Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Εθνική Ομάδα: «Αγώνας που πρέπει να νικήσουμε με την Αγκόλα!»


Η Εθνική Ομάδα για δεύτερη φορά στο Ολυμπιακό Τουρνουά βρίσκεται απέναντι σε έναν αγώνα, από τον οποίο το μοναδικό αποτέλεσμα που υπάρχει είναι η νίκη. Στο πλαίσιο της τέταρτης μέρας της διοργάνωσης αντιμετωπίζει αύριο στη «Γούκεσονγκ Αρίνα» στο Πεκίνο την Ανγκόλα, σε έναν αγώνα… ειδικών συνθηκών, καθώς το τζάμπολ θα γίνει 9π.μ. τοπική ώρα (4π.μ. ώρα Ελλάδας), κάτι το οποίο σημαίνει ότι η αφύπνιση τοποθετείται κοντά στις 6 το πρωί.Η ιδιαιτερότητα αυτή δεν αλλάζει το σκεπτικό των παικτών αυτό το «είναι παιχνίδι που πρέπει να νικήσουμε».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε με σεβασμό για την Ανγκόλα, δείχνοντας σε κάθε λέξη του ότι κάθε άλλο παρά υποτιμά τον επόμενο αντίπαλο της ελληνικής ομάδας: «Είναι απειλητική ομάδα, οι παίκτες της παίζουν με ζωντάνια και νεύρο, έχουν φιλοδοξίες, θέλουν να κοντράρουν όλες τις ομάδες και να κερδίσουν ότι είναι καλύτερο γι’ αυτούς», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος βλέποντας ότι ο ψηλότερος παίκτης της Ανγκόλας είναι 2.04, εστιάζει και στη δουλειά μέσα στη ρακέτα: «Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τους ψηλούς μας, αλλά και το μυαλό μας, καθώς θα πρέπει να παίξουμε με συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης για να πάρουμε αυτό που θέλουμε».

Ο Αντώνης Φώτσης ακολούθησε το πνεύμα των δηλώσεων του Γιαννάκη: «Κανένας αγώνας σε Ολυμπιακό τουρνουά δεν είναι εύκολο. Προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την Ανγκόλα με την ίδια σοβαρότητα που προετοιμαστήκαμε για όλες τις ομάδες. Άλλωστε η ιδιαιτερότητα ότι το παιχνίδι γίνεται πολύ νωρίς μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί. Και ξέρουμε καλά ότι πολλές φορές στα μεγάλα τουρνουά γίνονται εκπλήξεις και εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε θύματα».

* Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν τα δύο πρόσωπα στα οποία εστίασαν όλοι σήμερα στην ελληνική αποστολή, καθώς δέχθηκαν τις ευχές όλων για την ονομαστική τους εορτή και έκαναν μια μικρή γιορτή –το πρωινό ξύπνημα ενόψει Ανγκόλα δεν επιτρέπει και παρεκτροπές από το πρόγραμμα- για όλη την ομάδα.

Αύριο πάντως, ανήμερα της αναμέτρησης, στο επίκεντρο θα βρεθεί ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος θα γιορτάσει τα γενέθλιά του (16/8/1983) στο παρκέ! Ο Ζήσης μίλησε στο www.fiba.com για την αναμέτρηση με τις ΗΠΑ: «Έπαιξαν πολύ καλά. Είχαν μεγάλο κίνητρο μετά την ήττα από την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια και μπορούσες να το δεις ακόμη και στην προθέρμανση. Δεν μπορούσαμε να τους αντιμετωπίσουμε σωστά καθώς ήταν καλύτεροι στα αθλητικά προσόντα, τα ριμπάουντ και στο να τρέξουν το γήπεδο. Και επίσης έπαιξαν πολύ καλύτερη άμυνα στο πικ εντ ρολ σε σχέση με τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Έπαιξαν επίσης πολύ πιο επιθετικά, καθώς ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν για να μας βγάλουν εκτός αγώνα. Αθλητικά καθαρά είναι απίστευτοι. Είναι οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου». Σε ότι αφορά τον ημιτελικό του 2006, ο Έλληνας γκαρντ δήλωσε: «Νομίζω ότι εκείνος ο αγώνας ήταν απίστευτος για εμάς. Εκείνος ο αγώνας δεν μπορεί να γίνεται κάθε δύο χρόνια. Ίσως κάθε 20!. Οι ΗΠΑ είναι μια πολύ καλή ομάδα, είναι το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο εδώ και εμείς από την άλλη πρέπει να συνεχίσουμε τη δική μας προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι το σημαντικό παιχνίδι για εμάς είναι το νοκ άουτ που έρχεται».

Η προϊστορία

Μία και μοναδική φορά έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν Ελλάδα και Ανκόλα και ήταν και πάλι στο πλαίσιο Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν στις 21 Αυγούστου 2004, στο κλειστό του Ελληνικού, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, με την Ελλάδα να παίρνει τη νίκη με 88-56 (+32) με έξι παίκτες που και σήμερα αγωνίζονται στην Εθνική Ομάδα, να δίνουν το «παρών».

Ελλάδα – Ανγκόλα 88-56

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπανικολάου 2, Αλβέρτης 13, Κακιούζης 10, Χατζηβρέττας 10, Παπαδόπουλος 2, Ντικούδης 15, Φώτσης 10, Παπαλουκάς 1, Τσαρτσαρής 13, Ζήσης, Σπανούλης 5, Διαμαντίδης 7

Τι έχει κάνει μέχρι τώρα στο Πεκίνο

Η Ανγκόλα μετράει τρεις ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις μέχρι τώρα στο Ολυμπιακό Τουρνουά Ανδρών στο Πεκίνο. Καλύτερό της διάστημα ίσως να είναι η τέταρτη περίοδος στην αναμέτρησή της με τις ΗΠΑ, όταν νίκησε σε αυτή την επιμέρους περίοδο. Την πρώτη μέρα ηττήθηκε από τη Γερμανία με 95-66 (Κέιμαν 24 – Μίνγκας 24), τη δεύτερη από τις ΗΠΑ με 97-67 (Μοραϊς 24 – Γουέιντ 19) και την τρίτη μέρα γνώρισε την ήττα από την Κίνα με 85-68 (Γκόμες 18 – Γιάο 30). Τι λένε οι αριθμοί

* Συνολικά στους τρεις αγώνες της η Αγκόλα έχει 44/108 δίποντα (40,7), 27/77 τρίποντα (35,1%), 41/48 βολές (85,4%), 79 ριμπάουντ (26,3μ.ο.), 23 ασίστ (7,6μ.ο.), 44 λάθη (14,6μ.ο.), 25 κλεψίματα (8,3μ.ο.), 2 τάπες (0,6μ.ο.), ενώ έχει σκοράρει 210 πόντους (70μ.ο). Πρώτος σκόρερ είναι ο Μοραϊς, που ήταν εντυπωσιακός απέναντι στις ΗΠΑ, μετρώντας μέχρι τώρα 51 πόντους, Στις ασίστ (5) και στα ριμπάουντ (18) πρώτος είναι ο Γκόμες.

* Η Ελλάδα στους τρεις αγώνες της μέχρι τώρα έχει 62/114 δίποντα (54,4%), 19/57 τρίποντα (33.3%), 41/62 βολές (66,1%), 102 ριμπάουντ (34μ.ο.), 33 ασίστ (11μ.ο.), 53 λάθη (17,6 μ.ο.), 19 κλεψίματα (6,3μ.ο.), 6 κοψίματα (2μ.ο.).

Πρώτος σκόρερ με 52 πόντους και πρώτος στις ασίστ μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη με 8, είναι ο Βασίλης Σπανούλης.

Πρώτος ριμπάουντερ ο Αντώνης Φώτσης (19), έχοντας από 14 μια θέση πιο πίσω οι Παπαλουκάς, Μπουρούσης, Τσαρτσαρής).

* Ο Βασίλης Σπανούλης στην αναμέτρηση με τις ΗΠΑ πέρασε τους 700 πόντους με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Έφτασε τους 708, στην 80η του παρουσία με τα γαλανόλευκα. Στον πίνακα των σκόρερ της Εθνικής Ανδρών βρίσκεται πλέον στην 33η , πίσω από τον Νίκο Χατζηβρέττα (712π.), έχοντας ξεκινήσει στο τουρνουά στην 37η .

Στις 80 συμμετοχές έφτασε την πρώτη μέρα του Ολυμπιακού Τουρνουά απέναντι στην Ισπανία ο Νίκος Ζήσης.

Για τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, η αναμέτρηση με τις ΗΠΑ ήταν η 20η του παρουσία με την Εθνική Ανδρών....

Δεν υπάρχουν σχόλια: