Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Οι βασικές αλλαγές κανονισμών όπως της ανέλυσε ο Λάζαρος Βορεάδης

Πηγή : www.basketblog.gr

Για να μην πιαστείτε... αδιάβαστοι, σημειώστε τις τέσσερις σοβαρότερες αλλαγές των κανονισμών της FIBA (οπως τις ανέλυσε ο Λάζαρος Βορεάδης) :

● Τελευταίος παίκτης
Όπως και στο ποδόσφαιρο, όταν ο παίκτης βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ, ο τελευταίος αμυντικός θα πληρώσει πολύ ακριβά την προσπάθειά του να τον ανακόψει αντικανονικά (χρεώνεται με κόκκινη κάρτα), έτσι και στο μπάσκετ, το... γκολ "προστατεύεται". Ξεχάστε τις φάσεις που ένας παίκτης έκλεβε την μπάλα στο κέντρο και ο αντίπαλός του τον σταματούσε με "επαγγελματικό φάουλ". Τώρα αν επιχειρήσει να το κάνει, είτε από πίσω, είτε από το πλάι, ακόμα και αν έχει στόχο να κλέψει την μπάλα, χρεώνεται με αντιαθλητικό. Δύο βολές και η μπάλα απ' έξω για τους επιτειθέμενους, ενώ στα δύο αντιαθλητικά αποβάλλεται ο... παραβάτης (αυτά ισχύουν εδώ και καιρό).
Ο αμυντικός είτε θα πρέπει να προλάβει να βρεθεί μπροστά στον αντίπαλό του (δύσκολο), είτε θα τον αφήσει να τρέξει σε άδειο γήπεδο, προς τέρψη των θεατών.

Σημειώστε πως ακόμα και αν ένας παίκτης της ομάδας που έχασε την μπάλα, διαβλέψει τον κίνδυνο και τρέξει να βρεθεί πιο μπροστά από τους δύο εμπλεκόμενους, αν δεν είναι μέσα στη φάση, δεν επηρεάζει την απόφαση του διαιτητή. Δεν έχει σημασία, δηλαδή, αν κάποιος είναι κοντά στην πλάγια γραμμή και είναι πιο μπροστά από τον παίκτη που φεύγει για αιφνιδιασμό.

● Μπρος - πίσω
Εδώ και αν άλλαξε ο κανονισμός. Για να θεωρήσει ο διαιτητής ότι ο παίκτης πέρασε το μισό γήπεδο (άρα, αν η μπάλα βρεθεί στο πίσω μέρος, ή πατήσει τη γραμμή του κέντρου, χρεώνεται με "μπρος - πίσω"), θα πρέπει να έχει πατήσει και με τα δύο πόδια μπροστά και να έχει ακουμπήσει και την μπάλα στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Ήτοι, μπορεί ένας παίκτης να βρίσκεται όλος μπροστά, αλλά να σκάει την μπάλα πίσω από τη γραμμή. Αν συμβεί αυτό, τότε έχει το δικαίωμα να ξαναγυρίσει στο πίσω μέρος του γηπέδου, με το ένα ή και τα δύο πόδια.

● Πτώση δεν σημαίνει βήματα
Θυμόσαστε τις φάσεις που ένας παίκτης έπεφτε (μπλονζόν) για να πιάσει την μπάλα και αυτό χρεώνονταν με βήματα; Ο κανονισμός άλλαξε κι έτσι ο παίκτης μπορεί να συρθεί στο παρκέ, χωρίς να χρεωθεί με βήματα.

● Προστασία των παικτών
Ξεχάστε τις στιγμές που ο ψηλός μάζευε το ριμπάουντ και προτείνοντας τους αγκώνες απέτρεπε τους αντιπάλους να πλησιάσουν. Αν, πιάνοντας την μπάλα, κάνει τη γνωστή κίνηση, κουνώντας δεξιά και αριστερά τα χέρια με προτεταμένους τους αγκώνες, χρεώνεται με τεχνική ποινή. Αν, μάλιστα, βρει αντίπαλο, τιμωρείται με αντιαθλητικό.

Υπάρχει κι άλλη μια αλλαγή, που αφορά κυρίως την Ευρωλίγκα, καθώς καθιερώνεται το ημικύκλιο κάτω από το καλάθι (αλά ΝΒΑ), όπου ο επιθετικός δεν χρεώνεται με φάουλ, ακόμα και αν ο αμυντικός στηθεί και τον περιμένει να πέσει επάνω του. Αντίθετα, κάθε επαφή είναι υπέρ του παίκτη που έφτασε εκεί. Αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία, εξυπηρετεί το θέαμα και παίκτες όπως ο Σχορτσιανίτης, που παλεύουν να φτάσουν ως εκεί και πέφτουν θύματα της... εξυπνάδας αμυντικών, οι οποίοι εκβιάζουν το επιθετικό φάουλ ξαπλώνοντας στο παρκέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: