Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Μπερτομέου: «Η πρόταση της ULEB μας πάει είκοσι χρόνια πίσω»

Πηγή : www.sport-fm.gr

Αντίθετος με την πρόταση της ULEB, σχετικά με τη μελλοντική μορφή της Ευρωλίγκας, εμφανίστηκε ο Τζόρντι Μπερτομέου, στο περιθώριο του τουρνουά της Μόσχας, «Αλεξάντερ Γκομέλσκι». Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας τόνισε πως η διοργανώτρια αρχή είναι ανοιχτή σε προτάσεις, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι στη συνέλευση της 7ης Ιουλίου, το σύστημα που πρότεινε η Ευρωλίγκα, υποστηρίχτηκε από το 95% των συλλόγων.


«Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, δε θα γίνει άμεσα κάποια σημαντική αλλαγή στο σύστημα. Η πρόταση για πρωτάθλημα με 32 ομάδες, που θα κερδίζουν τη θέση τους, μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ισπανικής λίγκας στη συνέλευση της ULEB στο Παρίσι.

Η Ευρωλίγκα είναι έτοιμη να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη. Το "μοντέλο" αυτό, ωστόσο, δε μας ικανοποιεί, γιατί είναι, αν μη τι άλλο, περίεργο. Μας πηγαίνει είκοσι χρόνια πίσω. Προς το παρόν, η αύξηση του αριθμού των ομάδων και τόσο ουσιαστικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν.

Στη συνέλευση του Βερολίνου συμφωνήσαμε ότι οι ομάδες θα είναι 24 και τότε αποφασίστηκε ότι δεκαέξι εξ αυτών θα έχουν μόνιμο συμβόλαιο, εφτά θα έχουν ετήσια συμβόλαια, ενώ οι άλλες θα προκρίνονται από τα πρωταθλήματά τους και η νικήτρια του EuroCup θα κερδίζει την τελευταία θέση. Αυτό το σύστημα υποστηρίχτηκε από το 95% των συλλόγων και, δε βρίσκω τον λόγο, για τον οποίο θα πρέπει να αλλάξει, μετά από δυο μήνες. Η ULEB απαρτίζεται μόνο από λίγκες, ενώ εμείς κατά 90% από ομάδες και 10% από λίγκες. Αναλογιστείτε τη βαρύτητα που έχει η άποψη της ULEB στη λήψη αποφάσεων».

Τέλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρόεδρου της ομοσπονδίας της Ρωσίας κ. Τσερνόφ, για τρεις ομάδες στην Ευρωλίγκα, είπε πως: «Ανάμεσα σε μένα και τον κύριο Τσέρνοφ, υπάρχει αμοιβαία κατανόηση. Δε ξέρω τι συμφώνησε με τον κ. Πορτέλα, αλλά ξέρω ότι το έχει πιστέψει. Είναι λογικό να άκουσε την πρόταση της ULEB, που δίνει περισσότερες θέσεις στη Ρωσία και να ενθουσιάστηκε.

Η ULEB δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα της Ευρωλίγκας, αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι ομάδες που συμμετέχουν. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι θα προτείνουμε η Ρωσία να έχει και δεύτερη ομάδα στη διοργάνωση. Οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρόταση, είναι πολλές. Αυτό θα γίνει γνωστό στη συνάντηση που θα έχουμε με τις ομάδες, τα Χριστούγεννα».

Η πρώτη ομάδα που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του σχεδίου του ήταν η Μπαρτσελόνα. Ο Χουάν Κρέους, διευθυντής μπάσκετ της "Μπάρτσα" σχολίασε: "Είμαστε υπέρ της νέας φόρμουλας που προωθεί η Ευρωλίγκα. Η ιστορία, τα αποτελέσματα και η παράδοση του συλλόγου μας βάζει πάντα σε μια μεγάλη διοργάνωση. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αυτή τη συνέχεια και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η πλειοψηφία των συλλόγων έχουν δείξει ενδιαφέρον για το σχέδιο που εκπονήθηκε πρόσφατα, καθώς μιλάμε και για την εδραίωση της Ευρωλίγκας"

Σύμφωνα με τον Κρέους το να πάρει η Μπαρτσελόνα ένα συμβόλαιο τύπου Α (δηλαδή εγγυημένο συμβόλαιο απεριόριστης διαρκείας) είναι η επιβράβευση της σταθερότητας της ομάδας: "Εδώ και χρόνια ανήκουμε στην ελιτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Ευρωλίγκα αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του σπορ σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο. Νομίζω ότι η νέα φόρμουλα θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια για το καλό του ευρωπαϊκού μπασκετ".

Κι όλα αυτά ενώ η Μπαρτσελόνα είναι μέλος της ACB, της ισπανικής λίγκας δηλαδή, που κινητοποίησε τον Πορτέλα και την ULEB να αντισταθεί στον Μπερτομέου. Ισπανικός εμφύλιος; Κάπως έτσι. Ωστόσο, ο Κρέους διευκρινίζει: "Κατά την άποψή μας πρέπει να μη κάνουμε διαχωρισμούς. Θα έλεγα ότι η ACB και η Ευρωλίγκα είναι δυο βασικοί άξονες στους οποίους κινούμαστε. Η ισπανική λίγκα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και μια υπόθεση στην οποία συμμετέχουμε καθημερινά. Αλλά και η Ευρωλίγκα είναι το ίδιο,σε διεθνές επίπεδο. Σίγουρα πιστεύουμε στη σταθερότητα και την συνεργασία των δυο αρχών, για την πρόοδο και την άνοδο του μπάσκετ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: