Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ανδρών Κρήτης - Εργοτέλης : επιστολή διαμαρτυρίας σε ΚΕΔ/ΕΚΑΣΚ !


Από την Επιτροπή Μπάσκετ του Εργοτέλη λάβαμε πριν λίγο την παρακάτω επιστολή (οι υπογραμμίσεις είναι του πρωτότυπου κειμένου), που απευθύνεται προς την ΚΕΔ/ΕΚΑΣΚ και κοινοποιείται σε ΕΚΑΣΚ και ΣΥΔΚΑΚ :

"Αξιότιμοι κύριοι,

Με μεγάλη μας λύπη, το Σάββατο στα Χανιά, γίναμε μάρτυρες αυτού που φοβόμασταν, από τον ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ Ορισμό Διαιτητών της Πέμπτης και για τον οποίο, καλή τη πίστη, δεν αντιδράσαμε μέχρι την ημέρα του Αγώνα. Έναν ορισμό που τελικά έκανε κακό στον Κλάδο των Διαιτητών και οδήγησε σε μια χείριστη και απαράδεκτη διαιτησία (ειδικά στο 4ο δεκάλεπτο) από τους διαιτητές Καμπίτση και Κώτσου, η και οποία και καθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα της Ανδρικής μας ομάδας μ’ αυτήν του Κύδωνα.

Προκαλεί ερωτηματικά ο ορισμός δύο Χανιωτών διαιτητών στο ντέρμπυ πρωτοπόρων μέσα στα Χανιά, αφού και από την ανθρώπινη πλευρά αν το δει κάποιος, θα καταλάβει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε πολύ δύσκολη θέση και επιρρεπείς στις πιέσεις των γηπεδούχων (υπήρξε μάλιστα και φραστική επίθεση παράγοντα του Κύδωνα στα αποδυτήρια των διαιτητών στην ανάπαυλα του ημιχρόνου).

Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι, θα αναφέρουμε παρακάτω κάποια από τα περιστατικά, και όχι όλα αφού για αυτό θα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χώρο, που συνηγορούν στην άποψή μας:

  1. Καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, ο αθλητής μας Σκαμνάκης δεχόταν προκλήσεις από το πάγκο του Κύδωνα και μάλιστα εξυβρίστηκε αισχρά από τους παράγοντες και το τεχνικό team του πάγκου του Κύδωνα, χωρίς οι διαιτητές να τιμωρήσουν τους παραβάτες. Μάλιστα, η διαιτητής Κώτσου χρέωσε με δύο τεχνικές ποινές τον αθλητή μας γιατί, υπό τις συνθήκες αυτές, είχε το “θράσος” να διαμαρτυρηθεί με ήπιο τρόπο.
  2. Ο αθλητής του Κύδωνα Κρασουδάκης υπέπεσε σε τουλάχιστον εννέα φάουλ, τόσο κατά την αντιμετώπιση των δικών μας pick and roll στο α’ ημίχρονο, όσο και κατά τις επιθέσεις της ομάδας του, όπου με αντικανονικά σκριν κέρδιζε πλεονέκτημα.
  3. Ο αθλητής του Κύδωνα Φαρμάκης σκόραρε κάνοντας καταφανέστατα βήματα σε δύο καθοριστικές φάσεις στο 4ο δεκάλεπτο, χωρίς οι διαιτητές να καταλογίσουν τις παραβάσεις.
  4. Ο βασικός playmaker της ομάδας Συντιχάκης χρεώθηκε από νωρίς με τέσσερα φάουλ, εκ των οποίων τα τρία ήταν ανύπαρκτα, και μάλιστα το πρώτο από αυτά δόθηκε, λανθασμένα, ως αντιαθλητικό στα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα.
  5. Ενώ σε πολλά σημεία του αγώνα η ομάδα του Κύδωνα πίεζε στα ¾ ή σε όλο το γήπεδο ώστε να καλύπτει πάντα την διαφορά που προηγούμασταν, η ομάδα μας συμπλήρωνε πάντα πρώτη, και πολύ νωρίς μέσα σε κάθε δεκάλεπτο, πέντε φάουλ, σε αντίθεση με το γηπεδούχο, ο οποίος απολάμβανε μία πρωτοφανή ασυλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγείται ο Κύδωνας, με το παραμικρό, σε ελεύθερες βολές και να σκοράρει με εύκολο τρόπο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο καθοριστικό 4ο δεκάλεπτο, ο Κύδωνας σημείωσε 30 πόντους, εκ των οποίων οι 16 από ελεύθερες βολές, που κατά κανόνα προήλθαν από ανύπαρκτα ή πολύ αυστηρά φάουλ. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τη δική μας ομάδα, η οποία κατά μέσο όρο σουτάρει περίπου 30 βολές ανά παιγνίδι, αλλά όμως στο παιγνίδι αυτό σούταρε μόλις 8 (έναντι 33 συνολικά του αντιπάλου μας).
  6. Το αποκορύφωμα της μεροληπτικής διαιτησίας, ήταν περίπου ένα λεπτό πριν λήξει ο αγώνας και ενώ το σκορ ήταν 72-71 υπέρ του Κύδωνα, οι διαιτητές δεν καταλογίζουν εμφανές επιθετικό φάουλ στον αθλητή του Κύδωνα Λεκάκο και στην εξέλιξη της φάσης δίνεται ανύπαρκτο φάουλ στον αθλητή μας Γρύλο, πράγμα που οδηγεί σε ελεύθερες βολές τον Κύδωνα. Ταυτόχρονα, δίνουν τεχνική ποινή στον αθλητή μας Σκαμνάκη και έτσι, με συνοπτικό τρόπο ο Κύδωνας εκτελεί τέσσερεις βολές (ευστοχεί στις τρεις) και έχει στην κατοχή του την μπάλα απ’ έξω (σε μία επίθεση που του αποφέρει φάουλ με αποτέλεσμα την επίτευξη άλλων δύο εύστοχων βολών). Όλη αυτή η διαδικασία αποφέρει πέντε πόντους στον αντίπαλό μας και ουσιαστικά του κατακυρώνει τη νίκη.

Η χθεσινή διαιτησία αποτελεί μία ηχηρή και σκιώδη παραφωνία στην ομολογουμένως πολύ καλή φετινή απόδοση των Κρητικών Διαιτητών στο πρωτάθλημα ανδρών της ΕΚΑΣΚ. Είναι απορίας άξιο, πώς δύο αξιολογημένοι διαιτητές έχασαν παντελώς τον έλεγχο, ειδικά στο 4ο δεκάλεπτο, αλλά και πώς η απώλεια του ελέγχου αυτού οδήγησε σε μονομερώς λανθασμένες αποφάσεις κατά της ομάδας μας.

Η ομάδας μας θα μελετήσει τα λάθη που έκανε στο συγκεκριμένο παιγνίδι και θα προσπαθήσει να τα εξαλείψει, όμως παράλληλα καλούμε την επιτροπή ορισμού διαιτητών αλλά και τη διοργανώτρια αρχή να πράξουν τα δέοντα, ώστε να διασφαλίσουν τη αξιοπιστία του πρωταθλήματος, χωρίς σκιές και αντιδεοντολικούς ορισμούς διαιτητών.

Είναι κρίμα μία ομάδα που, κατά ομολογία και διοικητικού παράγοντα του αντιπάλου, ήταν καλύτερη, να οδηγείται σε μία τόσο άδικη ήττα".

1 σχόλιο:

manos 7 είπε...

h dioikisi tou ergoteli apo ti stigmi pou vgazei anakoinwsi gia ti diaitisia me stoxo profanws tin veltiwsi tis...ofeilei na vgalei kai mia anakoinwsi gia to paixnidi ergotelis-deilino sto prwtathlima newn opou peire to paixnidi o ergotelis 2 deuterolepta prin to telos me anuparkto sfurigma..krima giati kapoioi ethelotufloun kai einai upermaxoi kapoion pragmatwn mono otan exoun antiktupo sto sumferon tis omadas tous!