Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Οι προτάσεις της ULEB

Πηγή : http://www.sport-fm.gr, www.sport24.gr

Ολοκληρώθηκε στο Παρίσι η συνέλευση των λιγκών. Έγιναν προτάσεις, συζητήσεις, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε και η πρόταση - εισήγηση (η οποία πάντως δεν δεσμεύει την Ευρωλίγκα) του προέδρου Εδουάρδο Πορτέλα για την νέα μορφή διοργανώσεων της ULEB (Union Leagues European Basketball).

Η πρόταση του Εδουάρδο Πορτέλα (με την υποστήριξη του Γιώργου Βασιλακόπουλου) κατετέθη ολοκληρωμένη στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Uleb στο Παρίσι και κρίθηκε σοβαρή από τους προέδρους των Λιγκών (μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης), οι οποίοι θα τη μελετήσουν λεπτομερώς και θα αποφασίσουν σχετικά με την ψήφιση ή την απόρριψή της. Εκ προοιμίου ο πρόεδρος της Uleb είχε ταχθεί ενάντια στα εγγυημένα συμβόλαια που είχε εξαγγείλει ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου. Η πρόταση, λοιπόν, που κατέθεσε δεν ανέφερε πουθενά τη φράση «κλειστή λίγκα» μαρτυρώντας ότι οι προθέσεις του αφορούν στη δημιουργία ενός ανοικτού πρωταθλήματος και στη συντήρηση του ανταγωνισμού στις εγχώριες διοργανώσεις. Το αν θα εκπέσει η ιδέα του Μπερτομέου είναι άλλο ζήτημα και όχι της παρούσης...

Σύμφωνα με τον πρόταση - εισήγηση αυτή στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση θα συμμετέχουν 30 ομάδες από 25 διαφορετικές χώρες (αυτή τη στιγμή οι χώρες που εκπροσωπούνται είναι 13). Σε αυτό το νέο μοντέλο μεγάλη σημασία θα έχει κατάταξη των εθνικών πρωταθλημάτων.

Από τις 30 ομάδες της διοργάνωσης οι 22 θα προκρίνονται αυτόματα και θα ακολουθούν δυο προκριματικοί γύροι από τους οποίους θα προκύπτουν και οι υπόλοιπες οχτώ ομάδες. Στην κανονική περίοδο θα υπάρχουν πέντε γκρουπ των έξι ομάδων και την πρόκριση για το Τοp – 16 θα παίρνουν οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ και η καλύτερη τέταρτη ομάδα. Σε αυτή τη δεύτερη φάση θα σχηματιστούν τέσσερις νέοι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου θα προκριθούν στα πλέι οφ που θα είναι σειρά best of 3 με τους νικητές να προκρίνονται στο φάιναλ φορ.

Όσον αφορά το EuroCup τώρα θα διεξάγεται με 32 ομάδες, εκ των οποίων οι 24 θα προκρίνονται απευθείας και οι 8 θα βγαίνουν μέσα από προκριματικούς αγώνες. Στην κανονική διάρκεια οι ομάδες θα χωριστούν σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων με τους δυο πρώτους να προκρίνονται στο Τοp –16. Eκεί θα σχηματίζονται τέσσερα νέα γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Στο φάιναλ έιτ θα αγωνίζονται οι δυο πρώτοι.

Το βέβαιον είναι ότι η πρόταση κατετέθη προς μελέτη και πλέον οι πρόεδροι καλούνται να αποφασίσουν και να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους σε μελλοντική συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Πορτέλα δεν ασχολήθηκε με το νέο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας και αυτό κρίνεται πολύ λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον έναν χρόνο και μετά να κατατεθούν τυχόν προτάσεις για τροποποιήσεις.

Ακόμη, πάντως, και αν η πρόταση ψηφιστεί από την εκτελεστική επιτροπή της Uleb, δεν είναι καθόλου «εγγυημένο» ότι θα περάσει και από τον Μπερτομέου, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Μετά τη γενική συνέλευση της 7ης Ιουλίου στο Βερολίνο, όπου η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του νέου πρότζεκτ της Ευρωλίγκας με ψήφους 25-8, είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους πρόταση που θα μπορούσε να βελτιώσει το σύστημα και η προοπτική της διεξαγωγής προκριματικών γύρων φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα. Tο νέο σύστημα κατανομής θέλει να ενισχύσει τρεις από τις βασικές αρχές μας που επέτρεψαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ να αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο. Πρώτον, να πετύχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα για τις ομάδες μέσα από ένα σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού όμοιο με αυτό των εθνικών λιγκών. Δεύτερον, να επιτρέψουμε σε μεγαλύτερο αριθμό ομάδων και χωρών να έχουν πιθανότητα να εισχωρήσουν στην Ευρωλίγκα χάρις στο σύστημα που εξηγήσαμε. Τρίτον, να αυξήσουμε την σημασία του να είσαι μέλος της Ευρωλίγκα, τόσο για τις ομάδες όσο και για τις λίγκες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, για να συνεχίζουν να παίζουν στη διοργάνωση οι ομάδες θα μετρούν τα αποτελέσματα τους στην ίδια τη διοργάνωση"...

Με σημερινή της ανακοίνωση η διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκας θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους κάνοντας λόγω για ομοφωνία και τονίζοντας παράλληλα πως τα πάντα γίνονται βάσει ενός σχεδίου :

«Στη συνέλευση της Ευρωλίγκα στις 7 Ιουλίου στο Βερολίνο, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομάδων και λιγκών υποστήριξε το νέο στρατηγικό πλάνο της διοργάνωσης. 25 από τα 33 μέλη της συνέλευσης, ψήφισαν υπέρ και πέντε ζήτησαν πίστωση χρόνου για να αποφασίσουν. Αυτή τη στιγμή η Ευρωλίγκα εκφράζει την αδυναμία της να συνεχίσει να εργάζεται για μία ευρύτερη συναίνεση, με την πρόθεση για ομόφωνη υποστήριξη του πλάνου της. Στόχος των αδειών τύπου Α, είναι να ενδυναμώσουν ομάδες με σταθερό πλάνο, όπως για παράδειγμα οι Μακάμπι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Τάου, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Σιένα. Στόχος των αδειών τύπου Β, είναι να ενισχύσουν τα σχέδια των εθνικών λιγκών, όπως αυτές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και ούτω καθεξής».

Από ότι φαίνεται ένα σήριαλ για το μέλλον της Ευρωλίγκα έχει, πάντως, μόλις αρχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: