Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Μπάσκετ Ανδρών - Ελλάδα - Κίνα 91 - 77. Την τετάρτη με την Αργεντινή στους προημιτελικούς


Στην τελευταία (πέμπτη) αγωνιστική της Α φάσης η Ελλάδα κέρδισε με 91 - 77 την Κίνα και προκρίθηκε σαν τρίτη ομάδα στους προημιτελικούς όπου την Τετάρτη 20-8-08 θα αντιμετωπίσει την δεύτερη ομάδα του Α ομίλου που είναι η Αργεντινή. Αν κερδίσει η Εθνική την Αργεντινή τότε θα συναντήσει στους ημιτελικούς την Αμερική, αν βέβαια και αυτή νικήσει στους προημιτελικούς την αντίπαλο της.


Καλύτερο φινάλε για το πρώτο μέρος του... έργου, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Η Εθνική μας, παίζοντας πανέμορφο μπάσκετ, μετατρέποντας σε θέαμα ακόμα και την αμυντική της δραστηριότητα, νίκησε την οικοδέσποινα Κίνα με 91-77 και κατέλαβε την τρίτη θέση στον όμιλό της. Θέση που τη στέλνει πάνω στην Αργεντινή, στο "χιαστί" παιχνίδι.
Αν υπάρχει όρος "ολοκληρωτικό μπάσκετ", αυτό έπαιξε η Εθνική στο πρώτο ημίχρονο. Πίεση σε όλο το γήπεδο, με προφανή στόχο να "πνίξει" τους περιφερειακούς της Κίνας, να "χαλάσει" τις επιθέσεις τους, να φτάσει η μπάλα με κόπο (και περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή του) στον Γιάο Μινγκ. Ό,τι σχεδίασε ο Παναγιώτης Γιαννάκης υλοποίησαν οι παίκτες του.
Οι Κινέζοι αντέδρασαν με πανικό. Στην ουσία πετούσαν τις μπάλες, μην βρίσκοντας διαδρόμους στην εντυπωσιακά καλοστημένη ελληνική άμυνα. Το τραγικό γι' αυτούς 0/14 τρίποντα, επιβεβαιώνει αυτό που μόλις περιγράψαμε. Αν συμπληρώσετε και το γεγονός της απόλυτης κυριαρχίας μας στον τομέα των ριμπάουντ (22-17) έχετε την εικόνα του αγώνα στο... πίσω μέρος του γηπέδου. Το γεγονός ότι δεχθήκαμε 15 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και μόλις 9 στο δεύτερο, αποδεικνύει την καλή μας λειτουργία στην άμυνα.
Βεβαίως, το μπάσκετ είναι... καλάθια. Στην επίθεση οι διεθνείς λειτούργησαν εξίσου υποδειγματικά. Υπομονή στο σετ παιχνίδι, διάθεση για αιφνιδιασμό και... τρέξιμο, αλτρουισμός. Ο Σπανούλης ήταν και πάλι η αιχμή του δόρατος, ο Μπουρούσης έκανε άλλη μια εξαιρετική (όσο και οικονομική εμφάνιση), ο Φώτσης με το σταθερό του χέρι βοήθησε σημαντικά, ενώ και ο Σχορτσιανίτης (δεν είχε παίξει δευτερόλεπτο κόντρα στην Αγκόλα) δήλωσε "παρών".Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουμε με 10-3, να συνεχίσουμε εξίσου εντυπωσιακά (25-13), να φτάσουμε σε "νταμπλ σκορ" (34-17), πριν χαθεί κάθε επαφή στο σκορ για τους παίκτες του Καζλάουσκας (41-19) και να λήξει το ημίχρονο 46-24.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Κινέζοι αντέδρασαν. Ανορθόδοξα, με σουτ εκτός λογικής, αλλά αντέδρασαν. Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά από το 0/14 βρέθηκαν στο 9/26 τρίποντα, γεγονός που σημαίνει πως για ένα διάστημα 15 λεπτών πέτυχαν 9/12 τρίποντα (!), πριν ολοκληρώσουν το ματς με 9/30. Εξωπραγματικό, αλλά και αυτό δεν προβλημάτισε την "επίσημη αγαπημένη" μας, που συνέχισε να παλεύει στην άμυνα, έβρισκε ορθολογιστικές λύσεις στην επίθεση και ποτέ δεν κινδύνεψε να χάσει τη νίκη.
Η διαφορά έπεσε ακόμα καις τους 10 πόντους (81-71) τρία λεπτά πριν το τέλος, αλλά το καθαρό μυαλό του Θοδωρή Παπαλουκά έδωσε τη λύση. Η Εθνική νίκησε με 91-77, "καθαρά", κάνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εξαιρετική της εμφάνιση. Και αν η Αγκόλα δεν ήταν... συγκρίσιμο μέγεθος, η Κίνα θυμηθείτε πως έχασε στην παράταση από την Ισπανία και νίκησε τη Γερμανία.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν διάλεξε (ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ) αντίπαλο. Στον δρόμο μας βρίσκεται η Αργεντινή και -πρώτα ο Θεός- η Αμερική. Η Αργεντινή είναι αυτή που το 2004 μας έβγαλε έξω από τα μετάλλια. Η ώρα της... αποπληρωμής; Η Νέμεση για τους Έλληνες παίκτες; Όπως και να 'χει το γεγονός ότι δεν διαλέγουμε αντίπαλο είναι άλλος ένας λόγος που μας κάνει περήφανους.
Παίζουμε το παιχνίδι, ζούμε κάθε στιγμή και χαιρόμαστε αυτό που μας συμβαίνει. Ό,τι και αν είναι αυτό. Κι αν χρειάζεται να τα βάλουμε με τους Ολυμπιονίκες, με την καλύτερη φουρνιά που έχει βγάλει την τελευταία 10ετία η Αμερική, ας το κάνουμε. Το έχουμε ξανακάνει κι όπως λέει κι ο ανεπανάληπτος Στηβ Γιατζόγλου "όποιος φοβάται τη φωτιά δεν μπαίνει στην κουζίνα". Ας απολαύσουμε λοιπόν τη συνέχεια και ας φοβούνται οι Αργεντινοί γι' αυτό που τους… μαγειρεύει ο "δράκος" και η παρέα του.

Τα δεκάλεπτα: 27-15, 46-24, 69-54, 91-77.
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 6, Μπουρούσης 19 (1), Ζήσης 8, Σπανούλης 19 (1), Βασιλόπουλος 5 (1), Φώτσης 17 (3), Πρίντεζης, Γλυνιαδάκης 6, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 5 (1), Σχορτσιανίτης 8, Πελεκάνος.
ΚΙΝΑ (Καζλάουσκας): Τσεν, Λιου 2, Ζανγκ 5 (1), Σ. Γουάνγκ 9 (1), Ζιου 3 (1), Σουν 9 (1), Λι 6 (2), Γι 11 (1), Λ. Γουάνγκ, Μινγκ 18, Ζ. Γουάνγκ 14 (2), Ντου 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: