Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Βασιλακόπουλος: «Δημιουργείται χάος στον χώρο του μπάσκετ …»

Πηγή : http://www.sport-fm.gr

Στο ελληνικό μπάσκετ, τον τελευταίο καιρό, είτε «αναζωπυρώνονται» διάφορα... μέτωπα είτε δημιουργούνται και διαιωνίζονται νέα θέματα. Για όλα αυτά τοποθετήθηκε, μιλώντας στη «SportDay», ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης του συστήματος της ελληνικής ομοσπονδίας και του ελληνικού μπάσκετ. Γνωρίζουμε ποια είναι τα κίνητρα, τα οποία καθοδηγούν για ιδιοτελείς λόγους διαφόρους φορείς, ώστε να δημιουργήσουν στον χώρο του μπάσκετ ένα χάος», είπε αρχικά ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, και συνέχισε :

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε στην παρούσα φάση είναι ότι γνωρίζουμε και ποια είναι τα κίνητρα, τα οποία καθοδηγούν για ιδιοτελείς λόγους διαφόρους φορείς, ώστε να δημιουργήσουν στον χώρο του μπάσκετ ένα χάος. Όλα έχουν σχέση με την επικείμενη εκλογή νέου προέδρου στην ΕΟΕ, τον Ιανουάριο. Εκεί παίζεται ένας τζόγος πολυεπίπεδος και πολυδιάστατος. Η θέση του προέδρου στην ΕΟΕ νομίζω ότι περισσότερο εξυπηρετεί τον τύπο παρά την ουσία. Δεν έχει καμία ενεργή συμμετοχή στην αθλητική πραγματικότητα και την αθλητική ζωή του τόπου», τόνισε ο πρόεδρος της FIBA Europe και συμπλήρωσε: «Υπάρχει κέντρο συγκεκριμένο και είναι η ΓΓΑ. Δυστυχώς, υπήρξαν και πολλοί που θέλησαν να εξυπηρετήσουν αυτόν το στόχο, να αποσταθεροποιηθεί τελείως και, ει δυνατόν, να διαλυθεί το ομοσπονδιακό σύστημα που έχουμε στην πατρίδα μας».

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ έκανε λόγο για «παπαγαλάκια» που κατέχουν καίριες θέσεις στον χώρο, τα οποία επιδιώκουν, σύμφωνα με τα λόγια του, να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. «Υπάρχουν "παπαγαλάκια" που είναι ορισμένοι σε διάφορες έμμισθες επιτροπές στη ΓΓΑ και τον ΟΠΑΠ και σε διάφορους κύκλους που φθάνουν ακόμα και σε ύβρεις, μιλώντας για "ομοσπονδιάρχες", για "δεινόσαυρους", ακόμα και για λαμόγια. Αναφέρονται απαξιωτικά στο σύστημα διοίκησης του ελληνικού αθλητισμού, του οποίου η βάση είναι το αθλητικό σωματείο-η ένωση-η αθλητική ομοσπονδία. Έχουμε, λοιπόν, το αθλητικό σωματείο και έπειτα την ομοσπονδία. Στο κέντρο αυτού του συστήματος είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Και βλέπουμε επιθέσεις, οι οποίες έχουν πάρει διαστάσεις τέτοιες που σκέπτεσαι αν θα πρέπει να συνεχίσεις ή όχι».

Τέλος, ο πρόεδρος της FIBA Europe τοποθετήθηκε επί του θέματος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και ξεκαθάρισε ότι είναι τελείως λάθος να διαχειρίζονται αυτά τα θέματα οι ίδιες οι ομάδες από μόνες τους. «Δεν μπορεί κάθε σωματείο να έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τα δικαιώματά του. Εχουμε το πρωτάθλημα του μπάσκετ, το οποίο είναι μια ενότητα συγκεκριμένη και συμμετέχουν 14 ομάδες. Δεν μπορεί όμως να μην υπάρχει κεντρική διαπραγμάτευση στα δικαιώματα του πρωταθλήματος. Σκεφτείτε να ίσχυε το ίδιο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θα δημιουργείτο χάος.Πρέπει να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε πριν από τον νόμο του Φούρα. Πρέπει να επιστρέψουμε στην κεντρική διαχείριση και την ευθύνη να την έχει ο φορέας που διοργανώνει το πρωτάθλημα. Γι' αυτό είναι ο ΕΣΑΚΕ. Αλλιώς γιατί υπάρχει; Για να λέει ποιος θα παίξει το Σάββατο και ποιος την Κυριακή και να κάνει την κλήρωση; Πέραν αυτού, όταν έχουμε 5 ή 6 τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν μπορεί ο τηλεθεατής να ψάχνει τι θα δει και πού θα το δει. Αν ξέρει ότι αυτό θα είναι το κανάλι του μπάσκετ για φέτος, θα επιλέξει συγκεκριμένη ώρα και θα δει ό,τι θέλει. Δεν είναι το μπάσκετ μόνο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός», ήταν τα λόγια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: