Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εθνική Παίδων - Γιώργος Δοξάκης : "με σκληρή και μεθοδική δουλειά θα δικαιωθούν μακροπρόθεσμα" !

Προπονητής στην Εθνική Παίδων την περυσινή χρονιά ήταν ο Γιώργος Δοξάκης, ο οποίος και φέτος έχει την ευθύνη των Κλιμακίων σε Παίδες και Εφήβους στην Βόρεια Ελλάδα.
Ο Γιώργος Δοξάκης ήταν αυτός που επέλεξε τον Πέτρο Βελισσαρίου και τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της Εθνικής στην Λιθουανία, αν και Πέτρος δεν είχε συμμετάσχει στις διάφορες φάσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ (Καλαμάτα, Κολινδρό κλπ).

Ο Γιώργος Δοξάκης μίλησε στο Kretaworldbasket πριν λίγο, τόσο για τον Πέτρο όσο και για τις μικρές Εθνικες ομάδες τονίζοντας ότι “ο Πέτρος Βελισσαρίου είναι πρώτα από όλα ένας εξαίρετος χαρακτήρας και επίσης ένας ικανός αθλητής και για αυτούς τους λόγους επιλέγηκε στην Εθνική Παίδων την περυσινή χρονιά. Ο ρόλος του ομοσπονδιακού προπονητή είναι να βλέπει όσο γίνεται περισσότερους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων μικρών ηλικιών και μέσα από αυτήν την διαδικασία φάνηκε ότι ο Βελισσαρίου είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει αρχικά σε κάποια φιλικά τουρνουά και αργότερα λόγω της ικανότητας τους και της σκληρής δουλειάς που έκανε, αν και υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό – διάστρεμμα β’ βαθμού – εν τούτοις ανταπεξήλθε και συμμετείχε σαν βασικό play maker (μαζί με τον Παναγιωταρεά) στο Πανευρωπαϊκό της Λιθουανίας”.

Ρωτήσαμε στην συνέχεια τον ομοσπονδιακό προπονητή για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν χρόνο με τον χρόνο σε αυτές τις ηλικίες. “Οι ηλικίες αυτές είναι πολύ ευμετάβλητες και υπάρχουν παιδιά που εμφανίζουν σημαντική πρόοδο σε άλλα χρονικά διαστήματα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Άρα δεν πρέπει να απογοητεύονται αθλητές που δεν έχουν συμμετάσχει σε τοπικές Μικτές ομάδες ή στις διάφορες φάσεις του Αναπτυξιακού Προγράμαμτος της ΕΟΚ, όπως στην Καλαμάτα (Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά) ή στο Κολινδρό (Διεθνές Camp), αλλά να συνεχίζουν να την προσπάθεια τους και με σκληρή και μεθοδική δουλειά θα δικαιωθούν μακροπρόθεσμα”.

Ο Γιώργος Δοξάκης δουλεύει σήμερα με παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1992 (Εθνική Εφήβων) μέχρι και το 1995 (Εθνική Παίδων). Πως βλέπει λοιπόν το έμψυχο αυτό υλικό. “Δεν μπορεί κανείς να οριοθετήσει τις ηλικίες και να βγάλει πορίσματα, αφού οι αποδόσεις σε αυτές τις ηλικίες είναι ευμετάβλητες και αλλάζουν κατά διαστήματα. Η γενιά για παράδειγμα του 90’ (Παππάς – Παπανικολάου – Σλούκας – Κασελάκης – Γιάνκοβιτς – Μάντζαρης κ.α) δεν πήγε καλά σαν Εθνική Παίδων, διέπρεψε όμως και γνώρισε δόξες σαν Εθνική Εφήβων. Δεν μπορεί όμως κανείς να μην ξεχωρίσει από τους 92 τους Χρυσικόπουλο – Αντωνάκη – Μοτσενίγκο, από τους 93 τον Δελιγιώργη, ο οποίος προστέθηκε πέρυσι στην Εθνική Πάιδων λίγο πριν το Ευρωπαϊκό και ήταν στην συνέχεια ο δεύτερος σκόρερ όλου του πρωταθλήματος στην Λιθουανία και τον Παπαδέα, που σήμερα είναι βασικός στον Δούκα στην Β’ Εθνική και από τους 94 τον Παπαπέτρου και τον Μαραγκό”.

Ο Γιώργος Δοξάκης μίλησε και για την συμμετοχή των παιδιών αυτών στις μεγαλύτερες ομάδες των συλλόγων τους τονίζοντας ότι “θα πρέπει να προπονούνται και να αγωνίζονται σε ομάδες με ένα κλικ παραπάνω από την ηλικία τους αν θέλουν να έχουν σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν παιδιά που σε πρωταθλήματα Παίδων έχουν ηγετικό ρόλο, δεν μπορούν όμως να προσφέρουν στην Εθνική ομάδα και να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι σε ομάδες Ευρωπαϊκών χωρών. Εμάς δεν μας αποσχολεί τόσο το ύψος ενός αθλητή, όσο η αθλητική του κατάσταση, δηλαδή να είναι γρήγορος, να έχει άλμα και εκρηκτικότητα και να έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση”, αναφέροντας μάλιστα σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παναγιωταρέα (του 1993 – play maker), τον οποίο και εμείς τον είδαμε και μας εντυπωσίασε με την Εθνική Εφήβων στην Ιεράπετρα, αλλά και με τον Πανιώνιο στον μεγάλο τελικό με την Hospitalet και το ύψος του οποίου δεν ξεπερνάει το 1.80μ

Κλείνοντας ο Γιώργος Δοξάκης αναφέρθηκε και στην φετινή Εθνική Παίδων, στην οποία συμμετέχουν αθλητές που έχουν γεννηθεί το 1994 και νεώτεροι, λέγοντας ότι "είναι πιο ψηλά παιδιά σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως είναι ακόμα νωρίς να βγουν κάποια συμπεράσματα, ενώ το ρόστερ αλλάζει συνεχώς ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πολλά παιδιά να δείξουν τις δυνατότητες τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: