Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Ευρωπαϊκό U20: Κροατία – Ελλάδα 74-67


Το πάλεψε μέχρι τέλους, είχε το προβάδισμα σε μεγάλο διάστημα της αναμέτρησης, αλλά στην παράταση δεν άντεξε. Η Εθνική Νέων στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Λετονία, ηττήθηκε από την Κροατία με 74-67 (60-60κ.α.).Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από τα μεγάλα σερί που έκαναν κατά διαστήματα και οι δύο ομάδες, δίνοντας διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε διαφορετικές φάσεις και στιγμές της αναμέτρησης, καθώς και από την άμυνα της ελληνικής ομάδας σε όλο το γήπεδο. Το 4-0 της Κροατίας στο πρώτο κιόλας λεπτό της αναμέτρησης, έγινε γρήγορα 4-12 υπέρ της ελληνικής ομάδας με μοιρασμένες επιθέσεις και μεγάλο πάθος στο παρκέ με την πρώτη περίοδο να κλείνει 7-16 και τη διαφορά να ανεβαίνει στο +13 (7-20) με την επανέναρξη του αγώνα. Οι Κροάτες έκαναν την πρώτη τους αντεπίθεση στον αγώνα στο 16’30’’ με το σκορ να έχει διαμορφωθεί στο 17-28. Ένα 11-0 έφερε τις δύο ομάδες ισόπαλες (28-28, 19’30’’), για να πάει η Ελλάδα προηγούμενη στα αποδυτήρια χάρη ένα τρίποντο του Νικ Καλάθης (28-31) και με τον Γιώργο Σιγάλα, στον πρώτο του επίσημο αγώνα ως προπονητής, να έχει χρησιμοποιήσει ήδη στα μισά του δρόμου και τους 12 παίκτες του.Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε καλύτερα, πήρε τα ηνία φτάνοντας στο 28-34 (20’30’’), αλλά η Κροατία επανέλαβε ότι είχε κάνει και λίγο νωρίτερα. Ένα 9-0 αυτή τη φορά τους έδωσε το προβάδισμα με 37-34 (25’10’’), όμως είχαν απέναντί τους παίκτες που ήταν αποφασισμένοι να μην τα παρατήσουν σε καμία περίπτωση. Η απάντηση των Ελλήνων ήρθε με ένα 10-0, το 37-44 καταγράφηκε στο 27’30’’, πριν κλείσει η Τρίτη περίοδος με το σκορ 39-46. Με την επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ, οι Κροάτες μείωσαν σε 45-46, στο 37’ το σκορ έγινε 50-53, αλλά ήταν πολύ νωρίς για να μπει τελεία στην αναμέτρηση. Το φινάλε της κανονικής διάρκειας ήταν «θρίλερ». Οι Κροάτες προηγήθηκαν με 59-53, με 39’’ να υπολείπονται και 60-54 με 26’’ να απομένουν. Η Ελλάδα ήταν εκεί όμως για να κάνει το θαύμα της για μία ακόμη φορά. Τρεις εύστοχες βολές του Σακελλαρίου στα 4’’, ύστερα από φάουλ σε προσπάθειά του για τρίποντο από τον Φιλίποβιτς, με τον ίδιο Κροάτη να χάνει την μπάλα στην αντεπίθεση από τον Γιαννόπουλο, ο οποίος με σουτ τριών πόντων σχεδόν με τη λήξη, έγραψε το 60-60 και έστειλε τον αγώνα στην παράταση!Εκεί ήταν η Κροατία που είχε τον πρώτο λόγο ως την οριστική λήξη της αναμέτρησης που τη βρήκε νικήτρια με 74-67 με την ελληνική ομάδα να βλέπει να αποχωρούν από το γήπεδο με πέντε φάουλ ο Καλάθης και ο Τσαϊρέλης.
Δεκάλεπτα: 7-16, 28-31, 39-46, 60-60 (κ.α), 74-67
Κροατία (Σούναρα): Πετάνι 3, Κλάριτσα, Φιλίποβιτς 15, Μπούμπαλο 12, Μιλέκοβιτς 8, Κρούσλιν 2, Σάκιτς 22 (8ρ), Χάιντιτς, Βουκίτσεβιτς, Σάρλια 2 (7ρ), Ντούγκουμ, Μπιλάν 10 (8ρ)
Ελλάδα (Σιγάλας): Μπόγρης 5 (6ρ), Ματαλόν 9, Μιχάλογλου 3, Γιαννακίδης 3, Γιαννόπουλος 8 (8ρ), Σακελλαρίου 6, Καραβασάνης 2, Κουκουνιάς 2, Τσαϊρέλης 10, Σιγκούνας 3, Λυμπερόπουλος 2, Καλάθης 14 (5α, 5ρ)
* Στον άλλον αγώνα του ομίλου η Λιθουανία επιβλήθηκε δύσκολα της Ουκρανίας με 93-91. Διαιτητές: Ζαxάρα (Τσεχία), Λάτισεβς (Λετονία), Ιβάσκοφ (Λευκορωσία)Ουκρανία (Ζουράβλοφ): Τορτσένκο, Ποπόφ, Λουκάσοφ 4, Γκλάντιρ 38 (11 τρ.), Κολτσένκο 22, Σιζόφ 9, Σούρμελ 2, Νόβικοφ 3, Νορένκο 13, ΛάρινΛιθουανία (Σαμουλένας): Γιαναβίτσιους 8, Βασιλιάουσκας 2, Ζουσκεβίτσιους 5, Λιπκεβίτσιους 15, Ούζας, Μπραζντάουσκις 7, Βαλουκόνις 14, Γκεσεβίτσιους 30, Σκουρντάουσκας 10, Σεπουκάιτις 2Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αύριο στις 6.30μ.μ. την Ουκρανία.
* Περίπου 20 Έλληνες φίλαθλοι έδωσαν το «παρών» στον εναρκτήριο αγώνα της εθνικής μας και άπλωσαν και μία ελληνική σημαία στις κερκίδες. Πάντως, η προσέλευση του κόσμου στο ξεκίνημα της διοργάνωσης ήταν ισχνή στο μεγάλο γυμναστήριο και γενικά οι Λετονοί δεν έχουν προβάλει ιδιαίτερα τη διοργάνωση.
* Οι τιμές των εισιτηρίων είναι πολύ προσιτές. Στο «Arena Riga» (10.000 θέσεις) τα εισιτήρια κοστίζουν από 3 έως 10 λατ, δηλαδή από 2.11 μέχρι 7.04 ευρώ, ενώ στο Olympic Sports Centre 2 λατ.
* Μεταξύ των διαιτητών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι και ο Λάζαρος Βορεάδης....
Κάλυψε τους διεθνείς για την ήττα από την Κροατία στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών U20 ο Γιώργος Σιγάλας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, που δεν σταμάτησε στιγμή να φωνάζει, αλλά και να χειροκροτά τους παίκτες του, δεν δίστασε στο επίσημο ντεμπούτο του να αναλάβει την ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα. «Ο αγώνας χάθηκε από δικές μας λάθος εκτιμήσεις από τον πάγκο. Τα παιδιά έπαιξαν πολύ καλά, είχαν θέληση και πείσμα. Πρέπει να καταλάβουν έγκαιρα όμως, ότι ένας αγώνας διαρκεί 40 ή 45 λεπτά, γιατί η προσπάθειά μας συνεχίζεται», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συμπλήρωσε: «Όταν πήγαμε το παιχνίδι στην παράταση είχαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη μας. Αυτό πρέπει να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν το κάναμε και μοιραία χάσαμε».
Στην πρώτη του επίσημη συμμετοχή με τη γαλανόλευκη ο Νικ Καλάθης ήταν πρώτος σκόρερ της εθνικής, αλλά δεν μπορούσε να έχει ευχάριστα συναισθήματα. «Είμαι λυπημένος. Μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη, όμως υστερήσαμε στις κρίσιμες στιγμές, ενώ δώσαμε την ευκαιρία στους Κροάτες να κάνουν ελεύθερα σουτ. Από την άλλη δεν βάλαμε κι εμείς τα σουτ που έπρεπε κι έτσι δεν γινόταν να ανατρέψουμε την κατάσταση», δήλωσε ο 19χρονος και χαρακτήρισε καθοριστικό το επόμενο παιχνίδι με την Ουκρανία. «Είναι αγώνας ζωής ή θανάτου. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε για υψηλές θέσεις, πρέπει να πετύχουμε οπωσδήποτε δύο νίκες. Οφείλουμε να τα δώσουμε όλα για να επικρατήσουμε πρώτα της Ουκρανίας κι έπειτα της Λιθουανίας».
Ο πλέι μέικερ της εθνικής Μάριος Ματαλόν σχολίασε πικραμένος: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δείξαμε πως ήμασταν καλύτερη ομάδα. Αυτό αποτυπώθηκε σε αρκετές στιγμές και στο σκορ. Δυστυχώς όμως, χαλαρώσαμε στο τέλος και χάσαμε την ευκαιρία. Ίσως πιστέψαμε ότι η νίκη ήταν δική μας και το πληρώσαμε, γιατί με την Κροατία δεν γίνεται ν αφήνεις το ματς». ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: