Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Πρώτος αγώνας Τελικής Φάσης : Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67-69


πηγή : www.basketblog.gr

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67-69

Ήταν ο παίκτης που σε όλο το ματς είχε ελάχιστη (μηδενική) συμμετοχή. Τον "νιώσαμε" στο 38' όταν τρύπωσε στην αντίπαλη ρακέτα, πήρε το πέμπτο φάουλ του Μπουρούση και άλλαξε τις ισορροπίες. Έκανε κι άλλα, που του δίνουν τον τίτλο του πολυτιμότερου (όχι του καλύτερου) για τον Παναθηναϊκό παίκτη, αλλά το κυριότερο οδήγησε τους "πράσινους" στο μπρέικ. Ο Διαμαντίδης υπέγραψε το 67-69 και ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο. Βεβαίως, πολύ συζήτηση θα γίνει για την τελευταία φάση.
Τα δεκάλεπτα: 16-16, 38-34, 49-53, 67-69.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
(Γιαννάκης): Γκριρ 2, Χαλπερίν 5, Τσίλντρες 22 (2), Πρίντεζης 6, Βούισιτς 8, Παπαλουκάς 4 (1), Πελεκάνος, Έρτσεγκ, Μπουρούσης 18 (2), Τεόντοσιτς, Σχορτσιανίτης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
(Ομπράντοβιτς): Διαμαντίδης 6, Σπανούλης 9, Περπέρογλου, Φώτσης 9 (2), Πέκοβιτς 16, Γιασικεβίτσιους 4, Νίκολας 15 (1), Κέτσμαν, Τσαρτσαρής, Μπατίστ 10.

Τα επεισόδια !

Το παιχνίδι ήθελε 1’ 25’’ πριν το τέλος και το πέμπτο φάουλ του Γιάννη Μπουρούση και μια άλλη φάση με τον Τζος Τσίλντρες εξόργισε τους φίλους του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη ένταση. Ακολούθησε ένας χαμός, ο αγώνας διακόπηκε, οπαδοί των γηπεδούχων μπήκαν μέσα στο παρκέ και ακολούθησε μάχη σώμα με σώμα με την Αστυνομία. Πάλι καλά που μέσα στο γενικό χαμό οι Αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τον κόσμο, ο οποίος επέστρεψε στις θέσεις τους εξέδρες. Οι διαιτητές διέκοψαν το ματς, οι παίκτες των δύο ομάδων περίμεναν υπομονετικά στο παρκέ και μετά από περίπου δέκα πέντε λεπτά οι διαιτητές επέστρεψαν στο γήπεδο. Οι εκκλήσεις από τα μεγάφωνα για να πρυτανεύσει η λογική ήταν συνεχείς, το παρκέ σκουπίστηκε από ένα σωρό αντικείμενα που είχαν πέσει μέσα και τελικά μετά από περίπου είκοσι πέντε λεπτά ο Τελικός συνεχίστηκε με τις πεντάδες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού να παίρνουν τις θέσεις τους στο παρκέ.

Το φύλλο του αγώνα

Καίει το φύλλο αγώνος τον Ολυμπιακό, που απειλείται άμεσα με τιμωρία της έδρας. Πιο συγκεκριμένα στο φύλο αγώνος που συντάχθηκε μετά το φινάλε του τελικού, αναφέρονται: Τα τρία υβριστικά συνθήματα και πιο συγκεκριμένα τα δύο κατά του Παναθηναϊκού και ένα εις βάρος του Βασίλη Σπανούλη. Επίσης αναφέρονται οι δύο κροτίδες που έπεσαν πίσω από την γραμματεία, μια τρίτη κροτίδα που έπεσε κατά τη διάρκεια της διακοπής 1.25 πριν το φινάλε, η δεκάλπετη διακοπή του ματς ένα κέρμα που τραυμάτισε στο κεφάλι τον κριτή Ντάβλο, αλλά και μια τελευταία κροτίδα που έπεσε μετά το τέλος του αγώνα. Επίσης στο φύλλο αγώνος αναγράφηκε και το γεγονός πως γίνονταν συνεχώς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα προκειμένου να ηρεμήσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού.

Δηλώσεις

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το παράγοντα έδρα, καθώς ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του ΣΕΦ. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος δεν αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο ματς, ωστόσο είχε την ψυχραιμία να κάνει δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα. "Είναι δύσκολο να μιλάμε για μπάσκετ από τη στιγμή που έγιναν όλα αυτά που έγιναν. Ο κόσμος ήταν εκπληκτικός, αλλά μας τα χάλασε στο τέλος", τόνισε αρχικά ο Έλληνας διεθνής και στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην τελευταία φάση με τον Θοδωρή Παπαλουκά, όσο και στη δική κατάσταση…

"Από όσο μας είπε ο Θοδωρής, στην τελευταία φάση του έγινε φάουλ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως η διαιτησία καθόρησε το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον και πλέον πάμε να κάνουμε το διπλό στο ΟΑΚΑ".
Τέλος, ο "Βασιλό" αναφέρθηκε και στην δική του κατλασταση τονίζοντας: "Σήμερα έτρεξα λίγο παραπάνω, αλλά ένιωσα κάποιες ενοχλήσεις. Ελπίζω την Κυριακή να είμαι λίγο καλύτερα".

Από την πλευρά του ο Τζος Τσίλντρες τόνισε: "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόση βία. Η βία δεν ωφελεί σε τίποτα και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο παρά μόνο κακό στο άθλημα. Είμαι χαρούμενος στον Ολυμπιακό, αγαπώ την ομάδα και τους φιλάθλους, αλλά η βία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να με κάνει να σκεφτώ σοβαρά το μέλλον μου". και συνέχισε "Λάθος στιγμή διάλεξαν οι φίλαθλοί μας να κάνουν ό,τι έκαναν… Τους λατρεύω για την υποστήριξή τους, εκτιμώ την καρδιά τους, αλλά ήταν λάθος τους" ενώ αναφερόμενος στο αγωνιστικό κομμάτι συμπλήρωσε: "Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Ήμασταν καλά προετοιμασμένοι. Αμφότερες οι ομάδες έπαιξαν πολύ καλά. Πρέπει να κρατήσουμε τη συγκέντρωσή μας για τον επόμενο τελικό και να παίξουμε ακόμη καλύτερα. Όπου κι εάν διεξάγονται τα ματς είναι δύσκολα κι αυτό γιατί και οι δύο ομάδες παίζουν δυνατά. Θα πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να εμφανιστούμε απόλυτα έτοιμοι, προετοιμασμένοι κυρίως πνευματικά. Πάμε στο ΟΑΚΑ να παλέψουμε".

Κουρασμένος με όσα συμβαίνουν στα ελληνικά παρκέ, αλλά και διψασμένος για τίτλους, ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε μετά τα φινάλε του συγκλονιστικού τελικού: "Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, ακριβώς όπως το περιμέναμε. Στο πρώτο ημίχρονο χάσαμε το μυαλό μας, δεν παίξαμε καλά, ήμασταν αλλού. Στην επανάληψη βελτιωθήκαμε, παίξαμε καλύτερα και φτάσαμε σε μια πολύ μεγάλη νίκη. Δεν έχει τελειώσει ακόμη τίποτα. Απλώς σπάσαμε μια δύσκολη έδρα. Ήταν ένα ντέρμπι. Πήραμε το πλεονέκτημα που δίκαια κέρδισε ο Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα φτιαγμένη για τίτλους. Διψάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα". Ο διεθνής άσος αναφέρθηκε φυσικά και στα επεισόδια:

"Έλεος! Έχουμε φτάσει στο 2009 και ακόμη συνεχίζονται να γίνονται επεισόδια. Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα με τον Άρη και ευχαριστηθήκαμε το μπάσκετ. Έγινε ένα ματς σε πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Ελπίζω οι φίλαθλοί μας να έχουν κόσμια συμπεριφορά στον αγώνα στο ΟΑΚΑ. Θέλω να κάνω έκκληση στον κόσμο μας να είναι σωστός. Όλα αυτά που γίνονται είναι κουραστικά για τους παίκτες. Ας μας αφήσουν να παίξουμε μπάσκετ, με τόσες διακοπές δεν μπορούμε. Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες κι όχι οι φίλαθλοι. Τους θέλουμε στο γήπεδο, αλλά με κόσμια συμπεριφορά".

Ο Παναθηναϊκός παρέμεινε συγκεντρωμένος στα κρίσιμα λεπτά και άλωσε στο ΣΕΦ, αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένο τον προπονητή του, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. "Ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς, όπως ακριβώς το περιμέναμε. Υπήρξαν καλές στιγμές και για τις δύο ομάδες, γενικά μιλάμε για δύο ισοδύναμους αντιπάλους σε πολλά σημεία. Κερδίσαμε την αναμέτρηση επειδή μείναμε όρθιοι στα κρίσιμα τελευταία λεπτά. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την άμυνά μας, αλλά στους επόμενους τελικούς θα πρέπει να έχουμε πολύ καλύτερη επιθετική παρουσία.

Γνωρίζουμε πως έχουμε ποιότητα, αυτήν πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Σήμερα είχαμε πολλές φάσεις, στις οποίες χάσαμε ελεύθερα σουτ, παρ’ όλα αυτά κάναμε το 1-0 σε μία σειρά που χρειάζεσαι τρεις νίκες. Συνεχίζουμε", ήταν το πρώτο σχόλιο του προπονητή του Παναθηναϊκού στη συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει:

"Το θετικό είναι πως η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους παίκτες και τους προπονητές ήταν υψηλού επιπέδου. Τη Δευτέρα θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, να μας βοηθήσει και να τραγουδήσει συνθήματα, αλλά έως εκεί. Είναι προσωπική επιθυμία μου να μην πέσει ούτε ένα αντικείμενο στον αγωνιστικό χώρο".

"Ο Παναθηναϊκός κέρδισε από τα λάθη μας"

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γιαννάκης επεσήμανε: "Προσπαθήσαμε να έχουμε υπομονή και ηρεμία, αλλά η νευρικότητα που δείξαμε, λόγω της μεγάλης μας επιθυμίας να κερδίσουμε, έφερε την ήττα. Δεν ελέγξαμε τις λεπτομέρειες, γι’ αυτό και χάσαμε πολλά εύκολα καλάθια. Τα δικά μας λάθη έδωσαν τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Έγινε το 1-0, τώρα θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες του ΟΑΚΑ". Σε ερώτηση εάν ο Ολυμπιακός επηρεάστηκε από τη διακοπή, αρκέστηκε να απαντήσει: "Όλα είναι υποθετικά, το βασικότερο είναι να παίζεις μπάσκετ, να έχεις ρυθμό, να μπορείς να αποδώσεις καλά. Πρέπει να έχουμε υπομονή", ενώ όταν κλήθηκε σε σχολιάσει την τελευταία φάση επεσήμανε: "Θα δούμε εάν ήταν φάουλ. Χάσαμε άλλο ένα ματς στο τελευταίο σουτ. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι πλέον".

Όσον αφορά το πλεονέκτημα έδρας που χάθηκε, δήλωσε: "Κάθε αναμέτρηση είναι διαφορετική. Πρέπει να μαθαίνεις να κερδίζεις και ύστερα από δύσκολα ματς και ήττες. Αυτά είναι η καλύτερη προπόνηση για να γίνεις μεγάλη ομάδα!".

Δεν υπάρχουν σχόλια: