Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΣΑΚ : «Απεργούμε γιατί…»

Πηγή : http://www.sport-fm.gr

Ελληνικό μπάσκετ… ώρα μηδέν! Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την απόφασή του για απεργία στις αναμετρήσεις του Κυπέλλου Ελλάδος το προσεχές Σάββατο και κλιμάκωση των ενεργειών πιθανώς ακόμη και με απεργία από το πρωτάθλημα. Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και παίκτες «εξασφαλισμένοι», που όμως ενδιαφέρονται για τον κλάδο τους, όπως οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Μπουρούσης και Δημήτρης Παπανικολάου.

Βασικά αιτήματα είναι να γίνει επαγγελματικό το πρωτάθλημα της Α2 με μετατροπή όλων των ομάδων σε ΚΑΕ, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους παίκτες της Α2 και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, όμοιες με της Α1, η έκδοση πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΕΑ μέχρι τις 15 Ιουλίου κάθε χρόνο, ώστε να γνωρίζουν οι αθλητές σε ποια κατηγορία θα αγωνίζονται, η θεσμοθέτηση ίδιου μεταγραφικού καθεστώτος για Έλληνες, κοινοτικούς και ξένους στις εθνικές κατηγορίες και κατάθεση εγγυητικών επιστολών ίσων με τους ελάχιστους προϋπολογισμούς των ομάδων από τις ομάδες Α1 και Α2.

«Εξαντλήσαμε όλους τους τρόπους για να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Στην τελευταία συνάντηση η ΕΟΚ δήλωσε πως θα πρέπει να είναι σύμφωνα και τα σωματεία, ενώ προηγουμένως μας έλεγαν πως ό,τι συζητάμε είναι δεσμευτικό για τις ομάδες της Α2», δήλωσε το μέλος του ΠΣΑΚ, Παναγιώτης Ντουμάνης. «Ήταν φανερό πως μας εμπαίζανε. Φάνηκαν ανακόλουθοι ακόμη και γι αυτό που δεσμεύτηκαν. Δεν κρατήσαμε πρακτικά, αλλά ίσως θα πρέπει πλέον να βιντεοσκοπούμε τις συναντήσεις μας», πρόσθεσε, ενώ πέραν της ομοσπονδίας κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη. «Με εκφράσεις και ύφος που δεν συνάδουν με υφυπουργό μας έλεγε πως με τον αγώνα μας επηρεάζεται η εθνική ομάδα, ενώ επικαλούταν το αυτοδιοίκητο. Κρυβόταν πίσω από το αυτοδιοίκητο καλύπτοντας εγκληματικές πράξεις, όπως η ανασφάλιστη εργασία. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι υπαρκτός, αλλά εμείς ανασφάλιστοι. Το πρωτάθλημα της Α2 χάνει την αξιοπιστία του, πέρυσι έπιασε πάτο. Η κυβέρνηση και η ΕΟΚ δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε αυτό. Την κατηγορία λυμαίνονται πολλοί. Το 2004 το πρωτάθλημα ήταν επαγγελματικό και τώρα κατάντησε ερασιτεχνικό. Να μην υπόσχονται χρήματα που δεν μπορούν να πληρώσουν. Αν θέλουν να κάνουν το χόμπι τους, να το κάνουν με μηδενικό κόστος σε ερασιτεχνικές κατηγορίες». Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απεργία να επεκταθεί και στο πρωτάθλημα. «Βαδίζουμε στα βήματα των παλαιών συναδέλφων μας του 1991. Σκέψεις υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει απόφαση για την Α1. Ο αγώνας τώρα ξεκινά και θα κλιμακωθεί».

Ο Κώστας Τσαρτσαρής από την πλευρά του τόνισε: «Κανένας δεν είναι εδώ για να κερδίσει κάτι παραπάνω. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε τα παιδιά που έρχονται από πίσω και να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εμείς έχουμε κατοχυρωθεί και δόξα τω Θεώ έχουμε υπογράψει καλά συμβόλαια. Όλοι ΄χουμε στο νου μας το καλό των παιδιών. Εμείς πάντα θα είμαστε στο πλευρό τους», ενώ για όσους έχουν κατηγορήσει τους διεθνείς πως η εμπλοκή τους με τα… συνδικαλιστικά επηρεάζει την πορεία της Εθνικής, απάντησε: «Όλα ξεκίνησαν μετά το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας. Τερματίσαμε τέταρτοι και κάποιοι μας έβαλαν στον τοίχο κι έλεγαν πως ασχολούμαστε με τα συνδικαλιστικά. Αυτό έγινε και φέτος.. Δεν ασχοληθήκαμε όπως πέρυσι, αλλά υπήρξε δραστηριότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά».

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, μέλος του ΠΣΑΚ εδώ και πολλά χρόνια, είπε: «Είμαστε όλοι μία οικογένεια. Πρέπει να γίνει μία συνάντηση με όλους για να λυθεί το πρόβλημα».

Όπως έγινε γνωστό, ο ΠΣΑΚ δεν θα έχει επίσημη αντιπροσώπευση στην αποψινή κλήρωση της Α1, ενώ για την Πέμπτη έχει οριστεί συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, με την οποία θα υπάρχει πιο στενή συνεργασία για να εξασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: