαννακίδη να τερματίζει στην δεύτερη θέση με 12, ενώ το άγχος λύγισε τον μικρό της… παρέας ο οποίος ολοκλήρωσε την μεγάλη του εμφάνιση πετυχαίνοντας 7 πόντους και το όλοι όσοι βρέθηκαν στο κλειστό τον χειροκρότησαν θερμά...

Μπορεί ο Δημήτρης Καραδολάμης να αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό τριπόντων των Ελπίδων, όμως θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο αδικημένος νικητής, αφού την παράσταση έκλεψε ο... ντόπιος μαθητής του 2ου Λυκείου Ξάνθης, Βασίλης Κάλφας. Πριν ακόμα κοπάσει το χειροκρότημα, μιλήσαμε μαζί του και μάθαμε το πώς έζησε αυτές τις μοναδικές (για κάθε παιδί της ηλικίας του) στιγμές. Καλά καλά δεν είχε προλάβει να συνειδητοποιήσει τί έκανε. Θα το καταλάβει με σιγουριά αύριο, όταν θα συναντήσει την παρέα του, τη Δευτέρα όταν θα πάει στο σχολείο. "Είναι υπέροχο, είναι φανταστικό, είναι καλύτερο και από όνειρο. Είναι πραγματικά εμπειρία ζωής να βρίσκεσαι ανάμεσα σε παίκτες που αγωνίζονται στην Α1, που έχουν κατακτήσει πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική Ελλάδας" μάς είπε ο 16χρονος (γεννήθηκε το 1993) νεαρός "πιστολέρο".Η ευστοχία του σε σουτ τριών πόντων δεν ήταν τυχαία. Σίγουρα έκανε... μυστικές προπονήσεις. Δεν τον ρωτήσαμε γιατί αφενός δεν θέλαμε να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση, αφετέρου... χωριό που φαίνεται. Άλλωστε ο Βασιλάκης λατρεύει το μπάσκετ. "Ξεκίνησα να παίζω από την πέμπτη δημοτικού", μάς είπε ο αθλητής του Αρίωνα Ξάνθης, ο οποίος συμπλήρωσε λίγο πριν επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας του: "Είμαι ευτυχισμένος που κατάφερε να περάσω στον τελικό. Από σάς άκουσα ότι συνέβη για πρώτη φορά κάτι τέτοιο. Και να μην τα κατάφερνα πάντως, το ίδιο χαρούμενος θα ήμουν που κατάφερα να βρίσκομαι εδώ".

Ελπίδες του Βορρά - Ελπίδες του νότου 66-53

Στη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ, οι Ελπίδες του Βορρά επικράτησαν χωρίς να βρουν καμία αντίσταση του Νότου με 66-53. Αν και το αποτέλεσμα λίγο μετράει, αφού αυτό που έχει σημασία είναι η γιορτή… Στο πρώτο ημίχρονο οι Ελπίδες του Βορρά είχαν το πάνω χέρι. Τα παιδιά του Δημήτρη Ιτούδη δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα αφού βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ημιχρόνου μπροστά. Η αστοχία στα σουτ τριών πόντων του Νότου (0/7) και τα λάθη (11 έναντι 6), δεν επέτρεψε κάτι καλύτερο με τη διαφορά να φτάνει στο +15 (40-25) στο 19'. Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε, με τις Ελπίδες του Βορρά να έχουν πολύ καλές επιλογές στην επίθεση, και να καταφέρουν να μεγαλώσουν τη διαφορά στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (60-41). Στην τέταρτη περίοδο τα παιδιά από τον Νότο μπήκαν δυναμικά με σερί 10-0 αλλά το μόνο που κατάφεραν είναι να μειώσουν τη διαφορά.

Το παιχνίδι ανάμεσα στις Ελπίδες Βορρά με τις Ελπίδες Νότου μόλις ολοκληρώθηκε με τον Κώστα Παπανικολάου να παραλαμβάνει το βραβείο του MVP. Ο παίκτης του Άρη φαίνεται πως είναι φτιαγμένος για τίτλους, καθώς να αναφέρουμε πως την τελευταία φορά που τον είδαμε να αγωνίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αμαλιάδα. Ο Έλληνας παίκτης ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ μεταδίδοντας στους συμπαίκτες του μεγάλη ενέργεια
Τα δεκάλεπτα: 24-14, 40-28, 60-41, 66-53.
ΒΟΡΡΑΣ (Ιτούδης): Καραδολάμης 4, Χρυσικόπουλος 7,Παπανικολάου 10, Γαλαζούλας 2, Μούρτος 5 (1), Γιαννακίδης 9 (1), Ζάρας 14 (3), Καραγκιολίδης 3, Σκορδίλης 3, Κακλαμάνος 3 (1), Καλαμπάκας 6.
ΝΟΤΟΣ (Μανουσέλης): Μαρίνος, Νοέας 14, Δανάς, Γιαννόπουλος 5, Παπαντωνίου 9 (1), Αυγενικός 4, Σλούκας 6, Κανονίδης 3 (1), Καραθανάσης 2, Βεργίνης 7, Τζουτζιαράκης 2, Αντωνάκης 1.

Οι Δηλώσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι προσπαθούν να κάνουν το μπάσκετ δημοφιλές. Εύχομαι κάθε χρόνο να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στον κόσμο της περιφέρειας που αγαπά το μπάσκετ. Εύχομαι κάθε φορά το μπάσκετ να κερδίζει, όπως έγινε στην Ξάνθη. Ο κόσμος ευχαριστήθηκε το παιχνίδι και αυτό ήταν το καλύτερο από όλα. Εύχομαι επίσης στο επόμενο ματς να υπάρχει ακόμα περισσότερο θέαμα»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Ηταν μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι μπροστά σε αυτό το θερμό κοινό και να βλέπω με χαρά το γήπεδο να είναι γεμάτο. Εύχομαι τη σημερινή ημέρα το μπάσκετ να κέρδισε νέους αθλητές και υγιείς φιλάθλους».

ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που πήραν μέρος στο θεσμό, ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος. Ηταν μεγάλη ευχαρίστηση και για εμένα να είμαι μέρος αυτού του ματς. Γίνονται προσπάθειες ώστε ο θεσμός να γίνεται ολοένα και καλύτερος»..

ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΤΣΟΝ: «Ευχαριστώ τους πάντες και ήταν καλό να δούμε μία μικρή πόλη με πολύ κόσμο στο γήπεδο. Αυτό ήταν πολύ καλό για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι καλό να βλέπεις νέους που παρακολουθούν ένα ματς και το διασκεδάζουν. Είναι πολύ που στις εξέδρες ήτα φίλαθλοι που διασκέδαζαν και όχι τρελοί»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ (MVP του αγώνα): «Ευτυχώς δεν έσπασε άλλη μπασκέτα! Σήμερα δώσαμε χαρά στον κόσμο και είναι πολύ σημαντικό. Διασκεδάσαμε και φεύγουμε υγιείς από το γήπεδο".

Δημήτρης Καραδολάμης (νικητής διαγωνισμού τριπόντων): Ηταν μία γιορτή του μπάσκετ για όλους όσοι συμμετείχαμε. Ομολογώ ότι ο πρώτος διαγωνισμός, των Ελπίδων, ήταν πιο δύσκολος. Σήμερα μου φάνηκε πιο εύκολος, αν και ο Χαλπερίν που έβαλε 16 στον πρώτο γύρο με δυσκόλεψε. Τελικώς νίκησα όμως και είμαι χαρούμενος για αυτό».

Ουίλί Ντάνιελς (Νικητής διαγωνισμού καρφωμάτων): Ηταν μία πολύ καλή προσπάθεια αυτή που κάναμε ως ομάδα. Ημασταν αρκετά χαλαροί και ήρθαμε να δείξουμε πως είμαστε άνθρωποι και θέλουμε συχνά να περνάμε καλά. Δεν προσπάθησα να σπάσω τη μπασκέτα. Ηταν ξεχαρβαλωμένη από αυτούς που κάρφωναν πριν από εμένα. Ντράπηκα για αυτό που έγινε, αλλά πέρασα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: