Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ποιοι είναι "μπασκετικοί", ποιοι δικαιούνται να έχουν άποψη και λόγο και ποιοι πρέπει να μιλούν σε ποιους !


Επί του πιεστηρίου ! : είναι δυνατόν να αληθεύει η πληροφορία ότι ο Εθνικός Προπονητής Κώστας Μίσσας είχε προτείνει να γίνει Κλιμάκιο μικρών Εθνικών ομάδων στα Κορίτσια στην Κρήτη πριν 2 – 3 χρόνια (με το σκεπτικό ότι η Κρήτη τροφοδοτεί συνεχώς τις Εθνικές ομάδες με Κορίτσια) και εμείς εδώ να μην έχουμε ενδιαφερθεί να υλοποιηθεί άμεσα αυτή η επιθυμία του κορυφαίου θεσμικού παράγοντα στην Ελλάδα στο Γυναικείο μπάσκετ ;
Το ακούμε και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι αλήθεια. Διότι Κλιμάκιο Εθνικής ομάδας σημαίνει αυτόματα προπόνηση σε εβδομαδιαία βάση με Ομοσπονδιακό προπονητή και με όλα τα συνεπακόλουθα αυτού, δηλαδή ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών, μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητριών της Κρήτης σε Εθνικές ομάδες κλπ.
Εάν πάντως ισχύει αυτή η πληροφορία και κάποιοι αρμόδιοι έχουν δείξει αδράνεια, τότε θέλουμε κρέμασμα !


Τον τελευταίο καιρό έχει … ανάψει μια συζήτηση για το ποιοι είναι "μπασκετικοί", ποιοι δικαιούνται να έχουν άποψη και λόγο και ποιοι πρέπει να μιλούν σε ποιους. Εμείς θεωρούμε πράγματι ότι σε πολλά θέματα στερούμεθα ειδικών γνώσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε και άλαλοι. Και έχουμε την άποψη ότι πρέπει να λέμε την γνώμη μας σε όσους παίρνουν αποφάσεις και έχουν θέσεις ευθύνης και αυτοί που έχουν και τον τελικό λόγο, ας αποφασίζουν έχοντας όμως ακούσει και τις γνώμες άλλων που προσπαθούν καλοπροαίρετα και με ανιδιοτέλεια να βοηθήσουν.
Θα αναφέρουμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα κορυφαίος προπονητής Εθνικής ομάδας της χώρας μας. Μας είπε λοιπόν ότι μετά από πολλά χρόνια στο "κουρμπέτι" αυτόν που πλέον εμπιστεύεται για την κρίση του σε δικούς του αγώνες είναι ένας φίλος του ηλικίας 70 ετών, που δεν έχει θεωρητικές γνώσεις, αλλά όμως έχει διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια που μιλάει μαζί του ότι πιάνει την κεντρική ιδέα ενός αγώνα άσχετα αν δεν μπορεί να την εκφράσει με τεχνικούς μπασκετικούς όρους.
Επίσης αν και αμελητέες μπασκετικές οντότητες μπροστά στον Εθνικό Προπονητή Κώστα Πολίτη, εμείς δεν διστάσαμε σε κάποιες προσωπικές συζητήσεις να εκφράσουμε την ταπεινή άποψη μας σε θέματα Αναπτυξιακού Προγράμματος ΕΟΚ (στο οποίο είναι ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΟΚ) και σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των παιδιών που πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Καλαμάτα και μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε τον μεγάλο αυτό μπασκετικό άνθρωπο να μας ακούει προσεκτικά και στην συνέχεια να μας αναλύει πλήρως και με επιχειρήματα τις απόψεις του !
Το ίδιο έχει συμβεί και με σχεδόν όλους τους προπονητές των μικρών Εθνικών ομάδων και ποτέ δεν διαπιστώσαμε από κανένα κάποια δυσφορία, τουναντίον μάλιστα πρέπει να πούμε ότι αρκετοί έπαιρναν αφορμή για να αναλύσουν τις δικές τους απόψεις πάνω στο μεγάλο μπασκετικό ερώτημα που θέτουν πολλοί “αν το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης είναι ... ρατσιστικό”, με την έννοια και κάτω από το πρίσμα της άποψης “ότι είναι άθλημα για ψηλούς !
Τέλος σχετικά με όλα τα παραπάνω και επειδή έχει πάρει δημοσιότητα και έχουν ακουστεί πολλά για μια "μπασκετική διαμάχη" που είχαμε με τον Περιφερειακό Προπονητή της ΕΚΑΣΚ στα αγόρια Γιάννη Κόκκινο, εμείς θέλουμε να δώσουμε ... από πρώτο χέρι την πραγματική διάσταση του όλου θέματος. Θεωρούμε λοιπόν ότι κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει σε οποιοδήποτε προπονητή το παραμικρό όσο αφορά τις επιλογές του, για τις οποίες βέβαια είναι υπόλογος και κρίνεται εκ του αποτελέσματος όπως συνηθίζουμε να λέμε. Το πολύχρονο και επιτυχημένο προπονητικό έργο του Γιάννη Κόκκινου είναι σε όλους γνωστό και εμείς είμαστε πολύ λίγοι για να το αμφισβητήσουμε. Θεωρούμε όμως ότι ο έφορος μιας ομάδας (όπως είμαστε εμείς στην Μικτή Κρήτης Αγοριών της ΕΚΑΣΚ) έχει δικαίωμα (και ίσως σε κάποιες ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις και την υποχρέωση) να εκφράσει την άποψη του στον προπονητή της ομάδας για όλα τα θέματα που αφορούν αυτή. Το ερώτημα είναι οι αρμόδιοι είχαν ενημερώσει τον Γιάννη Κόκκινο για το ποιοι ήταν οι έφοροι της ομάδας που είχε αναλάβει ;
Εκτός βέβαια αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι έφοροι είναι μόνο για να κουβαλάνε τα νερά, τις μπάλες και να πλένουν τα ρούχα των παικτών και συνεπώς δεν χρειάζεται να τους συστήνουν στους νέους προπονητές των ομάδων στις οποίες έχουν την διοικητική ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: