Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Απειλεί με αποκλεισμό η FIBA…

Πηγή : http://www.sport-fm.gr/

Deja vu… Κάτι ανάλογο με τον προσωρινό αποκλεισμό της ΕΠΟ από τις τάξεις της FIFA υπάρχει κίνδυνος να συμβεί και στο μπάσκετ. Η FIBA με επιστολή της προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αναφέρει πως δεν θα επιτρέψει τις εξωτερικές (δηλαδή κυβερνητικές) παρεμβάσεις στο έργο της και πως σε αυτή την περίπτωση θα υποχρεωθεί να αναστείλει την ιδιότητα της ΕΟΚ ως μέλους της μέχρι να υπάρξει... συμμόρφωση. Η επιστολή που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, αναφέρει:

«Μετά από προσεκτική εξέταση της αναφοράς σας και με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε από άλλα μέλη του Ολυμπιακού και του Αθλητικού Κινήματος, φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές κινούνται προς την κατεύθυνση νομοθετικών τροποποιήσεων στον εγχώριο αθλητικό νόμο, οι οποίες επηρεάζουν την οργάνωση και τα καθήκοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Συγκεκριμένα, οι αρχές θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των θητειών για τις εκλεγμένες θέσεις στην ελληνική ομοσπονδία και να επιβάλουν μία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, καθώς επίσης και αθλητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις εμφάνισης φαινομένων βίας στα γήπεδα.

Θέση μας είναι πως τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω των κανονισμών της κάθε εθνικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με αυτούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να επιβληθούν και να εφαρμοστούν χωρίς την έγκριση από τη γενική συνέλευση της εθνικής ομοσπονδίας με δημοκρατικές διαδικασίες. Κατά συνέπεια, για παράδειγμα ο περιορισμός του αριθμού των θητειών μπορεί να είναι ένας αντικειμενικός σκοπός, ωστόσο θα πρέπει να αποφασιστεί από τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε πρώτη φάση.

Σε ό,τι αφορά στις αθλητικές κυρώσεις σε εγκεκριμένα μέλη της ελληνικής ομοσπονδίας, κάτι τέτοιο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της εθνικής ομοσπονδίας και δεν μπορεί να υπάρξει εξωτερική εμπλοκή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη μείωση της βίας στα γήπεδα μέσω της καλύτερης συνεργασίας με την αστυνομία, τις δικαστικές αρχές, τις αθλητικές αρχές, τους συλλόγους και τους φιλάθλους. Ωστόσο η δυνατότητα μετατροπής των αποτελεσμάτων και των βαθμολογιών των διοργανώσεων ή οι αποφάσεις για τη νομιμότητα παικτών, προπονητών κλπ. πρέπει να ανήκουν μονίμως στα καθήκοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Κατόπιν των ανωτέρω

1) δεν θα ήταν αποδεκτές αλλαγές στο καταστατικό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης χωρίς τις απαραίτητες δημοκρατικές αποφάσεις/διαδικασίες και

2) δεν θα ήταν αποδεκτές οποιεσδήποτε αλλαγές που περιορίζουν το αποκλειστικό δικαίωμα της εθνικής ομοσπονδίας που αποτελεί μέλος μας να έχει την ευθύνη για πειθαρχικά ζητήματα απέναντι στα μέλη της.

Κάθε παρέμβαση στα παραπάνω θα προκαλούσε την αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή της ιδιότητας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ως μέλους της FIBA».

Δεν υπάρχουν σχόλια: