Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Παναθηναϊκός : «Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι…»

Πηγή : www.superbasket.gr , www.sport-fm.gr


Χωρίς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος θα επιστρέφει σήμερα (30/09), αφίχθη χθές από την Λιουμπλιάνα η αποστολή του Παναθηναϊκού. Κώστας Τσαρτσαρής και Στράτος Περπέρογλου αποφάνθηκε ότι η ομάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, ενώ οι «νεοφερμένοι» Νίκολα Πέκοβιτς και Ντούσαν Κέτσμαν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.


Αναλυτικά οι δηλώσεις…


Κώστας Τσαρτσαρής: «Ήταν πολύ δυνατοί αγώνες, αντιμετωπίσαμε ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας. Νομίζω ότι το είπε και ο κόουτς ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παίζουμε τόσο δυνατά παιχνίδια. Δεν δείξαμε το πραγματικό μας πρόσωπο, θέλουμε πολύ δουλειά ακόμη. Είναι όμως και κάτι φυσιολογικό, καθώς για όλες τις ομάδες είναι πολύ νωρίς ακόμη. Υπάρχουν και αρκετά νέα πρόσωπα, οπότε είναι σημαντικό για εμάς να πάρουμε κάποιο χρόνο από τις προπονήσεις. Δύο παίκτες προστέθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες. Και ο Πέκοβιτς και ο Κέτσμαν είναι παίκτες που τους ξέραμε, δεν χρειαζόταν να τους δούμε τώρα και να δούμε τι κάνουν και σίγουρα θα βοηθήσουν. Είναι δύσκολο γι’ αυτούς αυτές τις πρώτες μέρες, να εγκλιματιστούν να αλλάξουν τρόπο σκέψης, να μπουν στο πνεύμα της ομάδας. Όλα θα γίνουν σιγά-σιγά. Χρειαζόμαστε βελτίωση σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Άμυνα, επίθεση, οτιδήποτε… Το επίπεδο είναι γενικά ψηλό φέτος, υπάρχουν ομάδες που είναι πολύ δυνατές. Δεν υπάρχουν ομάδες τις οποίες μπορείς να πεις ότι τις προσπερνάμε εύκολα, ή δεν παίζουμε καλά και κερδίζουμε και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δίνει δυναμική στην Ευρωλίγκα και σε αυτό πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ».


Στράτος Περπέρογλου: «Είχαμε ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα με πέντε παιχνίδια σε επτά μέρες. Πιστεύω ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Πρέπει να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Και να παρουσιαστούμε έτοιμοι στην αρχή του πρωταθλήματος. Σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διάρκεια, γιατί έχουμε κάποια νεκρά διαστήματα που δεν είναι καλό να υπάρχουν. Υπήρχαν και δύο νέα πρόσωπα, δύο παίκτες που είναι μόλις τρεις μέρες μαζί μας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε και εμείς οι υπόλοιποι να ενταχθούν στην ομάδα και πιστεύω ότι και οι δύο θα είναι μεγάλη βοήθεια για εμάς».


Νίκολα Πέκοβιτς: «Ήταν καλό που επιτέλους βρεθήκαμε με την ομάδα, αλλά από την άλλη ήταν και δύσκολο. Θα πρέπει να μάθουμε πολλές κινήσεις, πολλά συστήματα και σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση, σ΄ αυτά που μας ζητά η ομάδα. Δεν είμαστε από την αρχή της προετοιμασίας παρόντες, οπότε για εμάς ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα, γιατί μιλάμε ίσως για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, με έναν εκπληκτικό προπονητή και εκπληκτικούς συμπαίκτες. Όλοι οι συμπαίκτες μου είναι εκπληκτικά παιδιά και κάποιες στιγμές ειλικρινά νιώθω σαν να έπαιζα και πέρυσι μαζί τους, κάποια πράγματα βγαίνουν εύκολα στο παρκέ. Η μεγαλύτερη δυσκολία ίσως να είναι οι κινήσεις και τα συστήματα, γιατί ήταν αδύνατον να μάθω όλα τα συστήματα σε άμυνα και επίθεση, αλλά προσπαθώ για το καλύτερο και θα συνεχίσω τη δουλειά. Θα πω ότι έλεγα και στην Παρτιζάν. Δεν έχει σημασία αν βάλω έναν πόντο, 10 ή 30. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να μπορώ να πω ότι βοήθησα την ομάδα, ότι η ομάδα νικά! Αυτό που επιθυμώ είναι να προσαρμοστώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα».


Ντούσαν Κέτσμαν: «Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές. Κι εγώ και ο Νίκολα φτάσαμε πριν από τρεις – τέσσερις μέρες και όλα είναι καινούρια για εμάς. Είχαμε κάνει μόνο μία προπόνηση πριν από τον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σλοβενία και έτσι ο Δημήτρης Ιτούδης και ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μας έδειξαν κάποια βασικά πράγματα από αυτά που κάνει και ζητάει ο Παναθηναϊκός μέσα στο γήπεδο και προσπαθήσαμε να τα αφομοιώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δώσαμε τρεις αγώνες, πήραμε δύο νίκες, αλλά θα είναι όλα καλύτερα όσο περνούμε μαζί ώρες στο γήπεδο. Η θητεία στην Παρτιζάν σίγουρα μας βοηθάει, γιατί ο Ομπράντοβιτς και ο Βουγιόσεβιτς έχουν παρόμοια φιλοσοφία στο μπάσκετ, μόνο ο Ζέλικο επιμένει πολύ περισσότερο στις μικρές λεπτομέρειες που συχνά αποδεικνύονται πολύ σημαντικές για το μπάσκετ. Θέλουμε χρόνο μόνο.. Αυτό πιστεύω.

Ο Δημήτρης Ιτούδης στη «SportDay»

Ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε ως τώρα στην προετοιμασία, το βαθμό προσαρμογής των νέων παικτών και το επίπεδο ετοιμότητας της ομάδας λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 δήλωσε ο Δημήτρης Ιτούδης στη «SportDay».

«Επιδιώξαμε να είναι δυνατά και συνεχή τα φιλικά παιχνίδια. Είδαμε ξεκάθαρα τις καταστάσεις, δοκιμάσαμε πολλά πράγματα και νομίζω ότι γυρνάμε σοφότεροι. Ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ενσωματώσαμε τους δύο καινούργιους παίκτες (σ.σ.: Πέκοβιτς, Κέτσμαν) και τους είδαμε να μπαίνουν πολύ γρήγορα σε ένα κομμάτι της φιλοσοφίας μας, διότι δεν είναι δυνατόν να μπουν τόσο σύντομα σε ολόκληρη. Το γεγονός ότι είναι έξυπνα παιδιά και με εμπειρία στον χώρο θα τους βοηθήσει να την αφομοιώσουν το συντομότερο δυνατόν. Όλα τα παιδιά βοήθησαν πολύ τους καινούργιους στις προπονήσεις και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όσο δεν μπορούσα να μιλάω εγώ, μιλούσαν οι παίκτες μεταξύ τους. Έτσι, τους βάζεις πιο γρήγορα στο πνεύμα», τόνισε ο συνεργάτης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο των «πρασίνων».

Πάντως ξεκαθάρισε πως τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμη πολλά. «Δεν είμαστε στο φόρτε μας. Θα ήταν ουτοπία αυτό. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κατά πολύ η φιλοσοφία μας. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια είναι ίδια. Προσπαθούμε να παίξουμε ομαδικά, να βγούμε στο ανοικτό γήπεδο, να τρέξουμε. Τα ρόστερ που δημιουργούμε τα τελευταία χρόνια έχουν αυτή την ικανότητα. Τώρα ξεκινούν όλα. Τα φιλικά μάς έδειξαν αρκετά θετικά και κάποια στοιχεία που χρήζουν άμεση βελτίωση. Προλαβαίνουμε, δεν προλαβαίνουμε, αυτός είναι ο χρόνος που έχουμε. Έχουμε μπροστά μας παιχνίδια-παγίδες, πολύ ισχυρούς αντιπάλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ευθύς εξαρχής, από το παιχνίδι με το Μαρούσι, που έχει πολύ καλά στοιχεία», δήλωσε.

Φέτος ο Παναθηναϊκός είναι πιο «γεμάτος» στη ρακέτα με την προσθήκη του Νίκολα Πέκοβιτς. «Έχει έρθει εδώ για να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο του ζωγραφιστού. Έχει ποιότητα, ικανότητα. Χρειάζεται το παιχνίδι μας μια τέτοια ποιότητα. Βέβαια, υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες που μπορούν να παίξουν μαζί του και να μοιραστούν τον χρόνο», αναφέρει ο Δημήτρης Ιτούδης, που δεν θα μπορούσε παρά να είναι ικανοποιημένος από το υλικό που έχει στα χέρια του. «Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί όλους τους τίτλους, έχει και πρέπει να έχει ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ του. Ο καθένας είναι απαραίτητος, διότι η επιλογή όλων αυτών των παικτών έγινε με προσοχή για το καλό της ομάδας. Όλοι μαζί συνθέτουν ένα σύνολο που έχει την ποιότητα να τρέξει στο γήπεδο, να αμυνθεί. Και τα ψηλά παιδιά που παίζουν στο "τέσσερα" και στο "πέντε" μπορούν να τρέξουν. Συν το γεγονός ότι ταχύτητα διαθέτουν και τα γκαρντ, είναι σαφές πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον παράγοντα».

Αίσθηση προκάλεσαν τα σκληρά λόγια με τα οποία μίλησε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς προ ημερών «φωτογραφίζοντας» παίκτες της ομάδας. «Στα αποδυτήρια είμαστε συγκεκριμένοι και άμεσοι για οποιονδήποτε θέλουμε να κάνουμε κριτική, παρατήρηση ή κάποιο θετικό σχόλιο. Είναι κάτι που διακρίνει αυτή την ομάδα, η άμεση πληροφόρηση και η ειλικρίνεια», τονίζει ο Δημήτρης Ιτούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: