Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Νίκος Τούλης : "καλοί προπονητές ασχολούνται ενεργά το τελευταίο διάστημα με τις υποδομές" !

"Ηράκλειο" από αριστερά : ΑΝΤΩΝΑΚΚΑΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΤΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ, ΤΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΓΚΟΛΑΝΤΑΣ, ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΣ, ΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΔΟΤΣΙΟΣ, ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑΣ, ΡΑΛΛΗΣ, ΚΑΡΑΦΥΛΛΗΣ, ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ
ΑΝΟΔΟ ΣΕ Α1 13/05/1995


Ο Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης πραγματοποιεί την Παρασκευή το βράδυ στις Αναδρομές τον ετήσιο χορό του και στα πλαίσια αυτά θα βραβεύσει δύο σημαντικούς ανθρώπους της Κρήτης για την προσφορά τους στον χώρο, του προπονητές Φρόσω Δημητρουλάκη και Νίκο Τούλη.

Η ιστορία του Νίκου Τούλη είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Ο πρώτος και μοναδικός Κρητικός προπονητής (μόνιμος κάτοικος) που ανέβασε ομάδα της Κρήτης στην Α1 Ανδρών ("Ηράκλειο" 1995) , ο προπονητής με την μεγαλύτερη επιτυχία σε Πανελλήνια Κλίμακα στα Αγόρια (3η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων 1984) και 3η θέση στο Final Six των Ενώσεων (EΚΑΣΚ 1995). Αθλητής από το 1969 έως το 1982 (ΟΦΗ – Ηράκλειο – ΓΕΗ), προπονητής από το 1980 έως το 1998 (Head Coach - ΓΕΗ - Εργοτέλης- Ηράκλειο - Ηρόδοτος - ΕΚΑΣΚ -ΟΦΗ) και από το 1998 έως το 2007 στις θέσεις Σκάουτερ – Τεχνικός Σύμβουλος – Υπεύθυνος Αγωνιστικού στο Ηράκλειο. Έχει παρακολουθήσει 43 σεμινάρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό και έχει διδάξει σε 3.

Για την βράβευση του από τον Σύνδεσμο Κριτών Καλαθοσφαίρισης ο Νίκος Τούλης δηλώσε στο Kretaworldbasket ότι "είναι σημαντικό και ιδιαίτερη χαρά για μένα άνθρωποι που ανήκουν στο χώρο, όπως η ΕΚΑΣΚ, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κρήτης, ο Σύνδεσμος Προπονητών Ελλάδος και σήμερα ο Σύνδεσμος Κριτών, να με τιμούν για την συνολική προσφορά μου στο Μπάσκετ. Βέβαια χωρίς αυτούς που ήταν κοντά μου όλα αυτά τα χρόνια, συνεργάτες – αθλητές – παράγοντες, δεν θα γινόταν τίποτα και αυτές οι τιμητικές διακρίσεις μέσω του προσώπου μου θεωρώ ότι διαμοιράζονται και σε αυτούς".

Με τις υποδομές ο Νίκος Τούλης έχει κάνει σημαντικές επιτυχίες σε Πανελλήνια κλίμακα. Πως βλέπει λοιπόν το μέλλον τους στην Κρήτη ; Υπάρχουν κάποιες σωστές κατευθύνσεις από την ΕΟΚ και το Αναπτυξιακό της Πρόγραμμα, όπως επίσης σωματεία του Νησιού αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αυτά είναι ελπιδοφόρα μηνύματα. Επίσης το ότι καλοί προπονητές (Μακράκης – Χριστοδούλου- Γαλυφιανάκης – Πετράκης - Λιόντας – Δασκαλάκης - Πλευράκης – Δημητρουλάκη κ.α) ασχολούνται το τελευταίο διάστημα πολύ ενεργά με αυτές δείχνει την τάση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν πολύ αξιόλογοι προπονητές που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται αποκλειστικά με τις υποδομές και έχουν μεγάλες επιτυχίες (Σειργάκης – Σηφομιχελάκης κ.α). Επίσης υπάρχει και το πολύ αξιόλογο και πρωτοποριακό μοντέλο της Ιεράπετρας με παιδιά των υποδομών να απαρτίζουν κατά κύριο λόγο την Ανδρική ομάδα. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα αποδώσουν σημαντικούς καρπούς. Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα, όπως για παράδειγμα με την Σητεία και την έλλειψη προπονητών που παρατηρείται στην περιοχή, αλλά νομίζω και αυτά θα επιλυθούν σύντομα.

Πως βλέπει ο Νίκος Τούλης τις πρωτοβουλίες της Ιεράπετρας και το Διεθνές Εφηβικό Τουρνουά που καθιερώνει σε ετήσια βάση ; “Η διοργάνωση ενός τέτοιου υψηλού επιπέδου τουρνουά ήταν μεγάλη και σημαντική επιτυχία για την περιοχή, την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα. Δυστυχώς ο Μπασκετικός κόσμος (προπονητές – παράγοντες – αθλητές) που παρακολούθησε τους αγώνες δεν ήταν πολύς, όμως πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια η Ιεράπετρα θα καθιερωθεί την περίοδο διεξαγωγής του τουρνουά σαν Μπασκετικό Στέκι των Υποδομών με διεθνή εμβέλεια. Αν μάλιστα το εμπλουτίσει και με άλλες συναφείς εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα ένα Διεθνές Σεμινάριο Προπονητών για τις υποδομές, τότε σίγουρα το μέλλον του θα είναι λαμπρό. Μάλιστα καλό θα είναι και άλλες περιοχές της Κρήτης να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και σε άλλες κατηγορίες των υποδομών (Παίδες – Παμπάιδες – Κορασίδες κλπ). Με τέτοιες κινήσεις και ενέργειες είναι σίγουρο ότι το Κρητικό Μπάσκετ θα βγει πολλαπλά ωφελημένο.



Ποια είναι η άποψη του Νίκου Τούλη για την αναγκαιότητα δημιουργίας Κλιμακίων των Εθνικών ομάδων στην Κρήτη ; “Η Κρήτη συνδυάζει και συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητες προϋποθέσεις (γηπεδικές εγκαταστάσεις – καιρός κλπ) για την δημιουργία Κλιμακίων Εθνικών ομάδων. Πιστεύω ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να συσταθούν στις Κορασίδες και στους Παίδες και κάτι τέτοιο θα έδινε φοβερή ώθηση σε αυτές τις κατηγορίες στο Νησί τα επόμενα χρόνια”.




Ας δούμε τέλος κάποια ενδιαφέροντα Στατιστικά Στοιχεία από την καριέρα του Νίκου Τούλη :

Σαν προπονητής σε 546 συνολικά αγώνες έχει 395 νίκες (72.3%) και 151 ήττες (27.6%).
ΓΕΗ 1980-88 : 296 αγώνες , 215 νίκες , 81 ήττες
Εργοτέλης 1982-83 : 5 αγώνες - 5 ήττες
Ηράκλειο 1988-95 : 187 αγώνες , 139 νίκες - 48 ήττες
ΕΟΚ Τουρνουά Χριστουγέννων 1988 : 3 αγώνες , 3 νίκες
Ηρόδοτος 1990 : 3 αγώνες , 3 νίκες
ΕΚΑΣΚ 1995-96 : 15 αγώνες , 12 νίκες , 3 ήττες
ΟΦΗ 1991 - 97 : 14 αγώνες , 9 νίκες , 5 ήττες
Εργοτέλης 1997-98 : 23 αγώνες , 14 νίκες , 9 ήττες

Δεν υπάρχουν σχόλια: