Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

”Ουδείς αναντικατάστατος” !

Ουδείς αναντικατάστατος” λένε κάποιοι και η ιστορία και στον αθλητισμό έχει δείξει ότι σε γενικές γραμμές αυτή η αρχή ισχύει. Έτσι και στο μπάσκετ της Κρήτης ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου η απουσία για διάφορους λόγους κάποιων ανθρώπων δημιούργησε προβλήματα στην εξέλιξη του αθλήματος. Βέβαια κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει την προφορά όλων, μικρή ή μεγάλη.
Όμως οι εξελίξεις σε όλους τους χώρους τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει αν θέλουμε την πρόοδο να τις παρακολουθούμε από πολύ κοντά και μάλιστα να προσπαθούμε να συμμετέχουμε στα κέντρα των αποφάσεων.
Στον χώρο του μπάσκετ της Κρήτης είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν προβλήματα σε πολλούς τομείς. Όποιοι δεν τα βλέπουν ή κάνουν πως δεν τα βλέπουν ή θέλουν να μην τα βλέπουν, δυστυχώς είναι εκτός πραγματικότητας.
Αυτό το είδαμε περίτρανα στην Ιεράπετρα πριν λίγες ημέρες. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία βρήκε συμπαραστάτη και αρωγό την τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί μετέφεραν το επίκεντρο του Πανελλήνιου (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος για τις υποδομές για λίγες ημέρες στην μικρή αλλά πραγματικά μπασκετική αυτή πόλη της Κρήτης.
Κάποιοι παράγοντες που κόπτονται για την ανάπτυξη του μπάσκετ της Κρήτης και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την υποβάθμιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ, που ήταν αυτές τις ημέρες και ποια ήταν η συνεισφορά τους στην ιστορική αυτή προσπάθεια και επιτυχία.
Εμείς τιμούμε την προσφορά όλων σε οποιοδήποτε αθλητικό χώρο. Η ανυπαρξία όμως κάποιων (και μιλάμε πάντα γενικά, αόριστα και υποθετικά χωρίς να αναφερόμαστε σε κανένα προσωπικά προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης) λόγω ίσως υποχρεώσεων προσωπικών ή λόγω της φυσιολογικής κόπωσης από την πολύχρονης τους προσφορά σε οποιοδήποτε τομέα, δεν τους δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν τροχοπέδη κατά οποιοδήποτε τρόπο στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Κρήτη.
Επίσης όσοι είναι τοποθετημένοι (και πάλι μιλάμε γενικά και αόριστα) σε συγκεκριμένες θέσεις και έχουν υπό την εποπτεία τους κάποιο χώρο, δεν μπορούν να λένε ότι "θα παρίστανται όπου γουστάρουν και όταν γουστάρουν και δεν θα δίνουν λογαριασμό σε κανένα".
Τέλος άλλο κριτική σε επίπεδο διοίκησης ενός φορέα και άλλο δυσλειτουργία. Αν κάποιοι (... συνεχίζουμε να μιλάμε γενικά, αόριστα και υποθετικά) δηλώνουν παραίτηση γιατί τους ενοχλεί η κριτική και ο αντίλογος τότε καλά κάνουν και παραιτούνται. Καλό λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουμε όλοι τι μας ενοχλεί. Και η άποψη ότι "κάποτε πίναμε τα ουζάκια μας και όλα ήταν ωραία και καλά" είναι καθόλα σεβαστή, αλλά πρώτα να ορθοποδήσουμε το μπάσκετ της Κρήτης και μετά έχουμε καιρό και για ουζάκια. Και αν αυτό για να γίνει επιβάλλει την σύγκρουση απόψεων, τότε έτσι πρέπει να γίνει όσο και αν αυτό στεναχωρεί κάποιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: