Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Παπαλουκάς : "Οι καλές ομάδες και οι πρωταθλήτριες ομάδες έχουν μόνο μια διαφορά. Κάνουν τις λεπτομέρειες καλύτερα".

Πηγή : www.sport24.gr

Η επίσημη παρουσίαση της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού είχε μόλις ολοκληρωθεί, όταν το SPORT 24 απομόνωσε τον Θοδωρή Παπαλουκά για μια σύντομη "ανάκριση". Ο ηγέτης της ερυθρόλευκης προσπάθειας μίλησε για το όραμα που καθοδηγεί παίκτες, προπονητές και διοίκηση, αποκάλυψε τι ακριβώς τον "χαλάει" και σχολίασε την πρόσφατη εμπλοκή της Εθνικής στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΣΑΚ...

Ξεκινώντας να αναλύει τις απόψεις του και με την εμπειρία που τον διακρίνει μετά την εξαετή θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (δύο τίτλοι πρωταθλητή Ευρώπης και έξι σερί Φάιναλ Φορ!), ο Παπαλουκάς υπέδειξε τον απλοϊκό, αλλά τόσο ορθό δρόμο που δημιουργεί πρωταθλητές.

"Οι καλές ομάδες και οι πρωταθλήτριες ομάδες έχουν μόνο μια διαφορά. Κάνουν τις λεπτομέρειες καλύτερα. Τα μεγάλα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες και ο Ολυμπιακός έχει αρκετό χρόνο για να μονταριστεί, ώστε να παρουσιαστεί έτοιμος την κατάλληλη στιγμή. Και η κατάλληλη στιγμή είναι μετά το νέο έτος. Παρ' όλα αυτά, η πιο σημαντική περίοδος είναι η περίοδος της προετοιμασίας και των φιλικών αγώνων", εξήγησε ο έμπειρος γκαρντ, ο οποίος δεν έδειξε να προβληματίζεται από τις ήττες στα πρόσφατα τουρνουά που συμμετείχαν οι Ερυθρόλευκοι.

"Απολογισμός τον Ιούνιο, όχι τώρα"...

σοι ξέρουν από μπάσκετ, είτε έχοντας παίξει είτε έχοντας παρακολουθήσει, μπορούν να αντιληφθούν ότι οι ήττες στα φιλικά ματς δεν έχουν σημασία. Οι ομάδες δοκιμάζουν αρκετά πράγματα, βασικοί παίκτες δεν αγωνίζονται για να ξεκουραστούν, κάποιοι άλλοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι. Δεν γίνεται μια ομάδα να ξεκινάει και να κερδίζει όλα τα παιχνίδια. Το σημαντικό είναι τι θα βγάλει ο απολογισμός τον Ιούνιο, όχι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο", τόνισε ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο οποίος από σήμερα (30/9) μπαίνει δυναμικά στις προπονήσεις του Ολυμπιακού.

"Σήμερα ξεκινάω κανονικά. Ηδη όσο βρισκόταν η αποστολή στην Ιταλία, γυμνάστηκα κάποιες φορές με την ομάδα, αλλά και μόνος μου. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ήμουν τυχερός που οι προπονητές ασχολήθηκαν τόσο πολύ μαζί μου, ώστε να καταλάβουν ότι έπρεπε να περάσω λίγο καιρό εκτός γηπέδων ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι ήταν μια κίνηση, η οποία θα βγει σε καλό. Παρακολουθώ, άλλωστε, φιλικούς αγώνες και άλλων ομάδων και είναι ξεκάθαρο ότι αρκετοί συμπαίκτες μου στην Εθνική καθώς και άλλοι που έχουν καταπονηθεί το καλοκαίρι, ένα παιχνίδι παίζουν, ένα δεν παίζουν".

"Μόνο το ταλέντο δεν φτάνει"

Εχοντας πραγματοποιήσει προετοιμασία με σπουδαίους προπονητές, όπως είναι ο Ντούσαν Ιβκοβιτς και ο Ετορε Μεσίνα, ο Θοδωρής έχει την εμπειρία, ώστε να αντιληφθεί πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν θα μπορούσαν να παρατηρήσουν. Τι υποστηρίζει για τη δυναμική και τις δυνατότητες του Ολυμπιακού;

"Η ομάδα μου αρέσει. Απλά, πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ για να γίνει πρωταθλήτρια. Υλικό υπάρχει! Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα δουλειάς. Σε όλους τους τομείς της ζωής σου έτσι πρέπει να λειτουργείς. Αμα είσαι καλός, πρέπει να δουλέψεις. Αν στηριχτείς μόνο στο ταλέντο, είσαι καταδικασμένος, ενώ αν συνδυάσεις το ταλέντο με τη σκληρή δουλειά, απολαμβάνεις και την καλή επίδοση".

Οσο για το ελληνικό πρωτάθλημα και τις διαφορές του με τη ρωσική Σουπρολίγκα; Και για αυτό είχε έτοιμη την απάντηση: "Στην Ελλάδα υπάρχουν ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος, που έχουν ισχυροποιηθεί αρκετά και μπορεί να σου κάνουν τη ζημιά. Εδώ μια ήττα μπορεί να σου στοιχίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στη Ρωσία έσπαγαν ευκολότερα οι έδρες. Εκτός από την έδρα της ΤΣΣΚΑ που δεν έσπασε ποτέ τα τελευταία χρόνια", αστειεύτηκε ο διεθνής άσος.

"Με χαλάει που θα παίξω σε άδειο ΣΕΦ"!

Το ζήτημα των επεισοδίων και της ποινής αποκλεισμού της έδρας του για δύο αγωνιστικές (με αντιπάλους Αρη και ΠΑΟΚ), που κουβαλάει ο Ολυμπιακός από πέρυσι, προβληματίζει ιδιαίτερα τον «εγκέφαλο» των Ερθυθρόλευκων, ο οποίος έδειξε να το έχει σκεφτεί πολύ σοβαρά και μάλιστα παραδέχτηκε με ειλικρίνεια:

"Με χαλάει αυτό που συμβαίνει, γιατί θα ήθελα επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό να παίξω σε γεμάτο ΣΕΦ. Θέλω οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει 8.800 διαρκείας να καταλάβουν ότι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης για τη διατήρηση της τάξης. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουν σε κάποιους να κάνουν αυτά που έκαναν στο παρελθόν. Θα πρέπει οι αγώνες να είναι γιορτή. Η διοίκηση έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες όλο το καλοκαίρι. Τα πρότυπά τους είναι εφάμιλλα με αυτά που ισχύουν στην Αμερική και είναι κρίμα που θα πρέπει να περιμένουμε τόσο καιρό για να παίξουμε με κόσμο στην έδρα μας. Πριν από έξι χρόνια όταν έφυγα για να παίξω στην ΤΣΣΚΑ, υπήρχε ακριβώς το ίδιο όραμα στη Μόσχα. Αυτό συμβαίνει και στον Ολυμπιακό, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις, το χρήμα και η φιλοδοξία για μεγάλα πράγματα".

"Οι υποχρεώσεις είναι εξοντωτικές"

Σχετικά με τη διένεξη Ευρωλίγκας – Uleb, οι οποίες ξιφουλκούν λυσσαλέα επιχειρώντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μέσα από τη δημιουργία δύο «project» με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, ο Παπαλουκάς προτίμησε να μιλήσει με άξονα τον... καημό των παικτών!

"Εγώ θα μιλήσω από τη σκοπιά των αθλητών και θα πω ότι πρέπει να γίνει κάτι με τον αριθμό των αγώνων. Οι υποχρεώσεις είναι εξοντωτικές και πλέον το μπάσκετ έχει αλλάξει, δεν είναι όπως πριν από 10-15 χρόνια. Η σεζόν είναι επίπονη, γιατί και έντονες προπονήσεις κάνουμε και τα παιχνίδια είναι πολύ έντονα. Δεν είναι όπως στο ΝΒΑ, όπου κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου δεν υπάρχει πολλή προπόνηση και η χρονιά διαρκεί έξι μήνες. Πρέπει να γίνει κάτι, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη απόδοση των παικτών. Με αυτό πρέπει να ασχοληθούν οι φορείς".

"Η Εθνική στηρίζει τον αγώνα του ΠΣΑΚ"

Ο 31χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού, ο οποίος συνυπέγραψε μαζί με τους υπόλοιπους διεθνείς την απόφαση αποχής από τις επόμενες υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα, που «καίει» το ελληνικό μπάσκετ.

"Εμείς στηρίζουμε τα παιδιά που δεν έχουν την πολυτέλεια να προστατευτούν. Ολοι πρέπει να μαλακώσουν λίγο τον τρόπο σκέψης τους και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Και αυτά τα παιδιά ζουν από αυτό και πρέπει κάποιος να τα προστατέψει. Η εμπλοκή της Εθνικής αποτελεί στήριξη στον αγώνα που κάνουν αυτά τα παιδιά και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποια λύση για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Αφού όλοι μας αγαπάμε το μπάσκετ, πρέπει να κάνουμε κάτι για να το αναδείξουμε"

Δεν υπάρχουν σχόλια: