Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

EOK - A2 : Λύνεται το ασφαλιστικό, υπέρ της παραμονής ΑΣ


Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της ΕΟΚ και των εκπροσώπων των ομάδων της Α2. Στο πάνελ παρόντες από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ήταν ο πρόεδρος, Ανδρέας Μιαούλης, ο γενικός Γραμματέας Τάκης Τσαγκρώνης και ο ταμίας Απόστολος Τασούλας, ενώ ως εκπρόσωποι των σωματείων της Α2 οι Κώστας Τσουτσουμάνος (ICBS), Δημήτρης Παπακυριάκης (Παγκράτι) και Βαγγέλης Παπαλιός (Νήαρ Ηστ). Αυτό που φάνηκε είναι πως υπάρχει καλή διάθεση για να βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό των παικτών με την ΕΟΚ να το αναλαμβάνει σε περίπτωση που δεν το πράξει η Πολιτεία. Από εκεί και πέρα τα σωματεία φάνηκαν να είναι υπέρ της μορφής Α.Σ. Σχετικά με το Κύπελλο τονίστηκε πως θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τρόπο που δεν θα θίγονται οι ομάδες που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Ανδρέας Μιαούλης (Πρόεδρος ΕΟΚ): «Όλοι γνωρίζετε το πρόβλημα μεταξύ των σωματείων, της ΕΟΚ και άλλων φορέων, έγιναν ραντεβού και συζητήσεις το τελευταίο εξάμηνο, για να βρεθεί μια λύση για τα προβλήματα που έχει βάλει στο τραπέζι ο ΠΣΑΚ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία είναι οξύτατο και πολύ βαρύ για τους ανθρώπους που διοικούν τα σωματεία. Με τις συζητήσεις τα θέματα αυξήθηκαν, προστέθηκαν θέματα. Κοινοποιήθηκαν και στα σωματεία. Ξανακαλέσαμε τα σωματεία, είχαμε επαφές μαζί τους. Υπήρξε ένα καλό κλίμα συνεννόησης στις δύο τελευταίες συναντήσεις, σταθήκαμε πάνω στα αιτήματα, συμφωνήσαμε στα τέσσερα από τα έξι θέματα. Και ενώ είχαμε την τελευταία συνάντηση στην ΕΟΚ, ο ΠΣΑΚ έδωσε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα και προανήγγειλε την απεργία. Ήρθαν με τη δεδομένη θέση ότι «δεν κάνουμε πίσω». Κάναμε δεκτά τα περισσότερα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, τη μεταγραφή παίκτη, τη δημιουργία επιτροπής τύπου ΕΕΟΔΑΚ. Επιμένουν στο επαγγελματικό καθεστώς των σωματείων. Πώς να δεχθεί ένα σωματείο τον επαγγελματισμό, όταν δεν είναι Α1 για να έχει πόρους από τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση; Οι πρόεδροι βάζουν το χέρι στην τσέπη και ματώνουν. Να μείνουν ΑΣ και να δεχθούμε τα αιτήματα. Εμείς ως ΕΟΚ δεχθήκαμε αν η Πολιτεία δεν το αναγνωρίσει και δεν καταβάλλει τα χρήματα, να το πληρώσουμε πάλι εμείς. Είχαμε διαβεβαίωση και πέρυσι ότι θα καταβληθεί το ποσό. Από τον κ. Δουβή ειπώθηκε ότι δεν υπήρχε κεφάλαιο να προχωρήσει. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να προχωρήσουμε και να το υλοποιήσουμε. Ενώ είχαμε εφησυχάσει ότι θα βρεθεί μια λύση, μας διαβίβασαν ότι δεν μας τα δώσατε γραπτά, άρα μιλάτε στον αέρα. Είχαμε πάλι τα ίδια με νέο δελτίο Τύπου. Και μετά τη συζήτηση βγήκαν και είπαν ότι «δεν ξέρουν τι συζητάνε». Δεν θα σταθώ εκεί. Δεν αναγνωρίζουν ούτε τον πόνο των σωματείων, που θέλουν τη συνεργασία. Έχουν στυλώσει τα πόδια. Με οποιοδήποτε τίμημα. Ενημερώνουμε και θα δούμε ποιος πολεμάει το μπάσκετ στην Ελλάδα, φοβάμαι ότι έχουν βάλει το μπάσκετ στο στόχαστρο. Κάποιος αποσυντονίζει την όλη κατάσταση».

Παναγιώτης Τσαγκρώνης (γ.γ. της ΕΟΚ): «Έχουν δει το φως της δημοσιότητας γεγονότα αναληθή. Κάνουμε καλοπροαίρετα μια προσπάθεια να βρούμε λύσεις με τον ΠΣΑΚ στα αιτήματα που μας έχουν υποβάλλει. Σε ότι αφορά στη μορφή των σωματείων η θέση μας είναι πως αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι πέρα από το νομικό πλαίσιο, βασικός στόχος θα είναι η εξασφάλιση των αποδοχών τους και η ασφάλισή τους. Αυτή είναι η θέση της ομοσπονδίας. Από τα γενικά αιτήματα που παρουσίασαν από την πρώτη επαφή, φτάσαμε να υλοποιήσουμε πάνω από το 80% μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής δυνατότητας που υπάρχει. Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα σωματεία της Α2 είναι πολύ φτωχή, καθώς στους αγώνες της Α2 υπάρχουν αγώνες που διεξάγονται σε άδειες κερκίδες. Υπάρχει τεράστια μείωση εσόδων. Από την άλλη παρατηρείται το φαινόμενο, ενώ είναι υποχρεωτικό από την Πολιτεία να χορηγούνται η Β’ και η Γ’ Εθνική ποδοσφαίρου από την ΕΡΤ ή τον ΟΠΑΠ, δεν γίνεται καμία παρέμβαση για ανάλογη κίνηση σε ότι αφορά την Α2 παρά τις προσπάθειές μας. Αν υπήρχε μια οικονομική συνεισφορά από την τηλεόραση ή τον ΟΠΑΠ θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα σωματεία αυτά. Δεχθήκαμε και το θέμα της επιστροφής των Ελλήνων παικτών από το εξωτερικό, να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κοινοτικούς. Αρχική μας θέση ήταν ούτε οι κοινοτικοί να μην έρχονται, αλλά η ΕΟΚ δέχθηκε το αίτημα, όπως δέχθηκε ότι θα έχουν δικαίωμα τα σωματεία της Α2 να κάνουν μια μεταγραφή ακόμη ως τις 31/12.

Στο θέμα της ασφάλισης ο προηγούμενος υπουργός είχε εγκρίνει την ασφάλιση και είχε δηλώσει ότι το κράτος θα πλήρωνε την ασφάλιση των παικτών, ένα ποσό 70-80.000 ευρώ. Ο νέος υφυπουργός το δέχθηκε, τονίζοντας ότι θα καταβληθεί το ποσό σε δύο δόσεις. Παρόλα αυτά το ποσό δεν δόθηκε με την εξής για εμάς ιλαρή δικαιολογία, ότι δεν υπάρχει τέτοιος κωδικός στη ΓΓΑ. Ο υφυπουργός δήλωσε ξανά ότι θα τα πληρώσει η Πολιτεία αν δεν βρει λύση η ΕΟΚ. Τι έγινε τώρα; Βρέθηκε ξαφνικά κωδικός, ενώ μέχρι χθες δεν υπήρχε; Είναι ένα από τα ερωτήματα. Το θέμα της ασφάλισης έχει αναλάβει η ΕΟΚ να καλύψει αυτό το ποσό έστω κι αν η Πολιτεία το αρνείται.

Ο ΠΣΑΚ στην επόμενη συνάντηση έθεσε και το θέμα της ασφάλισης των μελών των οικογενειών τους. Θέλαμε να μας γνωρίσουν τον αριθμό και το κόστος. Είναι λογικό νομίζω, αλλιώς δεν μπορείς να δεσμευτείς. Τα έσοδα της ΕΟΚ είναι περιορισμένα για τα ποσά των επιχορηγήσεων, τα οποία μειώνονται. Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, είμαστε από τις λίγες ομοσπονδίες που δεν θέλουμε να χρωστάμε και δεν χρωστάμε χρήματα, ώστε να μην έχουμε εξαρτήσεις. Ακόμη περιμένουμε να μας γνωρίσουν επισήμως πόσα είναι τα μέλη και το κόστος. Παρόλα αυτά η ΕΟΚ δεσμεύτηκε να ασφαλίσει και αυτά.

Από τα πέντε αιτήματα την ασφάλιση, τις μεταγραφές, τις εγγυητικές που είπαμε ότι τα 100.000 που δίνονται να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση έγιναν αποδεκτά από την ΕΟΚ. Και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το θέμα για την «ημερομηνία συμμετοχής στα πρωταθλήματα». Είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνουμε. Ενώ υπάρχει μια καλή πρόθεση να βοηθήσουμε να λυθούν τα θέματα, από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε ένα τείχος. Στην ανακοίνωση που έβγαλε ο ΠΣΑΚ την επόμενη της συνάντησης, γράφουν ότι δεν δόθηκε τίποτα γραπτώς από την ΕΟΚ. Δηλαδή όλοι εμείς είμαστε αφερέγγυοι, όταν η παρουσίαση και δέσμευση έγινε και παρουσία Τύπου; Αν εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει πρόθεση μετά από όλα αυτά, κάποιων όχι όλων για να μην γίνει παρεξήγηση, μέσα από τον ΠΣΑΚ, να λυθούν τα προβλήματά τους, εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι υπάρχει άλλο θέμα στο χώρο αυτό για να δημιουργηθεί αυτή η αναταραχή. Όσο για την αναγνώριση επαγγέλματος, δεν είμαστε εμείς αυτοί που μπορούμε να το πράξουμε. Η δημιουργία ΚΑΕ σημαίνει ότι χάνεται η κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό που βοηθά στη λειτουργία των σωματείων. Η θέση της ΕΟΚ είναι να διασφαλιστούν οι αποδοχές των παικτών. Το ΚΑΕ δεν είναι λύση για όλα. Υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι. Υπάρχουν τα παραδείγματα. Ο Μακεδονικός, το Περιστέρι και άλλα ακόμη ήταν ΚΑΕ και τα χρήματα των παικτών χάθηκαν. Όταν είναι σε καθεστώς ΑΣ, είναι δύσκολο να χαθεί. Πολλά σωματεία έχουν περιουσίες και υπάρχει συνέχεια, για να διεκδικήσουν όλοι τα ποσά που έχουν συμφωνήσει.

Το 80% των αιτημάτων τους ήταν λυμένα. Και υπάρχει κι ένα ακόμη θέμα. Γιατί όταν συγκροτήθηκε η επιτροπή από τρεις νομικούς, να κάτσουν να τα βρουν στα συμβόλαια, στην ασφάλιση, ξαφνικά η ΕΟΚ πληροφορήθηκε μέσω του Τύπου ότι αποχώρησαν από αυτή την επιτροπή; Χωρίς καν να ενημερώσουν την ΕΟΚ γι’ αυτό. Άρα δεν υπάρχει καλή θέληση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αν υπήρχε καλή θέληση τα προβλήματα θα είχαν λυθεί. Οι αθλητές για εμάς είναι ο κύριος και σημαντικότερος κρίκος του αθλήματος. Η ΕΟΚ πονάει που έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο, ίσως περισσότερο από τον καθένα. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Η ΕΟΚ είναι αρωγός και στις δύο πλευρές, για να βρεθεί αυτή τη στιγμή το κοινό σημείο επαφής, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να διεξαχθούν κανονικά τα πρωταθλήματα. Και θα πρέπει να μπει και ένας ακόμη προβληματισμός. Οι αθλητές της Α2 και Β’ και Γ’ Εθνικής είναι αποκλειστικής απασχόλησης; Αυτός ο προβληματισμός έχει μπει ποτέ; Είναι και αυτό ένα σοβαρό θέμα».


Κώστας Τσουτσουμάνος (Πρόεδρος του ICBS): «Οι παράγοντες των σωματείων της Α2 διαθέτουν χρήμα, χρόνο και πολλές φορές σε βάρος της υγείας τους και δεν είναι υπερβολή. Κάποιοι δίνουν και από το υστέρημά τους και όλα αυτά χωρίς ανταποδοτικότητα. Θέλουν να γίνουμε ΚΑΕ. Εμάς η θέση μας είναι ότι πρέπει να είμαστε ΑΣ. Να γίνουμε ΑΕ με ποια έσοδα; Έχουμε καμία επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ, από την τηλεόραση; Έχουμε έσοδα από χορηγίες; Τα μόνα έσοδα είναι τα 100.000 ευρώ που δίνει στα ΑΣ.

Δεν είμαστε επαγγελματίες παράγοντες και επενδυτές. Προσφέρουμε και δίνουμε στο άθλημα και πολλές φορές τα έσοδα εκ των εισιτηρίων δεν καλύπτουν ούτε τα νερά των αθλητών στις προπονήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις μεγαλομετόχων που καταστράφηκαν οικονομικά. Η Πολιτεία με νόμο μας χαρακτηρίζει μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Δεν έχουμε μετόχους, μετοχικό κεφάλαιο, δεν διανέμουμε κέρδη. Η φερεγγυότητα κρίνεται από την αξιοπιστία του παράγοντα και όχι από το νομικό καθεστώς. Μας ζητούν να καλύψουμε το 100% του ποσού των αποδοχών των παικτών. Πουθενά δεν υπάρχει αυτό. Ακόμη και στην Α1 που είναι ΑΕ, υπάρχει κάλυψη μόνο στο 25% του βασικού μισθού. Και πάλι η ΕΟΚ είπε ότι θα καλύψει το κόστος της ασφάλισης. Να πω εδώ ότι 15 από τα 16 σωματεία συμφωνούν (σε ειδικό καθεστώς βρίσκεται η Ολυμπιάδα, γιατί υποβιβάστηκε και υποχρεούται να παραμείνει ΚΑΕ μέχρι να γίνει η εκκαθάριση) και κατ’ επέκταση και τη Β’ Εθνική και τη Γ’ Εθνική και την Α1 Γυναικών γιατί κανείς από όλους αυτούς τους παράγοντες αν μάθει ότι θα γίνει ΑΕ δεν πρόκειται να κατακτήσει πρωτάθλημα. Δεν θα θελήσει να εμπλακεί σε αυτή την ιστορία.

Δεν τα έχουμε με τους αθλητές μας. Οι αθλητές μας είναι συνεργάτες μας. Είναι παιδιά μας, τα αγαπάμε και θέλουμε να ταυτιζόμαστε για το δίκιο τους και για το δίκιο το δικό μας. Αν τελικά θελήσει η Πολιτεία να πει ότι πρέπει οι αθλητές να ασφαλιστούν σε κρατικό φορέα είναι δικαίωμά της, αλλά ας αναλάβει και τις δαπάνες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει κοντά μας και να μας βοηθήσει. Όσοι είδαν το άθλημα ως επένδυση, είδαμε που οδηγήθηκαν. Άλλωστε πάνω στο θέμα της ασφάλισης έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, όπως και η ΕΟΚ και τις υλοποιεί.

Το τρίτο αίτημα του ΠΣΑΚ που ζητά να καταθέσουμε εγγυητικές επιστολές τραπέζης με το ισόποσο των αμοιβών των αθλητών. Όταν στην Α1 που υπάρχουν επενδυτές, ηχηρά ονόματα και προϋπολογισμοί των 20-25 εκατομμυρίων ευρώ, αντιλαμβάνεστε όταν σε αυτούς είναι 10% έρχονται σε εμάς για να καλύψουμε το 100%. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Τι λέει ο νόμος; Αν κάποιος απολυθεί η αποζημίωση. Ότι πει το εργατικό δίκαιο. Η θέση μας εμάς των 15 είναι επαναστατική: Εμείς προτείνουμε κάτι πιο συγκλονιστικό. Σωματείο που οφείλει στους παίκτες να υποβιβάζεται στην επόμενη κατηγορία. Να δούμε ποιοι θα είναι αυτοί που θα στερήσουν έστω και ένα ευρώ. Ας θεσμοθετήσει ένα ειδικό όργανο η ΕΟΚ να επιληφθεί αυτού του θέματος, αν ένα σωματείο δεν είναι συνεπές. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τους όρους που προτείνει ο ΠΣΑΚ στο συγκεκριμένο θέμα. Αν όμως και δεν είναι απειλή, είναι θέση, συνεχίσει με τη θέση να απέχει από τις αθλητικές δραστηριότητες, είτε στο κύπελλο, είτε στο πρωτάθλημα, εμείς δηλώνουμε ότι εγκαταλείπουμε το χώρο. Ας έρθουν κάποιοι άλλοι. Θα καταθέσουμε τα δελτία των αθλητών στην ΕΟΚ και καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν κουραστήκαμε, κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Κάνω μια έκκληση στην Πολιτεία, στους φίλους του αθλήματος. Να αποδώσετε στο άθλημα αυτό που του αξίζει. Δεν γίνεται ένας πρωταγωνιστής να αμείβεται με ποσά κομπάρσου. Και το μπάσκετ είναι πρωταγωνιστής. Είναι το μόνο άθλημα που άνθρωπός του αναγνωρίζεται ως Α’ αντιπρόεδρος διεθνούς ομοσπονδίας και πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Ποιο άθλημα έχει αυτές τις διακρίσεις; Τα είδε αυτά η Πολιτεία; Με το ποδόσφαιρο υπάρχει συμφωνία 73 εκατομμύρια για τρία χρόνια. Το αντίστοιχο ποσό για το μπάσκετ είναι 10.500.000. Το 14% του ποδοσφαίρου».


Βαγγέλης Παπαλιός (Πρόεδρος Νήαρ Ηστ): «Όταν ξεκίνησε η μεταγραφική περίοδος κανένας εκ των αθλητών της δικής μου ομάδας δεν ρώτησε για την αθλητική μορφή του σωματείου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εκ των υστέρων να συζητήσουμε θέματα που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί τότε. Είπε ο κ. Παπακυριάκης ότι βάζουμε λεφτά. Ξέρετε ότι ο αθλητικός νόμος μας απαγορεύει να είμαστε χορηγοί και να πάρουμε τιμολόγιο; Νόμιμα. Πέρυσι ο ΠΣΑΚ έδειξε ποιες ομάδες δεν είχαν πληρώσει τους αθλητές. Ήταν το πιο σημαντικό. Δεν το είδαμε φέτος. Μιλούν για ασφάλιση, αλλά όχι για εξασφάλιση. Δεν εξασφαλίζονται αν γίνουν ΚΑΕ τα σωματεία. Να μπούμε σε πράγματα πιο ρεαλιστικά, που θα είναι υπέρ των αθλητών. Έχουμε προπονητές, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές… Οι άλλοι δεν πρέπει να πληρώνονται και να είναι ασφαλισμένοι; Το κύριο μέλημα πρέπει να είναι η άνοδος του πρωταθλήματός μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: