Κώστας Μίσσας - προπονητής Εθνικής Γυναικών και Νέων Ανδρών : πικρές αλήθεις - διαπιστώσεις για τις Υποδομές της Κρήτης (18-2-2010)
"... έχουμε περάσει σε μια φάση στην προπονητική και πάμε στις Παιδικές ομάδες ή στους Παμπαίδες και στα Μίνι και ασχολιόμαστε με συστήματα και τακτική και δεν μαθαίνουμε στα παιδιά τα απλά πράγματα του Μπάσκετ που είναι η εισαγωγή για να περάσεις στην τακτική..."
"... αν δεν το αντιληφθούμε αυτό θα έχουμε παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο πρωτογενές που όμως στην εξέλιξη τους θα είναι πάρα πολύ πίσω..."
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Εθνικού Προπονητή, με μια φοβερή περυσινή χρονιά (5η θέση της Εθνικής Γυναικών στο Πανευρωπαϊκό και πρόκριση στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Χρυσό Μετάλλιο με τους Νέους Άνδρες στο Πανευρωπαϊκό της Ρόδου).
Ο Κώστας Μίσσας παραβρέθηκε στους αγώνες προετοιμασίας που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα ανάμεσα σε ΕΣΚΑ – ΕΣΚΑΝΑ – ΕΚΑΣΘ – ΕΣΚΑ, στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ.
Για τους αγώνες και το υλικό των αθλητριών τόνισε ότι “περίμενα πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που τελικά είδα σε όλη αυτή την σειρά των κοριτσιών. Τα προβλήματα παραμένουν σε δύο βασικά κομμάτια, γιατί αν και το πρωτογενές ταλέντο υφίσταται, τα κορίτσια είναι πολύ πίσω σε ότι έχει να κάνει με την γενικότερη αθλητική τους ικανότητα και έχουν παντελή έλλειψη βασικών στοιχείων του Μπάσκετ. Σε αυτούς τους δύο βασικούς τομείς η εικόνα που είδα το Σαββατοκύριακο θεωρώ ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλή. συγκρίνοντας βέβαια πάντα με τα αντίστοιχα κορίτσια σε Διεθνές Επίπεδο (Γαλλίδες – Ισπανίδες – Ιταλίδες) και βέβαια αυτή η φουρνιά των κοριτσιών μας υστερεί σημαντικά με τηνα αντίστοιχη περυσινή που έκανε μια πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη”.
Για τα κορίτσια της Κρήτης (ΕΚΑΣΚ) ο Κώστας Μίσσας τόνισε ότι “αν αφαιρέσω 2 – 3 αθλήτριες που είχαν κάποιο ενδιαφέρον σε σχέση με τώρα και πολύ πιθανόν το μέλλον, θα περίμενα πολύ περισσότερα πράγματα και μεγαλύτερο αριθμό κοριτσιών που θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Δύο άντε τρία στα 12 είναι πολύ μικρός αριθμός”.
Ο Κώστας Μίσσας αναφέρθηκε και στην πρόταση που είχε καταθέσει πριν 2 – 3 χρόνια, σύμφωνα με την οποία θα δημιουργούταν 3 Κλιμάκια Κοριτσιών σε Ηράκλειο - Ρέθυμνο – Χανιά, όπου οι επιλεγμένοι προπονητές θα έκαναν μια προπόνηση την εβδομάδα και μια φορά τον μήνα θα κατέβαινε ο Ομοσπονδιακός προπονητής που θα έκανε προπόνηση σε μια μικτή ομάδα από τους 3 Νομούς, πρόταση που αν και ήταν σχεδόν ανέξοδη, δεν μπορεί και ο ίδιος σήμερα να καταλάβει γιατί δεν υλοποιήθηκε !
Ο Κώστας Μίσσας ανέφερε ότι "η Κρήτη έχει ένα διαίτερο ταλέντο σε σχέση με τα κορίτσια και θα μπορούσαμε με παράλληλα προγράμματα σε επίπεδο Ομοσπονδίας – ΕΚΑΣΚ – Σωματεία να δουλεύαμε τα κορίτσια και εμείς θα ελέγχαμε την δουλειά της Ένωσης και θα στοχεύαμε κάποιες αθλήτριες για τις Εθνικές ομάδες. Αυτό το κομμάτι δεν υλοποιήθηκε χωρίς να ξέρω για ποιους λόγους. Εμείς πάντως τώρα σχεδιάζουμε να κατέβουμε 2 Ομοσπονδιακοί προπονητές, σε ένα περίπου μήνα και να δούμε πως μπορούμε να το ξαναβάλουμε σε προγραμματισμό με την ίδια ακριβώς λογική που είχαμε πει και τότε και θεωρώ ότι τώρα πρέπει αυτό να περπατήσει. Ένα πρόγραμμα που δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, απλά χρειάζεται διάθεση και όρεξη".
Στο θέμα των κλιμακίων Εθνικών ομάδων Παίδων και Εφήβων και το γιατί δεν δημιουργούνται και στην Κρήτη ο Κώστας Μίσσας ήταν ιδιαίτερα καυστικός λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους : “Για να γίνει ένα προ-κλιμάκιο Εθνικής ομάδας σε μια περιοχή, πρέπει να υπάρχει κάποιο υλικό που να παρακολουθούν οι Ομοσπονδιακοί προπονητές. Για παράδειγμα φέτος έχουμε ένα σύνολο περίπου 80 με 90 παιδιών σε με ηλικίες γέννησης το 1994 και το 1995, από τα οποία 12 μόνο θα παίξουν στην Εθνική Παίδων. Εμείς όμως θέλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτών των παιδιών, διότι μπορεί σε διάστημα ενός χρόνου να έχουν τεράστια βελτίωση και θα μπορούσαν να παίξουν για παράδειγμα στην Εθνική Εφήβων. Για να γίνει όμως ένας τέτοιος προγραμματισμός θα πρέπει να υπάρχει μια βάση σε σχέση με το τι υλικό βγάζει η κάθε περιοχή της Ελλάδας. Όταν μια περιοχή δεν έχει βγάλει κάποια παιδιά ή δεν δείχνει από τα παιχνίδια των Ενώσεων ή μέσα από το βασικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΕΟΚ κάτι ιδιαίτερο, τότε δεν μπορεί να μιλάει κανένας για δημιουργία κλιμακίου. Αν λοιπόν μια περιοχή βγάλει σε επίπεδο ένωσης 10 με 15 παιδιά από τα οποία τα 7 – 8 να έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με το μέλλον, τότε αλλάζουν τα δεδομένα και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα νέο σχεδιασμό στην περιοχή. Στην Θεσσαλία για παράδειγμα, που δημιουργήσαμε ένα μικτό κλιμάκιο Παίδων – Εφήβων που παρακολουθούμε, βγάζει συνέχεια ένα σωρό παιδιά και τροφοδοτεί τις Εθνικές ομάδες”.
Για τις πιο μικρές ηλικίες των Κοριτσιών της Κρήτης (γεννημένες το 1996 και 1997) ο Κώστας Μίσσας ήταν πολύ αισιόδοξος, έχοντας εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψη του στα Χανιά μετά από πρόσκληση της Φρόσω Δημητρουλάκη, λέγοντας ότι έχουν πολλά προσόντα και ταλέντο και για αυτό άλλωστε επιμένει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα κορίτσια στο νησί και να γίνει αξιοποίηση αυτού του υλικού μέσω σωστών και καλοσχεδιασμένων προγραμμάτων με βάση πάντα το τρίπτυχο Ομοσπονδία – Ένωση - Σωματεία.
Ο Κώστας Μίσσας τόνισε ότι "στην Ελλάδα ενώ οι αθλητές μας έχουν ένα πρωτογενές ταλέντο, στην συνέχεια δεν είναι αθλητές και έχουν μεγάλη έλλειψη στα βασικά. Είναι κρίμα κάποια ταλέντα να μην δέχονται τις προπονητικές επιδράσεις που πρέπει. Τα παιδιά μας θέλουν δουλειά πάνω στο αθλητικό κομμάτι και πρέπει να μάθουν να πασάρουν, να τριπλάρουν, να τρέχουν, να σταματάνε, δηλαδή να κατέχουν καλά τα απλά και βασικά πράγματα. Διότι έχουμε περάσει σε μια φάση στην προπονητική και πάμε στις Παιδικές ομάδες ή στους Παμπαίδες και στα Μίνι και ασχολιόμαστε με συστήματα και τακτική και δεν μαθαίνουμε στα παιδιά τα απλά πράγματα του Μπάσκετ που είναι η εισαγωγή για να περάσεις στην τακτική. Και αυτό θέλουμε εμείς πλέον να κάνουμε με συνεργασία όλων των προπονητών. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες πρέπει να έχουν υπομονή, αφού ο στόχος της Υποδομής είναι η παραγωγή παικτών και όχι να κερδίσουν σε ένα δύο παιχνίδια στο παιδικό ή ο εφηβικό, διότι αυτό έρχεται και παρέρχεται, αλλά ο παίκτης μένει και βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αν μου τύχει μια καλή φουρνιά δεν θα πάρω και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων ή Εφήβων, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό θα έχουμε παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο πρωτογενές που όμως στην εξέλιξη τους θα είναι πάρα πολύ πίσω".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου