Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Παναθηναϊκός - Νίκη στον έξτρα χρόνο…

Πηγή : http://www.sport-fm.gr/

Στην παράταση κρίθηκε η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 100-96 των Ισραηλινών στο έξτρα πεντάλεπτο, στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα για το «Γκομέλσκι Καπ», που διεξάγεται στη Μόσχα. Οι πρωταθλητές Ελλάδος βρήκαν τις λύσεις στο τέλος, με Διαμαντίδη, Γιασικεβίτσιους και Σπανούλη, σε ένα ματς που πέρασε από «σαράντα κύματα», με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια αρκετές φορές. Πάντως, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που είχαν και τις απουσίες των Κέτσμαν και Πέκοβιτς, έδειξαν ότι χρειάζονται δουλειά ακόμη. Πλέον, οι "πράσινοι" θα αγωνιστούν στον τελικό της διοργάνωσης, με τον νικητή της αναμέτρησης ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ζαλγκίρις.

1η περίοδος
Δυνατά μπήκε στο παιχνίδι η Μακάμπι και, εκμεταλλευόμενη το καλό περιφερειακό της σουτ, κατάφερε να προηγηθεί 11-2 στο 3’ της πρώτης περιόδου και 18-10 στο 8’.
Ένα λεπτό πριν τη λήξη της περιόδου, ο Ντρου Νίκολας, με δύο εύστοχα σουτ τριών πόντων, διαμόρφωσε το 18-18. Το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε την Μακάμπι να προηγείται 24-21.

2η περίοδος

Με τους Φίσερ και Γουίλιαμς να παίρνουν τη «μερίδα του λέοντος» στην επιθετική δραστηριότητα της Μακάμπι, έχοντας 9 και 8 πόντους αντίστοιχα, η ομάδα του Ισραήλ προηγήθηκε με 36-26, στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Ο Νίκος Χατζηβρέττας, με εύστοχο τρίποντο, μείωσε σε 38-32, 5’ πριν το ημίχρονο. Η είσοδος του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους άλλαξε άρδην την εικόνα της ομάδας και έτσι οι «πράσινοι», 2’ πριν το ημίχρονο έφεραν αρχικά στα ίσια το ματς. (40-40) και, εν συνεχεία, προηγήθηκαν 42-40, με δύο ελεύθερες βολές του Διαμαντίδη. Μπατίστ και Σπανούλης πήραν τη «σκυτάλη» στην επίθεση και το ημίχρονο βρήκε τους πρωταθλητές Ελλάδας να προηγούνται με 50-45.

3η περίοδος
Με δύο καλάθια από Φίσερ και Αρόγιο, η Μακάμπι, με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, έφτασε σε «απόσταση αναπνοής» (50-49), αλλά η απάντηση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση και ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Σπανούλη, που διαμόρφωσε το 55-49, ενώ απέμεναν 6.30’ για τη λήξη της τρίτης περιόδου. Το κρεσέντο του Έλληνα γκαρντ συνεχίστηκε και, με τις επιθετικές του αρετές, οδηγούσε εκ του ασφαλούς τον Παναθηναϊκό, που, 5’ πριν το τέλος της περιόδου, προηγούνταν με 62-53.
Με τους Περπέρογλου, Διαμαντίδη και Σπανούλη στην περιφέρειά της, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι, παρά τις προσπάθειες των Μπατίστα και Γουίλιαμς και το 73-58, που διαμορφώθηκε με τρίποντο του Περπέρογλου 40’’ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, επιβεβαίωνε την ανωτερότητα των «πράσινων». Με ένα τρίποντο του Αρόγιο, σχεδόν στην εκπνοή, γράφτηκε το 73-61, που ήταν και το σκορ της τρίτης περιόδου.

4η περίοδος
Από νωρίς ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να κυριαρχήσει στο παρκέ και στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, αλλά η Μακάμπι πίεσε και το 78-75, 4’ πριν το τέλος, ήταν αποτέλεσμα της χαλάρωσης, αλλά και της κόπωσης που πλέον είχε κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική ομάδα. Ο Περπέρογλου, που είχε πάρει από τον Σπανούλη, τη «σκυτάλη» στο σκοράρισμα είχε αποσυρθεί και έτσι οι «πράσινοι», σε ορισμένα σημεία, δυσκολεύονταν να βρουν τους διαδρόμους προς το καλάθι. Με δύο καλάθια του Μπατίστα και ένα του Αρόγιο, ενάμιση λεπτό πριν το τέλος, η Μακάμπι έκανε το 85-83, παίρνοντας «κεφάλι» στο σκορ, αλλά ο Διαμαντίδης ισοφάρισε 85-85. Αυτό ήταν το σκορ που παρέμεινε μέχρι το τέλος και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να προηγηθούν με δυο πόντους, όμως ο Διαμαντίδης, με πέντε συνεχόμενους πόντους, «γύρισε» το ματς για τους νταμπλούχους Ελλάδος και έκανε το 90-87. Στη συνέχεια, ανέλαβε δράση ο Γιασικεβίτσιους και έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων, όμως τα προβλήματα μέσα στο καλάθι βοηθούσαν τους πέντε φορές πρωταθλητές Ευρώπης να σκοράρουν. Ένα σερί 5-0 της Μακάμπι, που εκμεταλλεύτηκε τις λάθος επιλογές των «πράσινων», έδωσε την ευκαιρία στους Ισραηλινούς να προηγηθούν, όμως ο «Μήτσος» ήταν πάντα εκεί. Ο Φίσερ έχασε δύο βολές και το προβάδισμα παρέμεινε σε «πράσινα» χέρια. Ο Σπανούλης με μια βολή και ένα κλέψιμο έδωσε το ροζ φύλλο στην ομάδα του.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-24, 45-50, 61-73, 85-85, 96-100

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
:
Αλβέρτης, Σπανούλης 19, Νίκολας 7, Περπέρογλου 16, Μπατίστ 10, Σάκοτα, 3 Γιασικεβίτσιους 8, Φώτσης 12, Χατζηβρέττας 3, Τσαρτσαρής 7, Διαμαντίδης 15, Βεργίνης,

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
:
Χάτζατζ, Σαρπ, Αρόγιο 21, Ελιγιάχου 2, Γκριν, Μπάρστεϊν 9, Σίμονς 6, Γουίλιαμς 13, Κάσπι 6, Γουάιτ, Μπατίστα 19, Φίσερ 20

Ο προπονητής της
Μακάμπι Τελ Αβίβ, Έφι Μπίρενμποϊμ, μετά το τέλος της αναμέτρησης, δήλωσε: «Ήταν ένας αγώνας υψηλού επιπέδου και πολύ καλός για τους φιλάθλους, αλλά όχι και για τους προπονητές τόσο πολύ, γιατί έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Είμαστε νέα ομάδα και επιπλέον μόλις χθες είδαμε μαζί μας τον Λιόρ Ελιγιάχου και τον Όμρι Κάσπι που αγωνίζονταν με την Εθνική Ισραήλ. Ο Παναθηναϊκός παίζει το πικ εντ ρολ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλη την Ευρώπη, πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Μάθαμε πολλά από αυτό το παιχνίδι. Δεν έχουμε δουλέψει καθόλου πάνω σε καταστάσεις όπως αυτή που είδαμε σήμερα με τον αγώνα να κρίνεται στην τελευταία φάση. Είμαι πολύ ευχαριστημένος όμως, για την εικόνα που παρουσιάσαμε για τη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε».

Ο Κάρλος Αρόγιο από τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης, δήλωσε: «Ένιωσα καλά μέσα στο γήπεδο. Αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ καλά για μένα, για να μάθω το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήταν πολύ συναρπαστικός αγώνας. Θα πρέπει να βελτιωθούμε όμως ως ομάδα, αν θέλουμε να νικήσουμε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, μια μεγάλη ομάδα. Μόνο κέρδος είναι να αντιμετωπίζεις ομάδες όπως αυτή. Και χάρηκα που είδα και τον Γιασικεβίτσιους που είναι φίλος μου. Επίσης χάρηκα που είδα δύο ακόμη… συμπαίκτες μου, τον Κάσπι και τον Ελιγιάχου, γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να είναι στην προετοιμασία μας».
Ο Όμρι Κάσπι, αποκάλυψε πάντως ότι ο Αρόγιο του ζήτησε… συγνώμη: «Είναι πολύ καλό που επιστρέψαμε και βρισκόμαστε με την ομάδα πια. Ο Κάρλος Αρόγιο είναι ένα μεγάλο συν για την ομάδα μας. Αν είσαι ελεύθερος θα σε βρει. Και με εντυπωσίασε το γεγονός ότι μετά τον αγώνα ήρθε και ζήτησε «συγνώμη», γιατί δεν μου έδωσε πάσα, ενώ ήμουν ελεύθερος στην τελευταία φάση. Λέει πολλά αυτό. Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ περαστικά στον Σιμόν Μιζράχι. Μας λείπει και ευχόμαστε σύντομα να είναι και πάλι κοντά μας».

* Απών από τη Μακάμπι ήταν ο Γκριν (έμεινε στο Ισραήλ με άδεια, καθώς και αυτός ήταν με την Εθνική Ισραήλ) και δεν αγωνίστηκε ο Ρόντνεϊ Γουάιτ, ο οποίος έχει έναν τραυματισμό στο μάτι. Απών ήταν και ο Σιμόν Μιζράχι, μόνιμη παρουσία στη Μακάμπι, ο οποίος νοσηλεύτηκε με έντονες ενοχλήσεις στο στήθος και αρρυθμία. Οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, όμως οι γιατροί του συνέστησαν να αποφύγει το ταξίδι για προληπτικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: