Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Μουντομπάσκετ 2010 Τουρκία : στον Γ' όμιλο η Ελλάδα με Τουρκία - Κίνα - Πουέρτο Ρίκο - Ρωσία - Ακτή Ελεφαντοστού !

πηγή : www.basketblog.gr
Η Ελλάδα κληρώθηκε στον Γ’ Όμιλο του Μουντομπάσκετ 2010 που θα γίνει στην Τουρκία από 28 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου, με αντιπάλους την Τουρκία, την Κίνα, το Πουέρτο Ρίκο, τη Ρωσία και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Γιόνας Καζλάουσκας, που ήταν παρών στη διαδικασία, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε αρχικά: "Δεν μπορείς να αλλάξεις την κλήρωση. Μια κλήρωση απλώς σου δίνει το πρώτο βήμα". Για το γεγονός πως η Εθνική θα δώσει τους αγώνες της στην Άγκυρα, σχολίασε: "Είναι μια μεγάλη πόλη με πολύ κόσμο. Η παρουσία της Τουρκίας στον ίδιο όμιλο κάνει τον όμιλο πιο δύσκολο, καθώς πάντα είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις τη διοργανώτρια χώρα. Και επίσης όλοι θυμόμαστε πόσο δύσκολος ήταν ο αγώνας μεταξύ μας στην Πολωνία για το Ευρωμπάσκετ".
Ο Λιθουανός Ομοσπονδιακός τεχνικός σχολίασε και τις υπόλοιπες αντιπάλους: "Επίσης υπάρχει η Κίνα, μια ομάδα την οποία γνωρίζουμε αρκετά καλά. Σε αντίθεση με την ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού, για την οποία τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε εικόνα. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ νωρίς ακόμη", αν και παραδέχθηκε: "Κανείς δεν ξέρει πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες, ποιοι παίκτες θα είναι παρόντες ή όχι ή σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η κάθε ομάδα. Έτσι κι αλλιώς, δεν πιστεύω ότι μπορείς να μιλήσεις για εύκολο αγώνα σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Ελλάδα έχει υψηλούς στόχους, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν θες να κερδίσεις κάτι θα πρέπει να παίξεις μπάσκετ. Αυτό είναι το βασικό".

Η Κίνα είναι ο πρώτος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Οι αγώνες του Γ’ Ομίλου θα ξεκινήσουν στις 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας θα παίξει με την οικοδέσποινα Τουρκία. Στην επόμενη φάση, των "16", θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου. Η Ελλάδα, δηλαδή, θα πέσει πάνω στον Όμιλο των Ισπανίας, Γαλλίας, Καναδά, Λιθουανίας, Νέας Ζηλανδίας και Λιβάνου.

Μια γάτα η οποία έχει στοιχεία της Τουρκίας θα είναι η μασκότ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2010. Τα μάτια της, είναι το ένα μπλε και το άλλο πράσινο, έτσι όπως είναι η γάτα Van η οποία είναι μία γάτα που μπορεί κανείς να… δει παντού στην χώρα. Κανένας δεν γνωρίζει τον τόπο καταγωγής της, αφού είναι σε όλη την Τουρκία, γι’ αυτό μάλιστα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις υποδοχής. Το σχήμα του κεφαλιού της είναι ιδιαίτερο και θυμίζει φεγγάρι για να παραπέμπει στην ημισέληνο που έχει η Τούρκικη σημαία. Η ιστορία της ζωής της. Η ίδια πιστεύει ότι είναι σκύλος, και μάλιστα ο καλύτερος σκύλος που παίζει μπάσκετ. Στην ουσία όμως είναι μια ευφυής, αξιαγάπητη γάτα. Τώρα όσον αφορά την προσωπικότητά της, είναι δραστήρια, πιστή, γίνεται εύκολα αγαπητή, λατρεύει να κάνει κόλπα και να σκαρφαλώνει.

Η κλήρωση δίνει την πρώτη κατεύθυνση, καθορίζει τη συνέχεια για κάθε ομάδα, αλλά δεν παύει από την άλλη να είναι απλά το πρώτο βήμα. Κάτι που ισχύει και για τη σημερινή κλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας και διατυπώνουν ο Βασίλης Σπανούλης και ο Παναγιώτη Βασιλόπουλος.

«Η κλήρωση είναι μόνο η αρχή, το πρώτο βήμα», τονίζει ο Σπανούλης: «Το πρώτο ζητούμενο είναι να είμαστε εμείς καλά, να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση, να είμαστε πλήρεις. Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τους αντιπάλους, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα παραταχθούν οι ομάδες, τι θα δείξουν, σε τι κατάσταση θα βρεθούν όταν έρθει η ώρα για το τζάμπολ της διοργάνωσης. Η Ελλάδα πάντα έχει ψηλούς στόχους, αλλά από την άλλη ποτέ δεν βιαζόμαστε. Κάθε αγώνας χρειάζεται προσοχή. Ξέρουμε ότι είναι μια μεγάλη σε διάρκεια διοργάνωση και ότι πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Η παρουσία της Τουρκίας στον όμιλο είναι ένα σχετικά δύσκολο κομμάτι, γιατί είναι η διοργανώτρια χώρα, θα παίζει μπροστά στο δικό της κόσμο και θα έχει αυτή την επιπλέον στήριξη. Κάτι που θα ίσχυε για κάθε ομάδα που παίζει στο δικό της «σπίτι». Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια καλή προετοιμασία και να παρουσιαστούμε όσο το δυνατό πιο έτοιμοι. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δούμε την Ελλάδα και πάλι ψηλά».

Ο Βασιλόπουλος αναφερόμενος στους αντιπάλους της Ελλάδας, έναν προς έναν, έκανε το πρώτο βήμα από την Τουρκία: «Είναι η διοργανώτρια χώρα, είναι στον όμιλό μας και σίγουρα έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Είναι ομάδα που έχει παρουσιάσει βελτίωση και σίγουρα θα πάρει δύναμη από τον κόσμο της. Είναι όμως καλό που είναι στον όμιλο, γιατί δεν θα τη συναντήσουμε έτσι άμεσα στη Β’Φάση, των 16. Είναι καλύτερα που είναι στον όμιλο. Η Ρωσία πιστεύω ότι θα παρουσιαστεί πολύ πιο δυνατή σε σχέση με αυτό που έδειξε στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και σίγουρα δεν θα είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Το Πουέρτο Ρίκο είναι μια ομάδα που έχει καλές μονάδες, έχει παίκτες σκόρερ και καλούς αθλητές και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, αν και συνήθως έχει ως μειονέκτημα το ότι στερείται ομαδικότητας. Με την Κίνα έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι δεν έχουμε πρόβλημα και ελπίζω να ισχύσει το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση, ενώ τέλος για την Ακτή Ελεφαντοστού δεν ξέρουμε πολλά πράγματα και θα πρέπει να περιμένουμε το τεχνικό επιτελείο που θα συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα μας τις μεταφέρει. Το σίγουρο είναι ότι η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε, να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά, κάτι για το οποίο όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Γ' Ομίλου (Άγκυρα)
28/08
Κίνα - Ελλάδα
Ακτή Ελεφαντοστού - Τουρκία
Ρωσία - Πουέρτο Ρίκο
29/08
Κίνα - Ακτή Ελεφαντοστού
Πουέρτο Ρίκο - Ελλάδα
Τουρκία - Ρωσία
31/08
Πουέρτο Ρίκο - Κίνα
Ρωσία - Ακτή Ελεφαντοστού
Ελλάδα - Τουρκία
01/09
Κίνα - Ρωσία
Τουρκία - Πουέρτο Ρίκο
Ακτή Ελεφαντοστού - Ελλάδα
02/09
Τουρκία - Κίνα
Ελλάδα - Ρωσία
Πουέρτο Ρίκο - Ακτή Ελεφαντοστού
Φάση "16" (04-07/09):
1. Α1 - Β4
2. Γ2 - Δ3
3. Β1 - Α4
4. Δ2 - Γ3
5. Γ1 - Δ4
6. Α2 - Β3
7. Δ1 - Γ4
8. Β2 - Α3
Προημιτελικά (08-09/09):
9. Νικητής 1 - Νικητής 2
10. Νικητής 3 - Νικητής 4
11. Νικητής 5 - Νικητής 6
12. Νικητής 7 - Νικητής 8
Ημιτελικά (11/09):
13. Νικητής 9 - Νικητής 10
14. Νικητής 11 - Νικητής 12

Η FIBA αποφάσισε η Τουρκία και οι ΗΠΑ να παίξουν στα δύο μεγαλύτερα γήπεδα της διοργάνωσης. Η Τουρκία επέλεξε ως διοργανώτρια να αγωνιστεί στην Άγκυρα, αφήνοντας την Κωνσταντινούπολη για την ομάδα των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα ο Ντανιέλ Σαντιάγο έστελνε και την Ελλάδα στον ίδιο όμιλο.

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 12 Σεπτεμβρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: