Τα σχόλια νομίζουμε ότι είναι περιττά, ο προβληματισμός μας όμως για τι πορεία τραβάμε σαν Κρήτη και ποιο είναι το μέλλον του Μπάσκετ στο νησί, είναι πολύ μα πάρα πολύ μεγάλος. Γιατί εμείς είμαστε έξω από τον σχεδιασμό ; Ποιοί φταίνε ;
Ας δούμε αναλυτικά τι είπε σε χθεσινή συνέντευξη του ο Κώστας Μίσσας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ :
Αναλυτικά:
- Πώς ακριβώς έχει διαμορφωθεί ο προγραμματισμός στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων;
"Βασικός στόχος τη νέα χρονιά και ταυτόχρονα συνεχής προβληματισμός μας είναι η βελτίωση των προγραμμάτων των εθνικών ομάδων. Έχουμε επιτύχει αυτή τη στιγμή να αυξήσουμε την προπονητική μας επίδραση μέσα από το δικό μας πρόγραμμα, με μεγαλύτερη συχνότητα προπονήσεων, αλλά και μέσα από ένα δεύτερο κομμάτι. Ερχόμαστε σε επαφή με τους προπονητές των συλλόγων στους οποίους ανήκουν τα παιδιά, έτσι ώστε να δουλεύουμε από κοινού σε ένα πρόγραμμα, στο οποίο ουσιαστικός στόχος είναι η βελτίωση του κάθε ατόμου, ανάλογα με την ηλικία του".
- Οι νεαροί διεθνείς, ή υποψήφιοι διεθνείς συναντούνται φέτος συχνότερα, αλλά και σε περισσότερα σημεία στην Ελλάδα.
"Αυξήσαμε τα κλιμάκια προεπιλογής. Πέρα από τα δύο βασικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προστέθηκαν ένα στην Πάτρα, ένα στη Θεσσαλονίκη (σ.σ δεύτερο ;) και ένα στη Βέροια. Με αυτή τη λογική μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα παιδιά και το κυριότερο να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους. Είναι κάτι σημαντικό, γιατί μπορεί ένα παιδί στην ηλικία των 16 χρόνων να μην έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια Εθνική Παίδων, αλλά επειδή σε αυτή την ηλικία η εξέλιξη μπορεί να καταγραφεί σε ταχύτατους ρυθμούς, μπορεί το ίδιο παιδί να είναι ικανό να στελεχώσει την Εθνική Εφήβων για παράδειγμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο πέρα από τη γνώση του ποιους παίκτες έχουμε, την οποία είχαμε έτσι κι αλλιώς μέσα από το βασικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ, με τη βελτίωση του προγράμματος επιτυγχάνουμε και την παρακολούθηση όλων παιδιών και μαζί τις δυνατότητες εξέλιξής τους".
- Ένα βήμα παραπάνω είναι και η στενότερη συνεργασία που υπάρχει πλέον με τους προπονητές των συλλόγων στους οποίους ανήκουν αυτά τα παιδιά.
"Είναι μια συνεργασία πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έτσι κι αλλιώς εμείς το έχουμε ως βάση στις μικρές εθνικές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει μία βάση ως "εισαγωγική" σχολή μπάσκετ, ως ελληνική σχολή μπάσκετ, ως προς τον τρόπο που θέλουμε να παίζουμε. Είναι κάτι που αφορά την εκπαίδευση των αθλητών κάποιου επιπέδου, προετοιμάζοντάς τους για την ολοκλήρωσή τους. Υπάρχει συνεργασία με τους προπονητές, πολύ θετική ανταπόκριση, κάποιοι έρχονται και στις προπονήσεις και μπορούμε να συζητήσουμε. Είναι κάτι που θα έχει και συνέχεια, γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δουλεύουμε παράλληλα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για κάποια παιδιά που έχουν ουσιαστικούς στόχους. Ο στόχος είναι κοινός: Η βελτίωση των παιδιών. Η δουλειά πρέπει να γίνεται παράλληλα. Η μεγαλύτερη προπονητική επίδραση είναι αυτή του συλλόγου, γιατί έχει τα παιδιά στα χέρια του περισσότερες ώρες. Είναι σημαντικό λοιπόν τα προγράμματά μας να ταυτίζονται. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους προπονητές και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Κι εμείς από τη δική μας πλευρά ότι υλικό, γνώση, dvd, σημειώσεις υπάρχουν θέλουμε να τις μοιραστούμε, για το καλό των παιδιών, ώστε να συνεχιστεί και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα των αθλητών ως την ολοκλήρωσή τους. Ταλέντο έχουμε, σε μεγάλο ποσοστό, απλά δεν έχουν όλα τα παιδιά το καλύτερο πρόγραμμα που θα έπρεπε να έχουν. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο".
- Τι είναι αυτό που επιδιώκετε μέσα από το πρόγραμμα αυτό που ακολουθείτε;
"Να δώσουμε παραπάνω προπόνηση, να υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση προπονητική μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα με έμφαση στην ομαδική επίθεση, στην ομαδική άμυνα, τις βασικές αρχές. Αλλά επειδή δεν φτάνει μόνο αυτό, μόνο από εμάς, φέρνουμε και τους προπονητές των συλλόγων κοντά μας, υπάρχει αυτή η συνεργασία που προανέφερα και δουλεύουμε ταυτόχρονα. Με γνώμονα πάντα το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά και την προοπτική τους μέσα στο μπάσκετ. Θέλουμε το κάθε παιδί να πάρει τα μεγαλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα από πλευράς δουλειάς, συνθηκών και προπονητικών κατευθύνσεων βάσει τους ταλέντου του".
- Όλο αυτό το πρόγραμμα σε τι ηλικίες απευθύνεται και τι γίνεται με τα παιδιά που μετά τα 20 ουσιαστικά αφήνουν τις "μικρές" εθνικές;
"Το πρόγραμμα αφορά αυτή τη στιγμή παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1991 ως το 1996 και μιλάμε για περίπου 230 παιδιά αυτή τη στιγμή. Τα παιδιά που είναι από 20 χρονών και πάνω, αυτά δηλαδή που έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και με την Εθνική Νέων Ανδρών, ουσιαστικά δουλεύουν πια με τα σωματεία τους. Η εξέλιξή τους από το σημείο αυτό και ύστερα έχει να κάνει με τους συλλόγους και στην ικανότητα του ατόμου ως παίκτη, να αποδεικνύει ότι μπορεί αντεπεξέλθει κερδίζοντας χρόνο αρχικά στην ομάδα του και αργότερα, γιατί όχι, στην Εθνική Ανδρών. Αν υπολογίσουμε όμως ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα για παιδιά από 14 χρονών, έχουμε ένα διάστημα 5-6 ετών να δουλέψουμε μαζί τους. Ένας προγραμματισμός πολύ σημαντικός. Από εκεί και πέρα είναι θέμα συμμετοχής τους στις ομάδες που ανήκουν, τι χρόνο παίρνουν και τι αποδεικνύουν ή δείχνουν τα ίδια ότι μπορούν να κάνουν".
- Πέρυσι, ελάχιστα από τα παιδιά που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στη Ρόδο είχαν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Βλέπετε κάποια αλλαγή φέτος;
"Ναι… Πρέπει να πούμε ότι φέτος έχουμε μια επαφή μεγαλύτερη κατ’ αρχήν με τους προπονητές και δεύτερον υπάρχει και συμμετοχή αρκετών παιδιών. Ως εμπειρία είναι πολύ σημαντικό και τους δίνει μια βάση να κερδίσουν περισσότερο χρόνο την επόμενη χρονιά. Είναι θέμα εμπιστοσύνης από την πλευρά των προπονητών, αλλά και μεγαλύτερου ρίσκου από την πλευρά τους, γιατί κι αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να πούμε ότι και το κάθε παιδί από αυτά ξεχωριστά, θα πρέπει να κερδίζει το χρόνο συμμετοχής του και να τον αυξάνει εκμεταλλευόμενο κάθε ευκαιρία που του δίνεται".
- Τα περισσότερα παιδιά από αυτά που πανηγύρισαν πέρυσι το χρυσό στη Ρόδο, έχουν ένα ακόμη "ραντεβού" με τις "μικρές" εθνικές. Εκτός από τους Μπόγρη, Γιαννόπουλο, Σακελλαρίου και Τσακαλέρη, οι άλλοι οχτώ είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Νέων που θα διεξαχθεί στο Ζαντάρ της Κροατίας. Με μία μάλλον λογική κλήρωση τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
"Είναι φυσιολογικό η κλήρωση να είναι σχετικά ευνοϊκή, να βρεθούμε σε ένα όμιλο -σχετικά πάντα- εύκολο ως πρωταθλητές Ευρώπης, όπου θα αντιμετωπίσουμε την Ουκρανία, την Τσεχία και τη Λετονία. Η ποιότητα της δικής μας ομάδας είναι τέτοια και τόση, ώστε να πρέπει να αποφύγουμε ένα μόνο γεγονός: Να μην θεωρήσουμε ότι είμαστε πολύ καλοί, να αποδεικνύουμε από την κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι αργότερα, όταν φτάσουμε ως εκεί, ότι είμαστε καλοί, ότι έχουμε αυτή την ποιότητα. Αυτό είναι το μοναδικό "μυστικό" για τη συγκεκριμένη ομάδα σε σχέση με την ποιότητα και το ταλέντο της".
- Σε ότι αφορά εσάς υπάρχει εκτός από τη Νέων Ανδρών και η Εθνική Γυναικών. Με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπροστά της, αλλά και με την απ’ ευθείας πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ 2011.
"Είναι κατάκτηση των αθλητριών μετά την επιτυχημένη πορεία το 2009 στο Ευρωμπάσκετ το γεγονός ότι έχουμε ήδη εξασφαλισμένη θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2011, χωρίς να χρειαστεί η διαδικασία των προκριματικών. Είναι ένα αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινα στα προηγούμενα χρόνια και αρχικά μας έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο του 2010 και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πρέπει όμως να δούμε αρκετά πράγματα ως τότε. Να δούμε όχι μόνο το παρόν, αλλά τη συνέχεια της Εθνικής Γυναικών, ώστε και σε δύο χρόνια να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε τις λύσεις που θα απαιτούνται"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου