Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Και...ρωσική Ευρωλίγκα!

Πηγή : www.sport24.gr

Ο Πορτέλα απέτυχε παταγωδώς, ωστόσο οι Ρώσοι προωθούν με συντονισμένες κινήσεις την δική τους Ευρωλίγκα από τον Δεκέμβριο...


Ο Τζόρντι Μπερτομέου συγκέντρωσε στο πλευρό του την πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, άρα το πρόσφατο σχέδιο Πορτέλα (και παράλληλη η επιχείρηση... διάβρωσης της Euroleague) εκ των έσω πάει κατευθείαν στις καλένδες, μια νέα ευρωπαϊκή λίγκα γεννήθηκε, με πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στη Μόσχα!

Είναι η CBL, δηλαδή η Continental Basketball League την οποία προωθεί η ρωσική ομοσπονδία, με την συμμετοχή ομάδων από Ρωσία, Λετονία, Λιθουανία, Ουκρανία και Πολωνία, ενώ ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον να πάρει μέρος και η Μακάμπι του Τελ Αβίβ!

Βελτιωμένη... έκδοση

Μια πιο βελτιωμένη έκδοση, δηλαδή, της πάλαι ποτέ ΝΒL, της βαλτικής λίγκας που για κάποια χρόνια φιλοξενούσε ομάδες, κυρίως των βαλτικών χωρών. Ή αν προτιμάτε μια αντιγραφή της αδριατικής λίγκας, που φιλοξενεί ομάδες από τις χώρες που κάποτε συγκροτούσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Μέχρι τώρα έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή από ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ντιναμό Μόσχας και Κίμκι (τα τρία πιο ισχυρά κλαμπ της Ρωσίας), Κίεβ και Αζοβμας (Ουκρανίας), ΑΣΚ Ρίγα (Λετονία) και Λιετούβος Ρίτας (Λιθουανία).
Μεγάλο ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ όπως σημειώνεται στη Μόσχα, έτοιμη να πει το “ναι” είναι και η Μακάμπι του Τελ Αβίβ!

Όπως δήλωσε ο Αντρέι Βατούτιν, ο “εγκέφαλος” της ΤΣΣΚΑ, μετά την αποχώρηση του Σεργκέι Κουσένκο, συζητούσαμε το σχέδιο εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα όλα είναι έτοιμα. Ήδη έχουμε υπογράψει συμβόλαια με ορισμένες ομάδες ενώ στο πρόσφατο τουρνουά Αλεξάντερ Γκομέλσκι, που έγινε στη Μόσχα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον τόσο η Ζαλγκίρις όσο και η Μακάμπι”.

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, φέρεται σαν κεντρικός χορηγός της διοργάνωσης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ρωσικού και λιθουανικού τύπου θα ξεκινήσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Προφανώς, η διοργάνωση στα πρώτα της βήματα δεν ...επηρεάζει την διεξαγωγή της Ευρωλίγκας. Έχει, όμως, αν πιστέψουμε τα διάφορα ρεπορτάζ μεγάλες προσδοκίες. Μέχρι το 2011 θα διεξάγεται παράλληλα με τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ από τη σεζόν 2011-12, θα πάρει πιο αυτόνομη μορφή με την συμμετοχή 16 ομάδων.

Δεν διευκρινίστηκε αν η νέα λίγκα θα συνδεθεί με την Ευρωλίγκα (όπως συμβαίνει με την Αδριατική Λίγκα) να δίνει δηλαδή εισιτήρια για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ή θα αποτελέσει το αντίβαρο και σιγά-σιγά να ...πάρει και τη θέση της.

Κάποια αντίδραση από πλευράς Ευρωλίγκας δεν σημειώθηκε. Ο Μπερτομέου, άλλωστε, συντόνισε τις κινήσεις του για να απαντήσει στο (μάλλον ευκαιριακό) σχέδιο Πορτέλα, ώστε να ... ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του, μέσα στην ίδια την ULEB.

Προκαθορισμένη η επόμενη κίνηση

Η ομοθυμαδόν υποστήριξή του από τα κορυφαία κλαμπ (κυρίως της Ισπανίας, καθώς Ρεάλ, Ταού και Μπαρτσελόνα, ουσιαστικά “άδειασαν” τον Πορτέλα) δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι “αφού συζητήσουν όλη την μέρα, το βράδυ θα επικρατήσει η άποψη του Μπερτομέου”. Η επόμενη κίνησή του είναι προκαθορισμένη.

Μια ...έκπτωση του Εντουάρντο Πορτέλα (που προφανώς έπαιξε και έχασε) από την θέση του προέδρου της ULEB (όπου ενδεχομένως να προωθηθεί ο Ιταλός Αντρέα Μπασάνι) δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Για τον Ισπανό δικηγόρο, όμως, ο πιο σοβαρός αντίπαλος είναι σίγουρα οι Ρώσοι. Όχι τόσο ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας Σεργκέι Τσερνόφ, όσο οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας, που θέλουν να μπουν με δυναμικό τρόπο στο “παιχνίδι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: