Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Γιαννάκης: «Να βγάλουμε κυβέρνηση…»


Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αναχώρηση της Εθνικής ομάδας για το Πεκίνο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης, μίλησε μεταξύ άλλων για την κατάσταση των διεθνών μας, για το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν ενδεχόμενη αποτυχία, αλλά και για την Εθνική Εφήβων

Για τις ώρες και την προετοιμασία: «Φτάνουν οι μέρες και τα παιδιά έχουν μια ανυπομονησία να πάμε στο Πεκίνο. Παρακολουθούμε όλους τους αντιπάλους μας, οι οποίοι δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό τουρνουά. Εμείς συνεχίζουμε την προετοιμασία μας. Τα παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν στις ώρες που θα γίνονται τα παιχνίδια. Σιγά για αισθανόμαστε καλύτερα αναφορικά με τις ώρες και βέβαια θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο προπόνησης μέχρι το τελευταίο μας φιλικό με την Κροατία, ώστε να προετοιμαστούμε για το πρώτο ματς παιχνίδι με την Ισπανία».

Για την Αγκόλα: «Με το παιχνίδι με την Αγκόλα θα ξυπνήσουμε γύρω στις 5.30. Θα κάνουμε και εδώ τέτοια προπόνηση ώστε να δουν πως θα αντιδράσει το σώμα τους. Όλοι οι αντίπαλοι ότι ώρα και να παίζουν εναντίον μας έχουν κίνητρο, πόσο μάλιστα μια ομάδα που θέλει να είναι η έκπληξη του τουρνουά. Έχει προσπαθήσει τα τελευταία μεγάλα ραντεβού να κάνει δύσκολη την ζωή των αντιπάλων της. Στο Παγκόσμιο του 2006 ήταν πολύ δυνατή».

Για τον σχεδιασμό της προετοιμασίας: «Μερικές φορές πιθανό ένα φιλικό στο μυαλό των παιδιών να έχει μια διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με την προπόνηση. Αλλά εμείς είμαστε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια παίζουμε συνέχεια μαζί, έχουμε έναν τρόπο σκέψης, ένα τρόπο δουλειάς. Τα παιδιά έχουν έρθει από μια μεγάλη σεζόν δύσκολη. Έχουμε δώσει αρκετά παιχνίδια και φιλικά και στο προολυμπιακό. Έχουμε ετοιμαστεί για να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε ένα μεγάλο τουρνουά, του οποίου ο πρώτος στόχος είναι η επόμενη φάση. Και ο σχεδιασμός έχει να κάνει και με το πώς είναι σωματικά τα παιδιά, αλλά και πως είναι οι συνεργασίες τους. Έχουμε πολλά χρόνια μαζί για να θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε καλό επίπεδο. Έχουμε δοκιμάσει αρκετά πράγματα και στα επίσημα και στα φιλικά που έχουμε δώσει μέχρι τώρα και ξέρουμε με ποιον τρόπο θέλουμε να πάμε να παίξουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί. Θεωρώ πως η Εθνική έχει κάνει αρκετά πράγματα και πως έχει διαβάσει τον εαυτό της καλά».

Για τον όμιλο της Εθνικής: «Μας περιμένει δύσκολη αποστολή, γιατί όλες οι ομάδες πλέον έχουν μια ποιοτική ατομική αναβάθμιση των παικτών και κυρίως βλέπετε με τι διάθεση και όρεξη όλοι οι παίκτες, άσχετα με την κοινωνική τους καταξίωση βλέπουν αυτά τα παιχνίδια. Πρέπει να έχουμε υπομονή και για τις νίκες και για τις ήττες και για την προσμονή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Όσο εκπαιδευόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο ψύχραιμοι θα είμαστε για να χαρούμε και να δώσουμε την πίστη στα παιδιά ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Γιατί νομίζω πως αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα είναι η υψηλού επιπέδου αποτελεσματικότητα. Πολλές φορές δημιουργεί μια υπεραισιοδοξία στον κόσμο και εκείνος με την σειρά του αρχίζει και πιέζει. Αυτή η πίεση όσο πιο υπομονετική είναι, τόσο πιο εποικοδομητική θα είναι για τα παιδιά».

Για την Εφήβων: «Τα παιδιά τα παρακολουθούμε και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και σε αυτά και στους προπονητές τους. Δείχνουν πως αν τους δοθεί η κατάλληλη συμπαράσταση , μπορούν να μας δώσουν μελλοντικές επιτυχίες. Πολλές φορές ομάδες που βγήκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης δεν είχαν την ανάλογη εξέλιξη, αλλά εγώ θέλω να πιστεύω πως παίρνοντας παράδειγμα από την σεμνότητα που δείχνουν τα παιδιά της ανδρών, αν τυχόν αυτό τους ακολουθήσει και εκείνους, μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές στο μέλλον του παγκόσμιου μπάσκετ. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι γονείς τους, ώστε να ξέρουν πως για να γίνεις πολύ καλός επαγγελματίας, πρέπει πρώτα να πας στο σχολείο. Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο όχι μόνο το κανονικό, αλλά και εκείνο του μπάσκετ. Πρέπει να το ακολουθήσουν βήμα βήμα, ώστε να γνωρίσουν περισσότερα πράγματα για σενάρια που γίνονται μέσα στο παιχνίδι και για ρόλους που θα παίζουν μέσα στην ομάδα τους».

Για την δυναμική των διεθνών μας, που αποτελούν πρότυπο για τα νέα παιδιά: «Από το 2004 και μετά που βρέθηκα με αυτή την παρέα των παιδιών είχα πει ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να δώσουν πάρα πολλά στο ελληνικό μπάσκετ, γιατί ο τρόπος που παίζουν και ο τρόπος που συμπεριφέρονται είναι τέτοιος που δημιουργεί χαρακτήρες και δίνει ένα άλλο τρόπο πως μπορεί κανείς να είναι πρωταγωνιστής και σταρ σε ένα σπορ. Δεν χρειάζεται μόνο να τριπλάρει και να σουτάρει. Μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα, που και θεαματικά είναι και αποτελεσματικά. Να δίνει πάσες, να παίζει άμυνα, να τρέχει γρήγορα να γλιτώσει μια μπάλα, να συμπαραστέκεται στον συμπαίκτη του βάζοντας απλά μια βολή. Και νομίζω πως αν αυτό το στοιχείο το ακολουθήσουν όλα τα νέα παιδιά, δεν υπάρχει περίπτωση το ελληνικό μπάσκετ να μην πρωταγωνιστεί και στις επόμενες δεκαετίες σε όλα τα τουρνουά».

Για το ενδεχόμενο να αποτύχει: «100% δεν είναι κανείς ποτέ έτοιμος να διαχειριστεί την ήττα. Εμείς κυβέρνηση θέλουμε να βγάλουμε. Στόχος είναι πρώτα από όλα τα παιδιά να καταλάβουν ότι όπως ξεκινήσαμε εμείς και δεν ήμασταν φαβορί και καταφέραμε να φτιάξουμε μια ομάδα να συμμετέχει και να την θαυμάζουν οι αντίπαλοι, έτσι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν αυτό το όνειρο και αυτή την προσδοκία. Αυτό το ξέρουν τα παιδιά και έχουν αποδείξει μέσα και έξω από το γήπεδο ότι σέβονται τον αντίπαλο και ξέρουν πολύ καλά ότι αν αφήσεις κάποιον αντίπαλο μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό πιστεύω πως θα μας βοηθήσει σε περίπτωση που χάσουμε κάποιο παιχνίδι ή κάποιο τουρνουά δεν πάει καλά. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά έχουν καταφέρει να μπορούμε να διαχειριστούμε και μέσα στα παιχνίδια καταστάσεις που φαίνεται ότι τις χάνουμε και μπορούμε να διαχειριστούμε και καταστάσεις που δεν θα φέρουν το καλό αποτέλεσμα. Πιστεύω πολύ σε αυτά τα παιδιά και πιστεύω πως έχουν ακόμη πολύ μέλλον στις επιτυχίες, άσχετα με το πώς θα πάει αυτό το τουρνουά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: