Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Τάκης Πανούλιας στην ακαδημία Τriple Crown

Πηγή : http://www.basketblog.gr

Ο Τάκης Πανούλιας είναι ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί χρόνια με την προπονητική σε μικρά παιδιά. Μόνο τα 10 χρόνια στα παιδοεφηβικά του Ολυμπιακού, μαρτυρούν την αφοσίωσή του στον συγκεκριμένο χώρο. Έναν χώρο καθοριστικό για τη συνολική ανάπτυξη του μπάσκετ, αφού στα πρώτα βήματα χρειάζεται να έχουν τα παιδιά καλούς προπονητές και να μάθουν σωστά το άθλημα.
Αναγνωρίζοντας την εμπειρία που διαθέτει ο Τάκης Πανούλιας, οι ιδρυτές του Τriple Crown, Αλβέρτης - Παπανικολάου - Ρεντζιάς, τον εμπιστεύτηκαν να ηγηθεί της λειτουργίας της πρότυπης ακαδημίας που δημιούργησαν.

Έβαλαν τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση. Στην ουσία του έδωσαν τα… κλειδιά της ακαδημίας.

- Πως νιώθετε που τρεις καταξιωμένοι αθλητές σας εμπιστεύτηκαν να λειτουργήσετε αυτή την ακαδημία;
Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα την πρόταση. Είδα ότι τα παιδιά είχαν σκεφτεί αρκετά το εγχείρημα του Τriple Crown. Στις συζητήσεις μας είδα ότι υπήρχε πλάνο και σκεπτικό, υπήρχε ταύτιση στη φιλοσοφία μας.

- Ασχολείστε χρόνια με την προπονητική των μικρών ηλικιών, είναι επιλογή σας να δουλεύετε με παιδιά;
Ξαναγυρίζω στις ακαδημίες ύστερα από μια διακοπή. Δεν το είχα αφήσει ποτέ. Άλλωστε όποιος αγαπάει το μπάσκετ μπορεί να δουλέψει σε κάθε επίπεδο. Η δουλειά που γίνεται είναι εποπτική, ηγούμαστε και οργανώνουμε την προπόνηση.

- Τα ονόματα που υπάρχουν στη σχολή δημιουργούν από μόνα τους απαιτήσεις, μπορείτε να τις υποστηρίξετε;
Βέβαια, έχει υπάρξει η απαραίτητη προεργασία και από τη στιγμή που συμφωνήσαμε, βάλαμε αρχές γι' αυτή την αποστολή, φτιάχτηκε ένα πλάνο για όλες τις ηλικίες, με την απαραίτητη προσοχή. Δεν θέλουμε να συμπληρώσουμε τις ήδη υπάρχουσες ακαδημίες, αν και στην ουσία είμαστε η πρώτη ιδιωτική. Αποστολή μας είναι να είμαστε πρωτοπόροι. Θέλουμε τα παιδιά εκτός από την παροχή γνώσεων να μπορέσουν να βελτιώσουν και την αθλητική τους καριέρα. Το μότο μας είναι "Μάθε το παιχνίδι" και στόχος μας να βοηθήσουμε τους νεαρούς να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

- Γιατί κάποιο παιδί να έρθει στην δικιά σας ακαδημία, τι παραπάνω μπορείτε να του προσφέρετε;
Η διδακτική προσέγγιση δεν θα περιορίζεται μόνο στη μάθηση των δεξιοτήτων, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να εκτελέσουν σε ανώτερο επίπεδο και μιλάω για την πνευματική προσέγγιση, στον τρόπο συμπεριφοράς, τη σοβαρότητα, την επιμονή, τη δέσμευση, την ομαδικότητα. Υπάρχει διαφορετική νοοτροπία. Κάθε ηλικία και κάθε τμήμα ξέρουμε πως θα λειτουργήσει. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα παιδιά το μπάσκετ.

Πέρα όμως από αυτό υπάρχουν και οι ανέσεις που παρέχει η ακαδημία. Οι εγκαταστάσεις είναι καταπληκτικές. Οι προπονητές που διδάσκουν είναι επαγγελματίες, είναι κάτοχοι διπλώματος Α' κατηγορίας, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζουν άλλες ακαδημίες. Θα υπάρχει επιστημονικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτής, ψυχολόγος, διατροφολόγος και γυμναστής. Οι παροχές μας είναι στο ανώτερο επίπεδο για να κάνουμε δουλειά υψηλού επιπέδου.

- Σε ποιους απευθύνεται η ακαδημία;
Η ακαδημία απευθύνεται σε παιδιά από 6-16 ετών. Τα τμήματα στις μικρές ηλικίες θα είναι μεικτά ενώ στη συνέχεια θα διαχωρίζονται (αγόρια και κορίτσια). Ο κάθε προπονητής θα έχει ποιοτική δουλειά.

- Συνηθίζετε στα camp να αρκούνται σε έναν επισκέπτη, να μοιράζουν αυτόγραφα και εκεί να τελειώνει η δουλειά τους. Εσείς θα είστε σε αυτό το στυλ ή σκοπεύετε να δώσετε κάτι παραπάνω;
Θα υπάρχουν events και πολλές επισκέψεις, όμως δεν θέλουμε να είναι μόνο αυτό, θέλουμε οι επισκέπτες μας να κάνουν στα παιδιά κάτι σαν μια μικρή διάλεξη, με βάση τις εμπειρίες που έχουν ζήσει. Να δώσουν στα παιδιά το κάτι παραπάνω, να τους περάσουν μηνύματα.

- Όπως ήδη αναφέραμε δουλεύετε πολλά χρόνια με παιδιά, αυτό σύμφωνα με την εμπειρία που έχετε σας έχει κάνει να ξεχωρίζετε την ψυχολογία των "παιδιών νικητών". Το παιδί αυτό που θα ξεχωρίσει σκοπεύετε να το ενισχύσετε ή θα υπάρξει ίδια αντιμετώπιση;
Θα γίνει ατομική διάγνωση για κάθε παιδί, όμως στα τουρνουά που θα υπάρξουν με άλλες ακαδημίες, τα παιδιά θα μοιράζονται τον ίδιο χρόνο. Σίγουρα κάποια θα ξεχωρίσουν, δική μας δουλειά είναι να τα βοηθήσουμε στην προώθηση της αθλητικής τους καριέρας, στο πως θα συνεχίσουν την καριέρα τους. Εμείς δεν παραχωρούμε δελτίο, τα σωματεία μπορούν να έρθουν και να εντάξουν όποιο παιδί θέλουν, από την ακαδημία στην ομάδα τους.

- Πριν λίγους μήνες η Εθνική Εφήβων κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με αφορμή αυτό πιστεύετε ότι υπάρχουν νέα ταλέντα στην Ελλάδα και αν ναι πως μπορούν να αξιοποιηθούν;
Ταλέντα υπάρχουν, αλλιώς δεν θα είχαμε τις διακρίσεις αυτές σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο και αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε μικρή χώρα, οι επιτυχίες αυτές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι πιο οργανωμένη δουλειά. Μπορούμε να βελτιωθούμε. Τα παιδιά ίσως να μην είναι προετοιμασμένα να αγωνίζονται κάτω από συνθήκες πίεσης χρόνου και ψυχολογικής πίεσης. Θεωρώ ότι πέρα από τη γνώση του αθλήματος, πρέπει να μάθουν να λειτουργούν κάτω από συνθήκες πίεσης σε όλα τα επίπεδα, ώστε στα 18 να είναι έτοιμα και από εκεί και πέρα να συλλέγουν εμπειρίες. Οι προπονητές θα πρέπει να δίνουν ευκαιρίες και να βλέπουν τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

- Αν σας χτυπήσει την πόρτα στα μέσα της χρονιάς μια ομάδα με ικανοποιητικά χρήματα, πως θα ενεργήσετε;
Στα μέσα της χρονιάς δεν έχω αφήσει ποτέ τίποτα, έχω κάνει μια συμφωνία και θα την τιμήσω. Είναι ένα εγχείρημα που έχω αναλάβει και θέλω να πετύχει. Θα μείνω και θα συνεχίσω τη δουλειά μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: